Empati...

Orman, deniz. Empati, kişinin diğer insanların ne hissettiğini anlama ve onların bakış açısından bakarak, durumu içselleştirip kendini o kişinin yerine koymasına denir. Bu da demektir birinin yerine kendini koymak ve onun hissettiklerini hissetmeye çalışmaktır. Tabi bire bir aynısı olmasa bile en azından anlamak mümkün olabilir. Bu sayede kişi karşısındaki kişiyi anlamış olur ve ona göre hareket etmeye başlar.

        Şu dönemde eksik olan bir duygudan bahsetmek istiyorum. Empati konusunda o kadar zayıf ve kötü insanlar var ki bunları yazmak gerekiyor. Tabi bu yazınca anlaşılır mıyız bilmiyorum. Fakat denemeye değer diye düşünüyorum. 

        Empati, kişinin diğer insanların ne hissettiğini anlama ve onların bakış açısından bakarak, durumu içselleştirip kendini o kişinin yerine koymasına denir. Bu da demektir birinin yerine kendini koymak ve onun hissettiklerini hissetmeye çalışmaktır. Tabi bire bir aynısı olmasa bile en azından anlamak mümkün olabilir. Bu sayede kişi karşısındaki kişiyi anlamış olur ve ona göre hareket etmeye başlar. 

        Empati karşımıza üç çeşit olarak çıkmaktadır; 

  1. Duygusal empati: Bu empati ile başka kişilerin duygularını anlama ve ona göre cevap verme biçimidir. En çok kullanılması gereken bir empati çeşididir. Çünkü insanların en çok duygusal anlamda anlaşılmaya ve kabullenmeye ihtiyacı vardır. Tabi bu empati ile de kişi için endişelenme durumu başlar. Önemsemenin verdiği tepkide diyebiliriz. 
  2. Somatik empati: Bu empati ile kişi daha önce yaşadığı bir olay karşısında fiziksel olarak verdiği tepkidir. Bazen de bir başkasının yaşadığı bir duyguyu kendisi fiziksel olarak hisseder ve yansıtır. Bir başkası utanır iken kendisi de utanıp kızarmaya veya midesi bulanmaya başlayabilir. Buna nedense aklıma bir örnek olarak şu geliyor. Hani bazen birilerin yerine utanırız. Yaptıklarını doğru bulmayız ve onun yerine biz etkilenir tepki veririz. Demek bu somatik empati imiş. Tabi bir başka örnek ise daha önce kötü haber almış biri, bir başkasının kötü haber aldığını görünce o da daha önce yaşadığı durumu tekrar yaşaması mümkündür. Bu kötü bir durum olduğu kesin. 
  3. Bilişsel empati: Bu empati ile başka kişinin zihinsel olarak ne hissettiğini ve buna tepki olarak ne düşündüğünü anlar ve hissederiz. Bu daha çok altıncı his gibi geliyor bana. Hani bir insanın önceden ne karar vereceğini bilmek gibi. Demek bu da bilişsel empati olarak geçiyormuş. 
        Tabi burada amaç çeşitleri bilmek tek değildir. Amaç bu empati olayını hayatımıza uygulamaktır. Özellikle ilk empati çeşidi için konuşuyorum. Diğer ikisi zaten tecrübe ve deneyime bağlı olarak belirlenen bir şey. Fakat ilki hepimizin ihtiyacı olan ve hayatımızın her noktasında olması gereken bir duygudur. 

        Bunu en çok kırılan insanlara veya kayıp yaşayan insanlar için geçerlidir. Biri bazen kırgın olur ve anlaşılmak ister. Tabi bunu anlayan ve hisseden biri olmadığında çevresinde o zaman o kişi kendini daha kötü hisseder ve daha da çaresiz olur. Bazen anlaşılmak sözle olan bir şey değildir. Duygusal olarak anlaşılmanın verdiği mutluluk bir başkadır. Belki de bu yüzden ruh doktorlarının sayısı günümüzde daha da artı. Hatta onlara talepte gün geçtikçe artı. Bunun nedeni o kişilerin çevresinde anlaşılmadığı ve dışlandığı içindir. 

        Bir insan her zaman anlaşılmak ve ilgi görmek ister. Yoksa var olmalarının bir önemi yoktur. Hayatınızda olan insanların sizin için önemli olduklarını bilmelerine ihtiyaçları vardır. Yoksa hayatında var olmanızın anlamı olmaz. Tabi bu empati sadece hayatınızda olan birisi için geçerli değildir. Herkes için geçerlidir. Bugün Ramazan ayındayız. Bunun anlamını bilerek ve hissederek yaşamamız gerekiyor. Ramazan demek aç kalan insanları da anlamak demektir. Bir bakıma Ramazan bize empati kurmamızı ve bunu anlamamızı sağlıyor. 

        Bazı şeyleri illa yaşamamız gerekmiyor. Hissetmekte yaşamanın yerine geçebilir. Birisinin acısını hissetmek gibi ya da birinin zor durumda olduğunu anlamak gibi. Bunları illa yaşamamız gerekmiyor. Hatta yaşamamak adına empati kurup yardımcı olduğumuzda yaşamama durumumuz daha olasıdır. Bu konuda da dikkat etmek gerekiyor. Sonuçta yine kendi geleceğimize yatırım yapıyoruz. Aynı zamanda karakterimiz ve kişiliğimizin ne kadar güzel olduğu hakkında da bilgi vermiş oluruz. 

        Empati hepimizin ihtiyaç duyduğu bir duygudur. Bunu hayatımızdan eksik etmeyelim ve daima bilip ona göre hareket edelim. İnanıyorum ki ne eklersek onu biçeriz. Ondan sıkıntı etmeyin ve güzel düşünün. Çünkü o zaman güzellikler sizi bulur. Çevrenizde empati duygusu çok olan insanlar ile birlikte olmanızı dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💚🌷   

Yorumlar

  1. duygusal empatiyi sevdim onu yapalııım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende onu sevdim yapabiliriz. Diğerleri olmasa da olur. 😊

      Sil
  2. each person's experiences and emotions are unique, and our ability to empathize is influenced by our own backgrounds, biases, and limitations. nevertheless, by making a genuine effort to empathize, we can bridge gaps in understanding, cultivate greater compassion, and build more inclusive and empathetic societies...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I agree with your words completely. How beautifully you expressed it. Of course, how nice it would be if everyone realized this and acted accordingly. It would be easier for us to understand each other. It's also our agreement. Empathy is always essential. 😊

      Sil
  3. Um sentimentos e emoção que todos deveriam ter e praticar, mas muitos não possuem.
    Adorei o texto. Parabéns pela reflexão.

    www.vivendosentimentos.com.br

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sim, empatia é um sentimento que toda pessoa deveria ter. É claro que, infelizmente, estamos sentindo falta disso. Espero que diminua. Obrigado, que bom que você gostou. 😊

      Sil
  4. Inteiramente de acordo! Em um mundo que se mostra cada vez mais desumanizado, mais do que nunca precisamos da empatia! Belo texto! Meu abraço, boa semana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Infelizmente isso. A empatia é uma emoção necessária neste período em que mais precisamos. Na verdade, sempre precisamos disso. Obrigado, que bom que você gostou do artigo. Atenciosamente. 😊

      Sil
  5. Gerçekte hiçbirimiz tam manasıyla birbirimizi anlayamayız. Bu ancak birebir aynı hayatları yaşamış olmamızla mümkün olabilir ki bu imkansız.
    Çocukken sürekli alay edilen bir çocuk olduğunuzu düşünün. Yetişkin hale geldiğinizde bunu tetikleyen bir hadise olduğunda üzülecek ve hatta çevrenizdeki insanlara kızacaksınız. Ama onlar sizin ne kadar agresif biri olduğunuzu düşünebilirler.
    Onlar çocukluklarını mutlu mesut yaşamışlardır. Ve sizi asla anlayamayacaklardır.

    Birisi üzüldüğü zaman gerçekten ne yaşadığını Rabbinden başka bir kendisi bilir. En azından karşısında alay etmemeyi ya da gülmemeyi becerebilmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedikleriniz çok doğru. Bire bir anlamamız mümkün değildir. Ancak aynı hayatı yaşamak ile de mümkün olduğunu sanmıyorum. Çünkü o zamanda işin içine karakter ve düşünceler girer. Vel hasıl her insan özeldir. Her insanın yaşamı da kendine özeldir. Sadece birbirimizi biraz daha anlamak için çabalamamız gerekiyor. Bu yüzden empati şart. 😊

      Sil
  6. Somatik empati tanımını öğrenmiş oldum, teşekkürler 🥰 Evet başkasının yerine utanmak bende çok olur. Aslında bilişsel empati de enteresanmış. Tanımlara baktığımda bende üçünün de olduğunu fark ettim ve de sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel o zaman. Sevinmenize sevindim. Sizde empati duygusu çok fazla o zaman. İlki özellikle gerekli bence. 😊

      Sil
  7. Empati konusunda iyi biri olduğumu düşünüyorum ve ailem de bunu kabul eder. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel o zaman. Sizi tebrik ediyorum. Sizin gibi insanların artmasını diliyorum. 😊

      Sil
  8. Es algo que cada vez se va perdiendo. Y que debemos cultivar. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. La empatía es una emoción que definitivamente necesita desarrollarse y existir. Espero que aumente ahora. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  9. Eskiden çok sık empati kurmaya çalışırdım ama artık biraz frenliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bu şaşırtıcı bir yorum oldu. Neden diye sorsam? Haklı bir sebebiniz vardır muhakkak? 😊

      Sil
  10. Merhabalar.
    Hoca bir gün damdan düşünce etrafına kalabalık toplanır. Doktor çağıran birini eliyle susturup ''bana doktor değil, damdan düşen birini getirin'' der. Empatinin en doğru şeklidir. Damdan düşenin halini ancak damdan düşen bilir. Diğer türlü yaşamadığınız bir olay karşısında birine ne kadar sağlıklı bir empati yapabilirisiniz ki? Ancak, teselli edersiniz.
    Güzel ve yararlı bir konu seçmişsiniz. Teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar. Evet bu hikâyeyi bende duymuştum ve beğenmiştim. Empati içinde çok uygun düşüyor. Anlamak için yaşamak lazım. Yaşamadan yorumlamak her insan için kolaydır. Yine de duygusal anlamda yanında olduğumuzu ve varlığımız ile destek olmanın yeri başkadır diye düşünüyorum. Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Begenmenize sevindim. Sizde sağlık ve sevgiyle kalın. 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221