Kadir Gecemiz Mübarek Olsun.

Kadir Gecemiz Mübarek Olsun...

       Kadir Gecesi nedir? 

        Kadir Gecesiİslam inancına göre Kur'an-ı Kerim'inALLAH tarafından Cebrail meleği aracılığıyla Hz. Muhammed (S.A.V.)'e indirilmeye başlandığı gecedir. Sözlükte kadir kelimesi ''hüküm, şeref, güç, yücelik'' gibi anlamları ifade eder. Dini literatürde ise ''leyletü'l-Kadr'' şeklinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure (Kadir Suresi) bu gecenin önemi hakkında bilgi vermektedir. Surede Kuran-ı Kerim'in Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
        Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler. (Müfessirtefsir ile uğraşan ilahiyatçılara verilen isimKur'ân-ı Kerîm'i yorumlayan kimsedir.) 
        ALLAH'ın insanlara peygamberler vasıtasıyla Kur'an-ı Kerim'i indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için, bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste şöyle söylemektedir; önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık, Müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir. Bu da demek oluyor ki bizim bir gecemiz onların uzun ömürlerinden daha hayırlı ve daha fazla sevap içeriyor. Ne mutlu bize diyor ve devam ediyorum. Kadir suresinde bildirildiğine göre bu gecede ALLAH'ın izniyle melekler ve Cebrail yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur. Ne güzel bir gecesin sen Kadir gecesi. Dolu dolu yaşamak niyetiyle diyelim. 
        Kadir gecesi tarih olarak tam olarak bilinmemektedir. Bu tarih tahmin edilmektedir. Bu gecenin Ramazan ayının içinde olduğu ve son 10 (on) gün içerisinde olduğu tahmin edilir. Birde tekli gecelerde olduğu düşünülür. Kadir gecesinin tarihinin Hz. Muhammed'e (S.A.V.) bu gece unutturulmuştur. Bazı âlimlere göre Hz. Muhammed'in (S.A.V) bu gecenin zamanının bildirildiği; fakat o sırada çıkan bir kavgaya müdahale ettiğinden sonra, söz konusu olan tarihin zihninden silindiğini ifade etmiştir. 
        Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Yoksa Kadir gecesinin bilinmesi ile Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Düşününce bende kabul ediyorum. Net bir tarih olmadığı için Ramazan ayı boyunca hakkıyla ibadet etmeye çalışıyoruz. Tabi Kadir gecesi için ayrıca dikkat ettiğimiz doğrudur. Bu yüzden Müslümanlar, Ramazan ayının son on gecesini ve özellikle âlimlerin çoğunluğunun işaret ettiği 27. geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler. 
        Bir hadiste; inanarak ve mükâfatını ALLAH'tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin, geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir. O insanlardan olalım inşallah çok âmin. 🤲   
     “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler de inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Suresi 1-5. Ayetler)    

      Kadir Gecesi'nin Alâmetleri:

        Kadir gecesinde, hava berrak, safi, sakin ve ılıman olur. Gökyüzünde sanki geceyi aydınlatan yüksek ve parlak bir ay vardır. Sabaha kadar yıldız kaymaz. Denizlerin suyu bir an için tatlılaşır. Bu gecenin sabahı güneş her zamanki gibi parlak olmaz. Sebebi ise meleklerin inip çıkmasıdır. Kadir gecesi bütün ağaçlar secdeye kapanır. Arştan yeryüzüne kadar alem gibi bir nur iner. Bu nurun ne olduğu hakkında bir kaç görüş vardır. Bu bur Tûba ağacının nurudur. Aslı Hz. Muhammed'in (S.A.V.) köşkünde olup, dalları ümmetinin köşklerinde, aydınlığı ise dünyadaki her müminin evindedir. Bir başka görüşe göre ibadetlerin nurudur. Bir başka görüşe göre ise Rahmet nurudur ya da meleklerin kanatlarının nurudur. Hangisinin olduğu bilinmese de nurun var olması bile insana iyi hissettiriyor. Nurlanmak umuduyla. 
        Tüm Müslüman âleminin ''aşkla'' ve layıkıyla bu mübarek gecenin hakkını vererek, Yüce ALLAH'ın istediği gibi kulluk görevimizi yerine getirerek geçirmek dileğiyle, Kadir geceniz mübarek olsun. Sevgiyle ve dua ile kalın. 😊💚🌳
 
        Not: Tûba ağacı hakkında da biraz bilgi vermek istiyorum. Oldukça ilginç ve dikkat çekici bulduğum bir ağaçtır. Rivayetler ve hadisler üzerine bilgi sahibi olduğum bu ağacı bakalım siz nasıl bulacaksınız. 

Tuba, Arapça kökenli bir sözcük olup hoşluk, güzellik, iyilik gibi anlamlara gelmektedir. Kur'an'da bu kelime Ra'd Suresi'nde geçmektedir: Tuba'nın bir cennet veya cennette bir ağaç olduğu şeklinde değişik rivayetler yapılmıştır.

        Tûba Ağacı Nedir? 

        Tûba ağacı, cennette bulunan ve ters duran bir ağaçtır. Oldukça ilginç olan bu ağacın verdiği meyveler ise sınırsızdır. Cennette bulunmasının sonucunda sınırsız meyve vermesi oldukça ilgi çeken bir durum olmuştur. Hadislere göre Tûba ağacı ters durmaktadır. Normal ağaçlara göre benzer özellikleri olsa da farklı yanları ise oldukça çoktur. 

        Tûba ağacının dalları normal ağaçlarınkinden farklı olarak aşağıda yer almaktadır. Ağacın kökleri ise yukarıda yer almaktadır. Tabi bu Tûba ağacı hakkındaki söylenen bir rivayettir. Ağacın bu şekilde olduğu anlatılmaktadır. Yani Tûba ağacı oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Cennette bulunan bir ağacın bu şekilde olması beklenen bir durumdur. Normal ağaçlara göre büyük bir ağaç olarak da bilinmektedir.

Yorumlar

  1. Kadir gecemiz mübarek olsun.
    Ben de İmâm-ı Şârânî Hazretlerinin, Kadir gecesini nasıl tesbit ettiğini paylaşmış olayım.

    Ramazân-ı şerîfin giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir:
    Ramazân-ı şerîf pazar günü girerse Kadir gecesi 29'uncu gecedir.
    Ramazân-ı şerîf pazartesi günü girerse Kadir gecesi 21'inci gecedir.
    Ramazân-ı şerîf salı günü girerse Kadir gecesi 27'inci gecedir.
    Ramazân-ı şerîf çarşamba günü girerse Kadir gecesi 19'uncu gecedir.
    Ramazân-ı şerîf perşembe günü girerse Kadir gecesi 25'inci gecedir.
    Ramazân-ı şerîf cuma günü girerse Kadir gecesi 17'inci gecedir.
    Ramazân-ı şerîf cumartesi günü girerse Kadir gecesi 23'üncü gecedir.
    İmâm-ı Şârânî Hazretleri 30 sene, Kadir gecesiyle bu tarife göre müşerref olmuşlardır.
    Birçok ehlullah da bu usulle Kadir gecesini bulmuşlardır.

    Ayrıca Kadir Gecesinde kılınması tavsiye edilen namaz da vardır.
    Bu gece 4 rek'at Kadir gecesi namazı kılınır:
    1'inci rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
    2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
    3'üncü rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
    4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,
    okunur.
    Namazdan sonra:
    1 defa:
    اَلل اَكْبَ ر اَلل اَكْ بَ ر ل اِله اِل الل والل اَكْبَ ر اَلل اَكْبَ ر وَ لِِلِ الْحَمْد
    "Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd"
    100 "Elem neşrah leke sadrak..."
    100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."
    100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz'e öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:
    اَللَّ همَّ اِنَّكَ عَف و كَرِي م ت حِبُّ الْعَفْوَ فَاعْ ف عَنِ ى
    "Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa'fü annî"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir tespit. Bunu bende okumuştum ve tekrar okumak iyi geldi. Rabbim bu gecenin güzelliğini bizden eksik etmesin. 🤲🏻 Dualarımızın kabul olmasını dilerim. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın. 😊

      Sil
    2. Ben de teşekkür ederim.

      Sil
  2. Profunda reflexión. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
  3. bol bol dua edelim her zamaaan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Dua etmek gerekiyor her zaman. 😊

      Sil
  4. it's an opportunity for Muslims to assess their spiritual journey, seek guidance, and renew their commitment to faith and righteousness....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. It definitely is. A meaningful and very beautiful night. It is necessary to give justice and live to the fullest. Stay with love. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221