Melekler ve Şeytanlar - Dan Brown (Kitp)

Robert Langdon Serisi 1

Melekler ve Şeytanlar, Dan Brown'ın 2000 yılında yayınlanmış romanı. Da Vinci Şifresi isimli romanın da baş karakteri olan Robert Langdon ilk kez bu romanda boy gösterdi. Bu romanda Illuminati isimli eski bir kardeşlik örgütü ile Katolik Kilisesi arasında geçen heyecan dolu olaylar anlatılıyor.
 

        Kitabın kahramanı olan Robert Langdon, gece uyurken bir kâbus görüyor. Kâbusun etkisinden hızla uyanınca telefonunda çaldığını duyuyor. Bir an için hala kâbusun gerçek olduğunu ve devam ettiğini düşünüyor. Sonra yatağında doğrularak çalan telefona cevap veriyor. Telefonun diğer ucundaki erkek sesi ''Robert Langdon'u arıyorum?'' diye sorunca, Robert boğazını temizleyerek o benim diyor. Sonra gözlerini kısıp dijital saatine bakıyor. Saat sabahın 05:18'i gösteriyor. Karşısındaki adam sizi hemen görmeliyim diye söyleyince oda kim olduğunu soruyor. Adam isminin Maximilian Kohler olduğunu ve ayrık zerrecik fizikçisiyim diye tanıtıyor. Nesiniz diye soruyor Robert, çünkü dikkatini toplamakta güçlük çekiyor. Doğru Robert Langdon'u aradığınıza emin misiniz diye soruyor. Adam Harvard Üniversitesi'nde dini simge bilim profesörüsünüz. Simge bilim üstüne 3 (üç) kitap yazdınız ve devamını getiremeden Robert saatin kaç olduğunu biliyor musunuz diye soruyor. Özür dileyerek ondan Robert'in görmesi gereken bir şey olduğunu söylüyor ve bunu telefonda konuşamayacağını dile getiriyor ve bir iki sonunda Robert sinirlenir telefonu kapatıyor.        

        Artık uyumayacağını bilen Robert kalkıp kendine tedavi olarak seçtiği bir fincan Nestle's Quik hazırlıyor. İçip fincanı mutfağa götürüp sonra çalışma odasına geçince bir faks aldığını görür. Kâğıdı çekip alır. Bir anda duyduğu tiksinti ile kanı donuyor. Sayfanın üstündeki resim bir insan cesedine ait, ceset çırılçıplak soyulmuş ve kafası, tamamen arka tarafa bakacak şekilde döndürülmüştü. Kurbanın göğsünde feci bir yanık izi vardı. Adam resmen damgalanmıştı. Tek bir kelime ile dağlanmıştı. Bu Robert'in iyi bildiği bir kelimeydi. Illuminati diye kekelerken kalbi hızlı atıyordu. İmkânsız diye düşündü. 

        Robert şaşkın vaziyette kendini bir sandalyeye attı. Bir süre sonra gözlerini faks makinasının yanıp sönen kırmızı ışığına çevirdi. Bu faksı gönderen kişinin hala hatta olduğunu gösteriyordu. Konuşmak istiyordu. Robert telefona cevap verince adam sonunda dikkatinizi çektim sanırım diye söylüyor. Robert evet kesinlikle diyor. Onu nasıl bulduğunu adamın ne işle uğraştığını ve buna benzer sorular soruyor. Aslında aklı hala faks kâğıdındaki cesette idi. Aklını toplamakta zorlanıyordu. Sonunda Maximilian, Robert ile yüz yüze görüşmesi gerektiğini bunu telefonda konuşamayacağını söylüyor. Razı olan Robert uçağa nereden bineceğini soruyor ve Cenevre'ye uçmak üzere ona özel uçağını gönderiyor. 

        Robert Cenevre deyince New York Eyaleti'ndeki Cenevre sansa da gerçeğin çok başka olduğu duyunca şaşırıyor. Pilot ona İsviçre'deki Cenevre diyor. 1 (bir) saatlik mesafe deyince nasıl olur diye soruyor Robert. Pilot ise uçağın ses hızından 15 (on beş) kat hızlı gittiğini söylüyor. 

        CERN Genel Direktörü Maximilian Kohler, Kral diye tanınır. Bu ünvan tekerlekli iskemledeki egemenliğini yöneten kişiye saygıdan çok, duyulan korkunun ifadesidir. Birkaç kişi onu şahsen tanıdığı halde, sakatlanmasına yol açan korkunç hikâye CERN'de efsane haline gelmiştir. Aksiliği ya da kendini bilime adaması yüzünden kimse onu suçlayamıyordu.

        Robert, Kohler‘la karşılaştığında adamın mesafeli biri olduğunu anlamıştı. Kohler, Robert'i alıp cesedin olduğu yere götürüyor. Öldürülen kişi Leonardo Vetra adında çok iyi bir bilim adamıdır. Ölümü bilim adına büyük kayıp olarak görülüyor. Vetra'nın evine doğru ilerlerken sessiz ortam Robert'in dikkatini çekiyor. Kimsenin neden olmadığını sorduğunda, Kohler bunun bizim çalışma alanını kötü etkiler diye şuan kimse ile paylaşmamayı uygun bulduğunu ve evlat edindiği kızı Vittoria Vetra'yı beklemek zorunda olduğunu söylüyor. Baba kız bir araştırma üzerine çalıştıklarını ve bunun ne olduğunu öğrenmeden bir şey yapamayacağını ve bunu Leonardo Vetra'ya borcu olduğunu söylüyor. Robert şaşırsa da bir şey diyemiyor. 

        Cinayetin İlluminati tarafından yapıldığını düşünmeyen Robert bu olayın mantıklı olmadığını düşünür. Babasının öldürüldüğünü haber alan manevi kızı Vittoria Vetra'da derhal merkeze gelir. Vittoria, karşı madde çalışmalarını baba ise yürüttüğünü ve bir başkasının bildiğini düşünmediğini söyler. Hatta güvenlik önlemini de çok yüksek tuttuklarını bu yüzden de göz retinası kaydı ile açıldığını ve sadece onun ve babasının gözünün kaydının olduğunu söyler. Tabi bu durum Kohler ve Langdon'u endişelendirir. Çünkü fizikçinin vücudundan gözü alınmıştır. Bunu ikisi bildiği için korkmaya başlarlar. Sonra gerçek anlaşılır. Katil karşı maddeyi alıp gitmiştir. 

         Artık ortada bilim adamının öldürülmesinden daha önemli bir konu vardır. Baba kızın üzerinde çalıştığı çalışmanın büyük bir parçası kayıptır. Bu kayıp parça çok önem arz etmektedir. Eğer bulunmaz ise herhangi bir yerde ani bir patlamaya sebep olabilir ve can kayıplarına neden olabilir. Kayıp olan parça öldürülen fizikçi Vetra'nın karşı madde zerrecikleridir. Karşı madde son derece tehlikeli bir maddedir. Hava ile temas ettiğinde patlayabilecek ve patlama şiddeti oldukça büyüktür. Karşı maddeyi bir kutu içinde askıda tutmasını sağlayan ve bir şey ile temas etmesini engelleyen manyetik alanın bataryasının 24 saatlik zamanı vardır. Bu süre sonunda karşı madde şarja konulmazsa kutuya düşecek ve patlayacaktır. 

        Bu sırada Vatikan'da, güvenlik kameraları çok farklı ve ilginç bir görüntü ile karşılaşır. Kameranın nerede olduğu belli olmayan ama bölgede bir yerde olduğunu gösteren sinyal ile bir kutu içeresinde ve havada asılı duran su damlacığı görünmektedir. Ve kırmızı ışıkla yanan sönen zaman göstergesi. Kutunun Roma Vatikan'da olduğunun haberini alan Kohler hemen oraya gitmeleri için Vittoria ve Robert'i gönderir. Kendisi sağlığından dolayı rahatsızlanır ve yola çıkamaz duruma gelmiştir. 


Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır.
Vatikan

 

         Langdon ve Vittoria Vatikan'a giderler. Tabi gittiklerinde istedikleri bir manzara ile karşılaşmazlar. Aksine inanmazlar onlara. Birde Vatikan'da 15 gün önce ölen papanın yerine yeni papa için seçim yapılacaktır. Dünyanın birçok yerinden gelen çok sayıda kardinal, yeni papa seçimi için yapılacak toplantıya gelmişlerdir. Bu konuda oldukça hassas olduklarından karşı madde onlar için önemsiz kalıyor. Fakat unuttukları bir şey var ki oda bütün önemli kardinallerin şu an ölüm tehlikesi ile karşı karşıyadır.  

        Güvenlik kısmına bakan İsviçre Muhafızlarının başındaki yetkili kişi olan Müfettiş Ernesto Olivetti bu konuya inanmadığı gibi Robert ve Vittoria'yı tehlikeli bulup bir odaya kitler. Odaka kitli kaldıkları sırada iç hat telefonunu kullanan Vittoria, papanın ölümünden sonra geçici olarak papalığa vekâlet eden Camerlengo Carlo Ventresca ile iletişim kurar. İsviçre Muhafızları her ne kadar engel olmak isteselerdi bunu başaramazlar. Carmerlengo Robert ve Vittoria ile görüşmek ister.

        Camerlengo, ölen papanın yanında ve himayesinde yetişmiştir. Kendisini oğlu gibi sevmiştir papa. Kardinaller toplantısına çok kısa bir zaman kalmasına rağmen papa seçilmesi muhtemel olan dört aday ortada yoktur. Dört kardinal olmadan seçime başlanmak istenmiyor ama başka seçenekleri olmadığından seçim için toplantı başlatılır. 

        Robert ve Vittoria ile görüşme yapan Camerlengo işin ciddiyetini kavrar ve neden bu konuda gecikme yapıldığını sorar. İsviçre Muhafızlarının başındaki yetkili kişi Müfettiş Olivetti bunun gerçek olmadığını savunur. Önemli görmediği içinde ikinci plana attığını söyler. Bu tartışmalar yapılırken. Televizyonda geçen bir haber hepsini dehşete düşürür. Üzerine gelen telefon ile asıl gerçek ortaya çıkar. Telefonda Haşhaşi adında bir katil vardır. Haşhaşi dört kayıp kardinali kaçırdığını ve hepsini birer saat ara ile öldüreceğini söyler. 

         Robert simge bilim uzmanı olduğundan, İlluminati'nin kullandığı sembolleri kullanarak kardinalleri bulmaya çalışır. Robert, Vittoria, Müfettiş Olivetti ve İsviçre Muhafızları ile birlikte kardinallerin götürülecekleri yerleri tahmin ederler ama Haşhaşi onlardan bir adım öndedir. Her gittikleri yerde kardinallerden birinin cesedini görürler. Haşhaşi her kardinalin göğsüne İlluminati'nin dört temel simgesinden birini damgalamaktadır. Bunlar; toprak, hava, ateş ve sudur. Üçüncü kardinalin öldürüleceği yerde Haşhaşi ile karşılaşırlar. Haşhaşi Müfettiş Olivetti'yi orada öldürür. Sonra Robert'in de öldüğünü düşünür ve Vittoria'yı bayıltıp kendisi ile birlikte götürür.

        Haşhaşi, Vittoria'yı kendisinin gizli yeri olan yere götürür ve bağlar. Sonra kalan son kardinal için geri gider. Robert kardinalden ziyade Vittoria için endişelenir. Son yere gittiğinde Haşhaşi ile karşılaşır. Su içinde büyük mücadele verirler. Robert Haşhaşi'nin ayak parmaklarına bir el ateş eder. Ama yine de ona gücü yetmez. Haşhaşi Robert'i suyun altında boğmaya çalışır. Robert, Haşhaşi'nin elinden kurtulmayacağını anladıktan sonra bir plan yapar. Suyun içinde ölü numarası yapar ve Haşhaşi'nin buna inanması için elinden geleni yapar. Haşhaşi suyun altında hareketsiz duran Robert'in öldüğünü düşünüp bırakır. Sonra gizli yerine gider.

        Robert, Haşhaşi'nin gizli yerini bulur ve orada Vittoria ile birlikte Haşhaşi'yi orada öldürürler. Daha sonra karşı maddenin patlamasına çok az zaman kaldığını bildikleri için Vatikan'a dönerler. Şehrin içindeki insanların tahliye edilmesi gerekir. Papa toplantısının da iptal edilmesi gerekiyor.

        Bu arada, öldürülen fizikçinin günlüklerini inceleyen CERN Direktör Kohler, karşı maddeden haberdar olan üçüncü kişiyi tespit etmiş ve Vatikan'a gelmek üzeredir. Vatikan'a gelen Kohler Camerlengo ile birebir görüşme ister. Camerlengo görüşmeyi kabul eder. Camerlengo'nun odasında Kohler dışında kimse girmez ve sadece ikisi görüşme yapar. Bu sırada Robert ve Vittoria'da oraya gelirler. Derken odadan Camerlengo'nun çığlıkları duyulur. Çığlıklar üzerine Robert, Vittoria, Müfettiş Olivetti'nin yerine geçen yetkili kişi ve İsviçre Muhafızları odaya girerler. Camerlengo'nun göğsünde ''İlluminati Elması'' yazısı dağlanmıştır. Acı içinde kıvranır. Kohler'in elinde ise bir silah vardır. İsviçre Muhafızları Kohler'i öldürürler. Sonra Camerlengo'nun işaret ettiği Müfettişi de öldürürler. Kohler ölmeden önce Robert'in eline küçük bir video kaset yerleştirir. Kulağına bunu medyaya vermesini söyler. Bunu pek önemsemeyen Robert video kaseti kimseye çaktırmadan cebine koyar. İlluminati'nin liderinin CERN Direktörü Kohler olarak düşünülmektedir.

        Papa seçimi için toplanan kardinallerde olayı öğrenirler. Hepsi San Pietro meydanında beklemektedirler. Son gelişmeleri kardinallere açıklamayı düşünen Camerlengo acil olarak Vatikan şehrinin de boşaltılmasını ister. Bunun üzerine dışarı çıkan Camerlengo San Pietro meydanında kardinaller ile birlikte bekleyen kalabalık halk topluluğunu da görür. O anda hastanaye gitmesi gerekir iken bir anda bir şeyler duyar ve ani bir dönüş yapar. Robert, Vittoria, İsviçre Muhafızları ve gazeteciler peşinden giderler. Engel olmak isteseler bile buna izin vermez Camerlengo ve ilahi bir şey duyduğunu nereye gittiğini bildiğini söyler. Karşı maddenin yerini bildiğini oradan çıkarmak gerektiğini düşünür. Yerin en alt kısmı olan mezarlığa inerler ve karşı madde oradadır. Yerin altında patlaması daha az zarar vereceğini söyleseler de Camerlengo bunu dinlemez ve karşı maddeyi aldığı gibi tekrar meydana gelir. Herkes korkar durumda olsa da yapacakları bir şey yoktur ve zamanları da çok az kalmıştır. 

        Camerlengo ise karşı madde ile birlikte Vatikan'a ait olan bir helikoptere biner. Amacını anlamaya çalışan Robert engel olamayacağını bildiği için oda biner helikoptere. Camerlengo engel olmak istese de zamanın az kalmasından beraber havalanmaya başlarlar. Camerlengo helikopteri San Pietro meydanının üstünde mümkün olduğu kadar yukarı çıkar. Robert olayı yanlış anladığını anlar. Başka yerde karşı maddeyi imha edeceğini düşünen Robert şimdi ne yapacağını bilemez ve bindiğine pişman olur. En yukarı noktaya çıktıktan sonra Camerlengo helikopterde bulunan tek paraşütü alır ve atlar. Atlamadan önce de karşı maddeyi kilit altına alır. Robert ne yapacağını bilmez halde ölümle karşı karşıya kalır. En son çare olarak kendini helikopterden atlamak ile bulur. Atlamadan önce de helikopter içinde bulduğu brandayı alır ve boşluğa atar kendini.

        Bu kısa zaman içerisinde gökyüzünde büyük bir patlama meydana gelir. Herkes şaşkına uğrar ve patlamadan kimse zarar görmez. Geçen kısa zaman sonunda herkes şaşkınlık ile katedralin tepesine bakar. Orada Camerlengo ellerini gökyüzüne açmış ve dua etmektedir. San Pietro meydanındaki herkes ilahi bir güce tanıklık ettiğini düşünmektedirler. Hep bir ağızdan Camerlenga için övgüler ve dualar ederler. 

        Robert ise atlamadan sonra küçük bir adanın yakınına denize düşmüştür. Adadaki hastane çalışanları Robert'ı bulurlar ve ilk müdahaleyi yaparlar. Üstü aranıp çıkarılan eşyaları bir kenara koyup üstündeki kıyafetleri keserek çıkarırlar. Kendine gelen Robert ilk başta korksa da sonradan hastanede ve doktor tarafından muayene edildiğini anlar ve korkusu geçer. Sonra eşyaları ona verilir. Kesilen elbiselerine üzülse de yapacağı bir şeyi yoktur. Sonra eline verilen video kasetin ona ait olmadığını söyler. Fakat sonradan bunun ölmeden önce Kohler'in ona verdiğini hatırlar. Açıp izlemeye başlar. Tekrar izledikten sonra hemen hastaneden çıkması gerektiğini anlar. Doktordan üstüne giyecek bir şeyler ister. İlk başta buna izin vermek istemeyen doktor, Robert'in ciddiyeti karşısında mecbur kalır ve ona giyeceği kıyafetleri verir ve hastanenin özel helikopteri ile onu Vatikan'a götürürler.

              

Bu toplantı yapılacağı zaman, şapelin çatısına bir baca kurulmaktadır ve bu bacadan yükselen duman, kardinallerin kararını göstermektedir. Eğer bacadan, oy pusulalarının yakılmasıyla ortaya çıkan beyaz bir duman yükseliyorsa, yeni bir papa seçilmiş demektir.
Sistine Şapeli'nde Papa Seçimi


        Vatikan'da ise Camerlengo'nun papa olması yönünde kardinaller görüş birliğine varmışlardır. Fakat bu konuda rahatsızlık duyan tek kişi toplantıyı yöneten kişi Mortati'dir. Nedense içi huzursuzdur. İnanmak istese de bunu yapamaz.

        Robert Vatikan'a geldiğinde Vittoria onu gördüğüne çok sevinir ve ona sarılır. Birlikte papa seçimi yapılan toplantı yerine giderler. Toplantıya Robert ve Vittioria'nın gelmesi kardinalleri şaşırtsa da bir şey demezler. Bir televizyon ve bağlantı kablosunu getirten Robert video kaseti takar ve çalıştırır. Video kasette sudan dolayı çok net görüntü olmadığı halde, videonun etkisi herkesi şaşırtır. Kohler'in sesi ve karşısında duran Camerlengo vardır görüntüde. Konuşmalarda Camerlengo karşı maddeden bir haber olduğu anlaşılır. Videonun devamında ise Camerlengo ateşe bir şey bıraktığı ve sonra kendisini dağladığı görülür. Buna çok şaşıran Kohler engel olmak istese de yapamaz ve çok şaşırdığı videoda bellidir. Olayın gerçek yüzü anlaşılır. Ama neden bunu yaptığını anlamak isteyen kardinaller Camerlengo'yu bekler.

        Camerlengo toplantı yerine gelir fakat istediği tepkiyi kardinallerin yüzünde görmez. Bunun nedenini başta anlamasa da sonradan karşısındaki Robert ile Vittoria'yı bir televizyon ekranının yanında görür. Görüntüdeki kendisi vardır ve olayı anlar. Ne diyeceğini başta bilmese de sonradan her şeyi itiraf eder. Amacının son yıllarda itibarını kaybeden kilisenin itibarını kurtarmak olduğudur. Vatikan'ın ve insanların inançlarını güçlendirmek ve bunu ancak kötüyü göstermek ile başaracağını söyler. Bunu başardığını da söyler. İnsanların nasıl coşkuyla kiliseye bağlandıklarını söyler. 

        15 gün önce ölen papanın da, Camerlengo tarafından aşırı doz ilaç verip zehirlenmesi sonucu öldürmüştür.  En çok buna üzülen kardinaller bunu neden yaptığını sorarlar. Bunun nedeninin ise papa ölmeden önce Camerlengo'ya bir oğlu olduğunu söylemesinden dolayı ve bilime çok destek vermesinden dolayı yaptığını söyler. Hatta CERN'deki araştırmaları da desteklediğini söylediğinden dolayı öldürdüğünü söyler Camerlengo. Kardinaller papanın oğlu olduğunu ilk kez duyduklarından çok şaşırırlar bunun nasıl olduğunu merak ederler. Ama Camerlengo devamını dinlemek istemediği için papayı dinlememiş ve papanın böyle büyük bir günah işlediği için öldürmüştür.

        Öldürülen papanın yardımcılarından olan kardinal Mortati, bunun doğru olduğunu ama sebebinin olduğunu söyler. Anlatmaya başlar. Papanın gençliğinde bir rahibe ile aşk yaşadığını ve bir çocuk sahibi olmak istediğini söyler. Ancak inançları buna izin vermediği için hiç evlenmemiştir. Fakat daha sonra bilim sayesinde herhangi bir ilişkiye girmeden de çocuk sahibi olunduğunu öğrenmiş ve bunu uygulamışlar. Yani papa herhangi bir yanlış ya da günah işlememiştir. Temiz ve çok iyi biridir. Bu yüzden bilime karşı borcu olduğunu her zaman söyler. Bu gerçek Camerlengo'yu fazla şaşırtsa da asıl gelen büyük haber ile yıkılır. Gerçek şu ki çocukluğundan beri onu koruyan ve oğlu gibi gören papanın Camerlengo'nun gerçek babası olduğudur Bu gerçek karşısında yere yıkılan Camerlengo ne diyeceğini bilemez ve ne kadar büyük yanlış yaptığını anlar. Sonra kimseye görünmeden oradan ayrılıp katedralin tepesine çıkar ve kendini ateşe verir. 

        Robert ve Vittoria da birlikte ayrılır ve otelde beraber kalırlar. Sonra Robert'a İllimunati'nin sembolleri hediye edilir Mortati tarafından. Ve yeni papa da Mortati'dir. 

        Hikâye böyle biter. Olay örgüsü ve konunun güzelliği karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum. Kitap o kadar güzel ve sürükleyici ki resmen al beni oku diyor. Bu kitabı okumak ayrı zevk verdi bana. Vatikan ve Roma'nın hakkında anlatılanlar ve yerler hakkında verilen bilgiler ile orada gezinmiş gibi hissettim. Ayrıntılı olarak verilen detaylar hayran bıraktı beni. Kesinlikle tavsiye ederim kitabı. Alın ve okuyun. Özellikle dört kardinalin tek tek öldürülmesi ve o saatlerde yaşanılan olaylarla birlikte sende heyecanlanıyorsun ve o anı yaşıyorsun. Genel olarak güzel bir kitap. Dan Brown'un kitaplarını severim. Polisiye ve gerilim tarzına çok güzel bir örnek idi. Hem seri kitabın ilk kitabıdır bu. İyi okumalar dilerim. 😊😉🌷📚  

        Kitaptan birkaç alıntı 


        Bazen aklımız kalbimizin doğru olmasını istediği şeye inanır.

        İyilik yaşamaya devam edebilir. Kalplerinizi dinleyin. Hep birlikte bu cehennemden uzaklaşabiliriz.

        Bazen sorular, cevaplardan daha etkilidir.

        En tehlikeli düşman kimsenin korkmadığı düşmandır...

        Tanrım, değiştiremediklerimi kabul etmek için bana güç ver.

        Benim hakkımda ne dediğiniz umrumda değil, ismimi doğru söyleyin yeter!

        Dik dur ve gülümse ve bırak neden güldüğünü merak etsinler. 😊

        Acı, büyümenin bir parçasıdır.

        Burada, sonsuza dek onunla birlikte kalabilirdi.

        Her keşif, yeni keşiflere kapı açıyor. İnsanlığın tekerlekten arabaya geçmesi binlerce yıl almıştı. Ama arabadan uzaya geçiş arasında on yıllar var. Artık bilimsel gelişmeleri haftalarla ölçüyoruz. Kontrolden çıkmak üzereyiz.
        
        İnancınızı yitirmeyin.

        Dünya seyretmezse dünyayı değiştirmek neye yarar?

        Korku tüm savaş silahlarından daha hızlı yaralar.

        Otobüste kitap okuyan birine denk geldiğimde ben; Kendini canlı bir dinozorla karşılaşan paleontolog gibi hissediyordu.

        Hiçbir iyi niyet cezasız kalmaz.

        Tanrı tüm dualara cevap verir ama cevabı bazen hayırdır.

        İnsan aklı, bedeninden çok daha büyük acılar çekebilir.

        Genç adam, "Senin çok fazla soru sorduğunu söylüyorlar," demişti. Vittoria kaşlarını çatıp bakmıştı. "Soru sormak kötü müdür?" Gülmüştü. "Sanırım haklılarmış."

        Şeytan her yerdeydi. Ama dünya buna bağışıklık kazanmıştı.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221