Deniz Yıldızı Hikâyesi

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur.

        Deniz Yıldızı Hikayesi

        Bir adam sabaha karşı okyanus kenarında yürüyormuş. Birden binlerce deniz yıldızının karaya vurduğunu görmüş. Daha da yaklaştığı zaman bir çocuk fark etmiş. Çocuk deniz yıldızlarını tek tek alarak denize geri götürüyormuş.

         Adam çocuğa yaklaşarak sormuş:

         -Bu deniz yıldızlarını neden denize geri atıyorsun?

         Çocuk cevap vermiş:

         -Güneş yükseliyor. Birazdan sular çekilecek ve bu deniz yıldızları susuzluktan ölecekler.

        Adam bu duruma şaşırmış:

         -Sahil çok uzun ve çok fazla deniz yıldızı var. Hepsini kurtaramazsın. Ne fark eder ki?

         Çocuk adamı dinlemiş. Daha sonra sahilden bir deniz yıldızı daha alarak denize bırakmış. Sonra adama dönerek:

         -Bak görüyor musun bu deniz yıldızı için fark etti demiş.


        Hikayeler günümüzde çok okunan eserlerdir. Genel olarak hayata dair bilgiler vermektedir. Hikayeler pek çok konu üzerinde yazılabilir. Günümüzde gerek kısa olmaları, gerekse hayata dair olmaları ile daha çok tercih edilir.

        Yukardaki hikayeyi daha önce okudunuz mu? Okumadıysanız şimdi okumuş olduğunuz. Kısa ve öz bir hikaye olduğu için hemen okunur. Ki aynı zamanda çok anlamlıdır. Tabi burdaki anlamı anlayıp hayatımıza uygulamaya geçirmektir marifet. Düşünün ki herkes aynı şeyi yapıyor o zaman farkındalık bunun neresinde olur ki. Önemli olan farkındalık yaratmak. Bu bir veya iki demeden uygulamaktır. Aynı zamanda işe önce kendi hayatımızda uygulayarak başlamaktır. 

        Bilirsiniz ki insanlar genele uyum sağlamayı ve onlarla hareket etmeyi sever. Bir konu olduğunda genelde ilk adımı karşı tarafın atmasını bekleriz. Sonradan biz bir adım atmayı düşünürüz. Burada kendimizi garantiye almak için yapıyoruz. Sanırım bu noktada hem fikiriz. Peki karşıdaki de senden bir adım bekliyor ise o zaman ne olacak? Böyle birlikte bekleyip hiç bir adım atılmayacak mı? O zaman bu konuda bir çözüme kavuşmamış olur. 

        Şimdi hikayemize dönersek. Çocuğun yaptığı davranış çok doğru. Adam ise düşünce olarak bütün deniz yıldızları kurtulamayacağı için bir kaç deniz yıldızının kurtulmasını pek önemsemiyor. Hikayenin sonunda çocuğun verdiği cevabı çok beğendim. Evet hepsinin hayatını kurtaramam ama bu kurtardığım deniz yıldızı için bir şey değişti ve ben bunu önemsiyorum demek istiyor. Mesele de bu değil midir zaten. Yani genele bazen gücümüz yetmez doğrudur. Fakat bir kaç şeye gücümüz yeter. Bizde gücümüz yettiğince bazı şeyleri değiştirmek isteriz. Bunun için de elimizden geleni yaparız. Burada adam da çocuğa yardım etmiş olsa idi belki daha fazla deniz yıldızının hayatı kurtulmuş olurdu. Demek ki neymiş birlikten düşündüğümüzden daha fazla güç doğar. 

        Hayatımızda da buna benzer birçok şey yok mudur? Herkes bazı şeylerin değişmesinin imkansız veya zor olduğunu düşünür. Peki herkes olarak değilde sen önce kendin bu değişime izin versen, sonra seninle birlikte bir kaç kişiye ulaşsa daha iyi olmaz mı? Yerde gördüğümüz bir çöpü alıp çöp kutusuna atmak gibi. Sen almazsan oda almaz ise o çöp hep orada kalacaktır. Ama ben alırsam sonra bu sana örnek olsa, sende alıp bunu bir başkasına aktarsan daha da güzel olmaz mı. Birlikte daha güzel şeyler başarmış oluruz. Değişime önce kendinden başla sonra karşındaki insandan bekle. Birilerinden bekleyerek zaman geçirmeyelim artık. Zaman hızlı akıyor ve geriye dönüp baktığımızda ne yaptım sorusuna verebileceğimiz cevaplarımız olsun. Güzele dair her şey sizinle olsun. 😉💜🌸


        Kısa bir bilgi 😊  

        Denizyıldızıhayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur.

        Deniz yıldızlarının genellikle 5 kolu ve her kolu üstünde yüzlerce ayağı bulunur. Bu ayakların bazıları vantuz görevi yaparak, çok iyi şekilde tutunmayı sağlarlar. Yapıları gereği her yöne hareket edebilirler. Bir çoğu hızlı hareket yeteneğine sahip değildir. Dakikada en fazla 15 cm yer değiştirebilirler. Sadece bir tür deniz yıldızı, dakikada 2.7 metre yol alabilir. 

        Deniz yıldızının beyni bulunmamaktadır ancak çok karmaşık merkezi bir sinir sistemi bulunmaktadır. Ağız çevresi ve kollarda uzanan sinir ağları vardır. Tüm sinir ağ ve uçları, ışığa ve dokunmaya duyarlıdır, algılayabilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221