Gözlerini Sımsıkı Kapat - John Verdon

Dave Gurney Serisi 2    

SANA BİR SÜRPRİZİM VAR… GÖZLERİNİ SIMSIKI KAPAT  New York’un en gözde dedektifiyken, basının kendisine yakıştırdığı isimden hep rahatsız olmuştu: Süper Dedektif. Bir bulmacayla karşılaştığında, mutlaka çözmek isterdi. Gurney’e göre her bulmacanın çözümü için mutlaka bir ipucu vardı.

        Aklından Bir Sayı Tut'un yazarından, serinin 2. (ikinci) kitabı olan Gözlerini Sımsıkı Kapat ile ilk kitaptan daha iddialı ve daha dikkat çekici bir kitap.

        New York'un en gözde dedektifiyken, basının kendisine yakıştırdığı isimden hep rahatsız olmuştu: Süper Dedektif. Bir bulmacayla kaşılaştığında, mutlaka çözmek isterdi. Gurney'e göre her bulmacanın çözümü için mutlaka bir ipucu vardı.

        Peki ya bu sefer yoksa?

        Düğün günü öldürülen bir gelin... Ve olaya tanıklık eden yüzlerce davetli. Cinayeti kimin işlediği ortada, herkes kendinden emin ama ya hepsi zekice bir ilüzyonla yanıltılıyorsa... Cinayet silahı dahil birçok detayda süpriz akıl oyunlarını gördüğünde, Gurney tam bir psikopatla karşı karşıya olduğunu anlar.

        Gurney şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemleri, soruları ve keskin bakış açısıyla soruşturmaya bambaşka bir boyut kazandıracaktır. Kim daha zeki; Gurney mi, yoksa müthiş bir ilüzyondan ibaret katil mi? John Verdon'dan, akıl oyunlarının iç içe geçtiği, sıra dışı bir roman.  

        Kitabın arka kapak sayfasındaki yazı aynen böyledir. İlk kitapta olduğu gibi bu ikinci kitapta oldukça ilgi çekiyor. Olayın başlangıç konusu gerçekten dikkat çekiyor. Düğün günü öldürülen gelin ve katil belli iken bulunaması. Okuduktan sonra nedeni anlayıp çok iyi dedirten bir kitap. Yazarın o konuda zekası ve aklına hayran bırakıyor. Şimdi kitabı anlatalım. 😊 

        Mellery olayının üzerinden yaklaşık olarak bir yıl gibi zaman geçmiştir. David Gurney ve eşi Madeleine ile şehre uzak çiftlik evlerinde hayatlarına devam etmektedir. Gurney her ne kadar polis günlerini özlese de, bir yıl öncesine kadar ölüm ile burun buruna gelmesini hatırlayarak, kendini emekliliği sayesinde eşine daha fazla zaman ayırmasına ve ev işleri ile uğraşmasına vermiştir.

        İlerleyen zamanlarda bir gün Mellery olayının başmüfettişi olan Jack Hardwick, Gurney'i arar ve ona bir cinayet hakkında bilgi detaylı bilgi vererek ondan fikrini ister. Bu telefondan rahatsız olan Gurney'in eşi Madeleine ne yapacağını bilemez. Çünkü eşi Gurney bir bulmaca gördü mü hemen onu çözmek ister. Elinde olmadan konu onun dikkatini çekeceğini bilir. Engel olmak istese de yapabileceği pek bir şey yoktur beklemek dışında. Tabi Gurney olayı dinleyince istemsiz olsada dikkatini çeker ve konunun detaylarını da merak eder. 

        Düğün günü öldürülen bir gelin var. Olaya tanıklık eden yüzlerce davetli var. Cinayetin kim tarafından işlendiği belli. Cinayet silahı da ortada ama katil yok. Hardwick'in anlattığına göre gelin, dünyanın en zengin sinir cerrahı uzamanının küçük, şımarık kızı ile çok ünlü olmak ile birlikte işinde oldukça başarılı olan bir psikiyatristle (Dr. Scott Ashton) evlenmektedir. Psikiyatristin malikânesindeki düğünde, bahçıvan tarafından gelinin başını palayla kesip kaçmasını anlatır. Cinayet silahı dahil her şey bu kadar ortada olmasına rağmen olayın detaylarında akıl oyunlarını fark eden Gurney tam bir psikopatla karşı karşıya olduğunu anlar.    

        Daha fazla bilgi almak için ses çıkarmaz ve Hardwick anlatmaya devam eder. Gelin, düğün günü bahçıvanın da onlara katılmasını ve beraber kadeh kaldırmak istediği için, bahçıvanın olduğu kulübeye gider. Bu sırada kayıt yapan kameralar dışında bütün davetliler de olayı görür. Bir süre sonra kadeh kaldırma zamanı gelir, ama ortada ne gelin vardır ne de çağrılan bahçıvan. Gelinin evlendiği kocası zamanın geçtiğini fark eder ve gelini çağırması gerektiğini anlar. Önce bir tane çalışana söyler çalışan kapıya gider ve seslenir herhangi bir cevap alamadığını söyler. Dr. Scott Ashton kulübeye gider ancak kapının kilitli olduğunu görür. Seslenince içeriden de cevap alamaz. Kapıyı açmaya çalışsada kapı açılmaz. Sonra evden yedek anahtarı getirip açar. İçeri girdiğinde karısını gelinliği ile sandalyede oturur vaziyette ve kanlar içinde kafası kopmuş vaziyette görür. bu görüntü karşısında neye uğradığını şaşırır. Çıkar ve kulübenin dışında bahçeye çiçekler arasında baygınlık geçirir. Dr. Scott Ashton'un verdiği tepkileri gören davetliler de oraya gelir ve acı gerçeği görüp anlarlar.

        Sonrasından polisler çağırılır. Olayın araştırmaya başlarlar. Kulübenin açık kalan penceresinden bahçıvanın kaçmış olma ihtimalini düşünüp oradan hareket edip takip ederler. Pencereden çıktığını düşünüp ve oradan köpekler ile takip sonucunda; kulübeye metreler uzağında ormanlık alanda, bir çift bot ve yarısı toprağa bırakılan kanlı bir pala fark ederler. Yapılan incelemeler sonucunda palanın üzerindeki ıslak kan ölen geline ait olduğu anlaşılır. Katil onu bu pala ile öldürmüştür. 

        Bahçıvan Hector Flores adındaki kayıt dışı çalıştırılan Meksikalı bir işçidir. Üç yıl önce işe alındığını ve Dr.Scott Ashton'un kıza zamanda adamın çok zeki olduğunu fark edip, onu eğitmeye başladığını söyler. Onu evine aldığını ve sanki aileden biri gibi davrandığını anlatmış. Ondan böyle bir şeyi hiç beklemediğini ve nasıl bunu fark edemediğini söyleyip duruyormuş. Birde şu bahçıvan Hector Flores hakkında ilginç bir bilgi daha vardır. Komşulardan birisinin karısı ile aşk yaşadığı iddaası ve cinayetten sonra ortadan kaybolan Hector Flores ile komşu kadın da ortadan kaybolmuştur. Onunla birlikte kaçtığı düşüncesi var. Tabi sadece varsayım olduğunu belirtiyor Hardwick ve kanıtlardan bir şey çıkmadığını ve bir yol alamadığını anlatır. 

        Bunların hepsinin anlatmasında ki sebep başka olsa da Gurney'in zekasına ve işi çözeceğine inandığı için ona gelmiştir Hardwick. Polisin herhangi bir ilermeme kaydetmediğini gören gelinin annesi, katil bahçıvanın bir an önce bulunması için her yola başvurmaya hazırdır. Hardwick sayesinde ününü duyduğu Gurney'e gidip görüşmek ister. Sonra sadece nezaketten dolayı gelinin annesi Val Perry ile görüşmeyi kabul eder. Görüştükten sonra da Gurney bu olay ile ilgilenemeyeceğini söyler. 

        Gurney başta kabul etmesede, daha sonra arkadaşı Hardwick'in getirdiği düğün günü çekilen video görüntülerini izledikten sonra şaşırır. Katilin hiç kayıtta olmaması elinde olmadan dikkatini fazlasıyla çeker. Olaya karşı ilgisi de artar. Evliliğini düzene koymaya ve bunu kabul ederse evliliğine zarar vereceğini bilir. Ama kaşısında cinayetin karmaşıklığı ve kusursuz görünen yapısı ile kendine engel olamayarak araştırmak için kısa süre dahil olmayı kabul eder. Karasını verir, sadece iki hafta süre ile olayı araştıracağını ve bulduklarını da gelinin annesi Val Perry ile paylaşacağını söyler. Tabi olurda oda bu süre zarfında bir sonuca varamaz ve bir ilerleme sağlayamazsa araştırmayı bırakacaktır. Val Perry kabul eder bütün isteklerini ve araştıracağı için mutlu olur. 

        Gurney, Val Perry ile ile görüşmesinde kızı hakkında detaylı bilgi vermesini ister. Val Perry'in anlattığına göre gelin yani Jillian, sürekli tedavi altına olan zor bir kişiliği olan çocuktur. Geçimsiz, vahşi, kendini beğenmiş, hain, duygusuz, yalancı, başkaları ile uğraşmayı seven ve kokain bağımlısı bir nemfomanidir. (Kadınlarda görülen sosyal konumunu, ailesini ve yaşının gereklerini düşünmeden ve cinsiyetinin özelliklerine uymayan farklı erkeklerle cinsel ilişkide bulunma isteği ve aşırı cinsel istek duyma haline Nemfomani denir. Bu sorunu kadında aşırı seks düşkünlüğü ya da cinsel taşkınlık olarak kısaca tanımlayabiliriz)  Aynı zamanda IQ seviyesi 168'dir. Oldukça farklı bir karakteri olduğu kesin. Val Perry kızını sevdiğinden dolayı değilde, ona karşı kendini suçlu hissettiği için katilin bulunmasını ister. Olay Gurney için fazla büyük görünse de dikkati daha da dağılır. Olay karışık olmaya devam eder. 

        Gurney olay yerine görmek ve gelinin eşi ile de tanışmak için, Dr. Scott Ashton'un evine gider. Tabi evden önce komşuları ile konuşma fırsatını yakalamak adına daha erkenden gider ve bir kaç komşu ile konuşmaya çalışır. Soruları genelde bahçıvan Hector Flores hakkındadır. Edindiği bilgiler sonucu Dr. Scott Ashton'un evine geçer. Dr. Scott Ashton psikiyatri adına bir çok dalda başarılara imza atmıştır. Çok ilgi gören kitap yazarıdır. Birde Mapleshade adında bir terapi merkezinin de başında çalışmaktadır. Dr. Scott Ashton bu göreve gelmeden önce terapi merkezi 18 (on sekiz) yıl boyunca genel olarak daha hafif ve orta dereceli duygusal ve davranış bozukluklarını tedavi edildiği ve çok iyi başarı gösteren bir terapi merkeziymiş. Daha sonra Dr. Scott Ashton'un gelmesi ile bu terapi okulu öğrencilerinin hastalık ve sıkıntılarında değişikliğe gidilmiş. Gelen öğrenciler; çok rahatsız ergenler ve hemen hepsinin nemfomani kızlar olduğu bir merkez haline gelmiştir.

Modern tuz odaları, eski zamanlardan beri madencileri ve solunum problemleri çeken insanları iyileştirmek için kullanılan doğal tuz madenlerinin mikro ikliminin bir kopyası niteliğindedir. Tuz odaları, sabit bir sıcaklık ve nem seviyesine sahiptir. Polen ve toz gibi havadaki kirleticiler barındırmazlar.

        Gurney okul ve kızlar hakkında daha fazla bilmek adına sorular sorsa da; Dr. Scott Ashton bu konuda herhangi bilgi vermesinin yasak olduğunu ve bunun üzerine bir anlaşmaları olduklarını söyler. Okulun bu sayede daha ön planda olduğunu bilgilerinin paylaşılmaması aileler için öncelik olduğunu bildirerek hiç bir bilgi vermez. Gelin Jillian da bir dönem bu okulda kaldığını söyler ve verdikleri bilgilerde annesi Val Perry'in verdiği bilgilere benzer. Gurney'in takıldığı soru şu olur. Eğer anlatıldığı gibi biri ise Jillian, peki o zaman Dr. Scot Ashton neden onunla evlenmek istiyor.

        Gurney, kısa süre araştırma yapacağını bildiğinden elinden geldiğince bilgi toplamak adına görüşmelerini hızlandırır. Konu ile alakalı olarak görüşmesi gereken herkes ile görüşür. Sonrasında olaydan tam polis olarak görev yapmadığı için geri kaldığını anlar. Bu yüzden de bu cinayeti araştıran ekibe katılmak için uğraşır ve sonunda bunu da başarır. Böylelikle yeni oluşabilecek her bilgiden ve gelişmelerden haberdar olacaktır. 

        Araştırmalar devam ederken, Jillian'ın Mapleshade'ki iki arkadaşının daha kayıp olduğunu öğrenirler. Bu kızların nerede olduğunu bilen olmadığı gibi bilgi sahibi kimsede yoktur. Tabi bu kayıplar ile başka kayıplar var mı düşünceside gelir. Dr. Scot Ashton'dan bilgi ve yardım talebinde bulunan Gurney, Dr. Scot Ashton'dan yine bir bilgi alamaz. Ama sonrasında sayı artmasından ve bunu Dr. Scot Ashton'da öğrenince yardım etmek ister ve Gurney'i arar. 

        Araştırma çapını genişletmeye karar veren Gurney, son beş yıl içinde mezun olanlara ulaşmalarını ister. Araştırma sonucunda çok kayıp kız olduğunu ve kızların ortadan kaybolmadan önce ailelerinden istedikleri araba istekleri ile ortak noktaları bulunur. Her kayıp kız ailesinden alamayacağı yüksek miktarda bir araba istemiştir. Hayır cevabını aldıkları zamanda aileleri ile tartışıp evden ayrılırlar. Ondan sonra da herhangi bir haber alınamaz. Hepsi de bir daha aranmamaları konusunda ailelerine son sözleri söylemiştir. Bu ortak nokta kadar daha ilginç bir nokta daha vardır. Kayıp kızların hepsi ve öldürülen gelin Jillian da dahil olmak üzere; Karnala Modaevinin afişlerinde modellik yapmışlardır. Afişte sadece özel tasarım giysiler ve fiyatı hakkında bilgi vardır. Karnala Modaevinin nerede olduğunu kimse bilmediği gibi kimse bulamıyor da.

        Gurney, Jillian'ın cep telefonuna gelen son mesajı araştırır iken, adı geçen Edward Vallery'in bir yazar olduğunu; yazarın yıllar önce yazdığı bir oyunun adının İspanyol Bahçıvan olan ve bahçıvanın isminin de Hector Flores olduğunu öğrenir. Oyunun ilk gösteriminden sonra bütün kopyaları ortadan kaldırılıyor. Nedeni ise konusunun çok sert ve şu an araştırdıkları konu ile benzer olduğunu fark eder. Gurney'in aklına şu soru gelir; gerçekten Hector Flores diye biri var mıdır?

        Gurney cinayeti araştırırken bir yandan eşi Madeleine'yi ihmal etiğinin farkındadır. Her ne kadar kendini geri tutmaya çalışsa da kendini olaydan alıkoyamaz. Çözümü bulmak için uğraşır. Daha sonra yaptığı hata yüzünden bu konu onun evinin güvenliğini de ortadan kaldırır. Kendisi ile birlikte eşi Madeleine'nin de hayatını tehlikeye atmıştır. Bu durumdan dolayı çok kızan eşi ona karşı sinir patlaması yaşar. Gurney eşine bir şey diyemez haklı olduğunu düşünür. Ve olaydan ayrılmayı ve bunun bitmesini ister. Bu konuda kesin kararlıdır. Ama sonradan eşi onu vazgeçirir. Zaten kısa zaman kaldığını ve çözümleyip öyle bitirmesini ister. Gurney de kabul eder.

        Olayları araştırmaya devam ederken, Karnala Modaevinin afişlerinin sergilediği şeyin giysiler değilde kızlar olduğu anlaşılır. Bu afişlerde özel bir anlaşma vardır. Kızlar ile geçirilen zaman sonunda kızın kafası kesilerek öldürülmesi ve ortadan kaldırılması şartı vardır. Ne kötü bir şart. Kızlar ise bu durumdan tamamen habersiz şekilde kendi istek ve taleplerinin peşinde giderler. Zaaflarının sonucunun bu olduğunu bilmezler. Hepsinin ortak özelliği de terapi aldıkları Mapleshade'ki okuldur. Amaç intikam almaktır. Taşlar yerine oturmaya başlamıştır. 

        Olayın son kısmı sürpriz olsun diye yazmıyorum. Gurney sonda vurularak hayati tehlike ile karşı karşıya kalıyor ama neyse ki ölmüyor. 😊 Zaten ölse kitabın serisi devam edemezdi sanırım. Kitabı genel olarak yorumlamak istersem; çok severek okuduğum polisiye kitabı idi. Zaten yazarı ilk kitabından bildiğimden şaşırtmadı beni ve gayet başarılı idi. Olay örgüsü ve konunun gidişati oldukça etkileyici idi. İstemsiz olarak konuya kapılıyorsunuz. Katil kim diye de sormadan edemiyorsunuz. 

        Kitapta özellikle ''Taciz'' ve hatta ''Tecavüz'' üzerinde durup, küçük yaşta bu durumlara uğrayan çocukların ilerde büyüyünce ne kadar kötü durumlara düştüğünün de bilgisini veriyor. Küçük iken tacize uğrayan çocuklar büyüyünce bu sefer rol değiştirip, taciz eden kısma geçiyorlar. Yazar bu konu hakkında oldukça dikkat çekici bir şekilde duruyor. Erkek tacizciler gibi kadın tacizcilerinin de olduğunu belirten yazar bu konuda oldukça hassas davranmış. Bu yüzden benim için oldukça önemli bir kitap oldu. Yaşanılan belki bu kitapta kurgudur, ama gerçek hayatta olanlar maalesef ki kurgu değildir. Bu konuda daha bilinçlenmek gerekiyor ve daha dikkat etmemiz gerekiyor. 

        Sonuç olarak kitap al beni oku diyor. Tavsiye ederim. 😉💜🍀


        Kitaptan birkaç alıntı

        Önce güven temin edin, böylece gerçeğe ulaşmak için şansınız olacaktır.

        Eğer gerçekler birbiriyle çelişiyorsa, bu bazılarının gerçek olmadığını gösterir.

        Korkularımızın en büyüğü karanlıkta, gölgeler arasında sinerek beklediğini hayal ettiklerimizdir.

        Hiç bir kemik kırığı haddinden fazla kendine güvenme yanılgısının neden olduğu kadar acı veremez.

        Kendi fikrinizi oluşturun ve kendi doğrunuzu bulun.!

        Yanlış sorular sorarsan... Yanlış cevaplar alırsın...

        Beyni; Ağzından büyük olan adamları severim.

        O yaşadıklarının etkisiyle sonradan dünyadaki en önemli şeyin sevgi olduğuna karar vermişti.
    
        İnsanın kendi kendini kandırma gücünü asla göz ardı etmemek gerek.

        Bazen geri kalan her şey çökünce günahkarlar bile tek çıkış yolu olan dürüstlüğe sığınmak zorunda kalırlar.

        Gölde daire şeklinde yayılan her dalga er geç etkisini kaybeder.

        Her şeyin gizli kalmış bir yanı vardır. Yani hiçbir şey görüldüğü gibi değildi.

        Bir şeyi kaybetmenin verdiği acıya bakarak onun bizim için ne derece değerli olduğunu anlarız.   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221