Geçmiş Zamana Takılıp Kalmak!

Geçmiş, belirli bir zaman noktasından önce meydana gelen tüm olayların kümesidir. Geçmiş, şimdiki zaman ve gelecekle tezat oluşturur ve onlar tarafından tanımlanır. Geçmiş kavramı, insan gözlemcilerin zamanı deneyimlediği doğrusal tarzdan türetilir ve ona hafıza ve hatırlama yoluyla erişilir.

        Geçmiş zaman diye söylediğimiz ama geçemediğimiz zamanlarımız var. Neden bu oluyor acaba diye düşündüklerimiz. Adı üstünde geçmiş zaman. Tabi bizden geçmemiş hala. Bu yüzden geçmiş zamana takılıp kalıyoruz. Geçmesi için nice uğraşlar veririz. Bu bazen başarılı olur bazen de olmaz. Geçmişte takıldığımız zaman dilimi, olay ve kişilerdir önemli olan. Bizde etki eden noktaları vardır. Etkisi hala devam eden ve bunu kendimize söylemekten çekindiğim anlar vardır. Her insanın geçmişte takıldığı ve kaldığı zaman olmuştur. İyi veya kötü bu değişebilir. 
        Geçmişte kalmak her noktada da pekiyi sayılmaz. Geleceğimize yön vermede sıkıntı yaşayabiliriz. Daha iyi bir gelecek için geçmişi geride bırakıp geleceğimize odaklanmak lazım. Çünkü geçmişi düzeltme şansımız yoktur ama geleceği istediğimiz şekle sokmak bizim elimizdedir. Şu anı geçmiş olmadan dilediğimiz gibi yaşayalım. Yoksa oda geçmiş olacaktır. 
        Hayatımız boyunca yaşadıklarımızdan bazıları bize bazı izler bırakacaktır. Bu izler ile birlikte hayatımıza yeni şekiller vermeye ve yeni kararlar almaya çalışırız. İyi veya kötü bilinmez. Bu yaşadıklarımıza bağlı. Bir insanın yaşadığı bir kaza ile hayatına yeniden doğmuş gibi başlayabilir. Tam tersi hayatına küsüp anı yaşamayı da bırakabilir. Hayattan korkmaya ve bir adım atmak için cesaret etmemeye de başlayabilir. Bu kişinin ne yaşadığını ondan başkası bilemez. Fakat o kaza oldu diye hayatına da bitmiş gibi bakmamalı. Evet, kaza oldu ve hala hayatta. Evet zarar gördü, evet yıprandı, evet üzüldü ve evet çok korktu. Ama hala nefes alabiliyor ve hala bir umut var demektir. Nefes varsa umut her daim vardır. Koşullar ne olursa olsun. Bunu hiç unutmamak lazım.
        Bir başka insan kötü bir evlilik geçirdi ve boşandı. Bundan sonrası kötü olacak diye bir şey yoktur. O geçmişte kaldı diyebilmeli kendine. Hatta sonrasında derin nefes alıp daha güzel bakmalı hayatına. Ne mutlu ki bundan kurtulmuş. Kurtulamayan ve hayata gözlerini yuman o kadar çok insan var ki... Bunları dile getirmek biraz zor sanırım. İnsanları anlamakta kolay değil kabul ediyorum. Bazı şeyleri atlatmak ve yeniden adım atmaya çalışmak göründüğü gibi kolay olmayabilir. Fakat başka ne yapılabilir ki. Elinden gelen budur unutmak ve yeniden doğrulup hayatına kaldığı yerden devam etmek gerekir. Yoksa zaman su gibi akıp giderken ona dur demeyecek. Geç kalmamak adına bugünden başlamak gerekir. Bugün elimizde daha geçmedi. O yüzden istediğimizi yapalım.
        Hayatımız tecrübeler ile doludur. Bu tecrübeler de her zaman iyi bir şekilde gelmez. Maalesef üzülebiliyoruz arada. Üzülmekte gerekiyor bazen. Ama onu da tadında yapmak gerekiyor. Üzerinden geçtikten sonra tekrar üzülmeye gerek yok. Hayatımızı zehir etmeye gerek yok. Sürekli geçmişteki üzüntüye takılmak bize fayda vermez. Aynı şekilde karşılıksız sevgi gibi. Sevmiyor ise zorlayamaz kimse. O zaman sende bırakacaksın sevmeyi. Onu yapamıyorsan da öğreneceksin onsuz olmayı. Her insan istediği ile olacak diye bir kanun yok. Sen seversin o sevmez. Sen sevmezsin o sever. Belki ikiniz de seversiniz veya ikinizde sevmezsiniz. Elimizde sevgiye dair seçenekler bunlar. Başka yok bildiğim kadarıyla. O yüzden hangisi ise ona göre hareket etmeli ve olmuyor ise de zorlamamak gerekiyor. Sevgi zorla olacak bir şey değil. Kaldı ki olsa da tadı güzel olmaz. Sevmek karşılıksız ve beklentisiz ise güzeldir. Yoksa anlamı yok. Yani sevmek güzeldir.
        Geçmişte yapılan hatalar olacaktır. Bunları değiştirmek artık mümkün değildir. Hepimizin geriye dönüp değiştirmeyi dilediği anları olmuştur. Bazen kullandığı kelimeyi dahi geri almak isteyen olacaktır. Ama bunun telafisi yok ve zaman bir kere yaşanır. Onları düşünüp hayıflanmak yerine şimdiki zamanımızı değerlendirmek daha mantıklı ve karlı olacaktır. Yoksa şimdiki zamanda geçecek haberiniz dahi olmayacaktır. O yüzden anın kıymetini bilin. O kadar değerlidir ki şu anımız. Elimizde iken ve hala nefes alıyor iken buna değer verelim. Geçmişi artık bir kenara bırakmalı ya da geçmiş ile artık barışalım ve yolumuza bakalım. Çünkü zaman seni beklemiyor. Tekrar geriye döndüğünde pişmanlıklar artmasın aksine güzel şeyler artsın ki pişmanlıkları aralarında yok etsin. Hatta unuttursun. Kim bilir belki bu mümkündür. Geçmişi geride bırakın. Şimdi derin bir nefes alın ve bunu yapacağınıza inanın. Eminim ki olacak ve daha güzel göreceksiniz. Güzel anlar dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💙🍁    

Yorumlar

  1. Siempre hay cosas que no se pueden perdonar. Pero debemos vivir en el presente y seguir adelante. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desafortunadamente eso. A veces la gente no puede perdonar ni olvidar. Pero vivir el momento es más importante. Le lancé un beso. 😊

      Sil
  2. evet yaaaa geçmişi boşvercen zaten geçmişi de hep yanlış hatırlıyoruuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Geçmiş deyip geçmek gerekiyor ama bazen takılıyor insan. Birde yanlış noktalara takılıyor malum. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Ağaç Ev Sohbetleri 221

Yazı Yazmak!