İstanbul

 

İstanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alan şehir ve Türkiye'nin 81 ilinden biridir. Ülkenin nüfus bakımından en çok göç alan ve en kalabalık ilidir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.

       İSTANBUL

        Cümleye nasıl başlayacağımı düşünüyorum. O kadar severim ki seni İstanbul ondan belki de sana en güzel yakışacak cümleyi arayışım. Bende ki yerin bir başkadır. Türkiye'de de yerin başkadır bilirim. En büyük şehrisin. Hatta dünyada da gözde bir şehirsin. Tarih boyunca da adının sürekli anılması bundan değil midir? Ne çok sevildin sen İstanbul. Herkes tarafından benimsendin kabullendin. Kalplerin en sıcak noktasına adını yazdın. Unutulmaya da hiç izin vermedin. Sana neler yazarsam az sanırım. Bende ki sen o kadar özel ve güzel ki...

        İstanbul hakkında kişisel düşüncelerimi yazacağım daha çok şey vardır. Ama birazda kendisine has özelliklerinden bahsetmek istiyorum. İstanbul deyince sanırım bilmeyen insan yoktur ülkemizde. Tabi ben yine onun hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum. 

        İstanbul'un Diğer İsimleri

        Dünyanın incisi İstanbul, Marmara Bölgesi'ndedir.. Asya ve Avrupa kıtasında toprağı olup iki kıtanın arasında köprü görevi görmektedir. İstanbul ismi aslında İslâmbol yani Müslümanı bol kelimesinden gelir. Osmanlı Devletinin son günlerine değin mektuplarında veya yazılan eserlerinde İslâmbol kelimesi kullanılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde bu isminin dışında başka nice isimleri de olmuştur. Tabi bunlar ya birlikte ya da kısa süreliğine anılmıştır. Osmanlı Devleti'nden önce de değişik isimleri olmuştur. Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye gibi. Tarih boyunca birçok ismi mevcuttur. 

      İstanbul'un İlçeleri

        İstanbul'un 39 (otuz dokuz) ilçesi mevcuttur. Bu ilçelerin 25 (yirmi beş) tanesi Avrupa Yakası'nda, 14 (on dört) tanesi ise Anadolu Yakası'nda bulunur. Bunların alfabetik sırasına göre; Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler,  Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kâğıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu ilçeleridir.  

      İstanbul...

        Her köşenin ayrı güzel olmasının yanında her köşesi ayrı bir tarihi barındırıyor. Biz insanlar bunu ne kadar da bozmak istersek isteyelim bu güzelliği yok etmeye gücümüz yetmez. İstanbul güzel olmaya devam ediyor. Kendine ait bir ruhu ve karakteri var. Tarih boyunca kendine ait özelliklerini korudu. Umarım her zaman korumaya devam eder. Birçok medeniyete kucak açmış bir şehir olarak duruyor karşımızda. Güzel olan yanlarından biri de tarihi dokusudur. Her yeri ayrı bir tarihten kalma. Çok geçmiş zamandan bugüne uzanan uzun bir yolculuk gibidir. Gittikçe yolun uzadığı hiç azalmadığı hissini verir sana. Sanki yürüdükçe farklı bir şey ile ya da yeni bir görüntü ile karşı karşıya kalacakmışsın gibi. 

        İstanbul'u gezince geçmiş ve geleceği birlikte yaşıyormuşsun duygusuna kapılır isen şaşırma sakın. Bu onun özelliğidir. Hem geçmişten bir şeylere bakıyor iken bir anda yeni bir ev ya da şimdiki hayata dair görüntüler ile karşılaşabilirsin. Geçmişten kalan eserler ile yeni dönem eserlerin birlikte ahenk ile dans eder gibi izler ve bu görsel şölen karşısında kendini rüyada hissedebilirsin. Sanki gerçek değil de hayal âleminde gibi olursun. Bunun tadı bir başkadır. Deneyimlemedi isen muhakkak dene ve gör. O zaman sende İstanbul'u sever, hatta âşık bile olabilirsin. 

        Filmlerde, kitaplarda ve daha birçok eserde karşımıza çıkar yine İstanbul. Herkes tarafından o kadar benimsenmiş ve sevilmiştir ki her yere konu olur ve her yere de ne güzel yakışır. Filmlerde izlediğinde o yerden daha önce geçtiğinin hayalini kurarsın ve o anı tekrar yaşarsın. Kitaplarda okuduğun zaman o sokakları ve caddeleri yazar ile birlikte tekrar yürür gibi hissedersin. Bu duyguların tarifi yoktur. Yaşamadığın sürece de anlaman mümkün değildir. 

Tarihi yerler, doğal güzellikler ya da kültürel gezi ne ararsanız bulabileceğiniz bir kent. Uzun yıllar Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış, Türkiye'nin de ticaret ve kültür başkenti. 14 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük beşinci şehri. Zaten İstanbul'un tek handikabı da kalabalığı ve trafiği.
    

        İnsanlar üzerinde etkisi kişiye göre değişebilir tabi. Yoğun bir nüfusa sahiptir. Bu bir olumsuz etki gibi görülebilir. Ama buna rağmen vazgeçmek isteyende pek olmaz. Sayısı gün geçtikçe artan bir ildir. Her yerinde ayrı bir hikâye ve ayrı bir merak bulunur. Gezilecek birçok yeri var. Eğlence alanları çok fazladır. Kimi yerleşimi ve konumundan sever, kimi tarihinden dolayı sever, kimi doğasından dolayı sever, kimi sosyal olanaklarının çok olmasından sever, kimi ise de sadece İstanbul'un kendisini sever.

        İstanbul'un sahilleri bir başka güzeldir. Her biri farklı bir havası ve görüntüsü vardır. Sanki başka şehirleri geziyor havasına girer insan. Hâlbuki tek şehirdir kendisi. Ama her sahilin güzel bir manzarası vardır. Boğazı ayrı güzeldir. Köprüleri bir başkadır. Sarayları anlatmaya kelimeler yetmez. O kadar güzel ve etkileyicidir ki muhakkak gezip tek tek görmek gerekir. Tarihi camilerini de ayrı güzeldir. Her biri ayrı dönemden eser gibi durur karşında. İşlenen motifler, dokular seni kendisine hayran bıraktırır.

        İstanbul'un her yerinden ezan sesini duyabilirsin. Günde 5 (beş) kez duyulan ezan sesi İstanbul'da yerli yabancı herkesin tüylerini ürpertmeye yetiyor. Martısı, vapuru, çay ve simidin mükemmel uyumu bir başkadır. Etçil bir hayvan olan martıyı simite alıştıran bir İstanbul var karşınızda. 😊 Her gittiğiniz yerde dumanı tüten çayın ve sokak simidinin ve her vapurda sizi bekleyen martıları ile her daim hazırdır sizi karşılamaya. 

stanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul ilinin merkezi olan şehirdir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır.

        Mevsimlerin hepsini sever İstanbul. 4 (dört) mevsim yaşanır burada. Her rengi ve her tadı ayrı yaşatır size. Gece ışıkları ayrı mükemmeldir. Gündüzü nasıl güzelliklerle dolu ise gecesinin ışıklı hali ayrı güzeldir. Işık gösterisi gibi izletir kendini. Bir başka şehir gibi gösterir kendini. Gündüz görünen şehir o değilmiş gibi. Geceleri bir başkadır İstanbul. Âşık eder kendine, hatta adına binlerce şiir yazılmayı hak edecek kadar da gösterişlidir İstanbul'un kendi manzarası.

        İstanbul'un gezilecek yerleri anlatmakla bitmez. Gezilip görülecek o kadar çok yeri var ki bunları şuan değil sırayla tek tek size yazmak isterim. İlerleyen zamanlarda o yazılarımı da eklerim. Ama kategorilere bölmek ister isem sıralama şöyle olacak sanırım; köprüleri, camileri, kaleleri, hisarları, kuleleri, kiliseleri, sarayları, çarşıları, kasırları, hamamları, müzeleri, mimari yapıları, medreseleri, meydanları, tarihi yürüyüş alanları olarak sıralamam mümkündür. Her biri ayrı güzellik ve hikâye barındıran yerleri ve eserleri görmek deneyimlemek gerekiyor. Daha önce İstanbul'u yaşamadı veya görmedi isen gel gör ve yaşa derim. Anlatılacak birçok hikâyeye sende tanıklık et ve öğren. Ne sırlar var içinde kim bilir. Belki de senin gelip onu keşfetmeni bekliyordur. İstanbul'u yalnız bırakma olur mu? Her daim onunla ol onunla yaşa ve onu hisset. Uzakta da olsan yaşa sen onu. Uzaktan sev sevgili gibi, uzaktan sevmenin tadı da bir başkadır. Bunu da yaşayan bilir. İçinde isen onunla yaşa ve tadını çıkar, hiç terk etme onu. 

        İstanbul bir çırpıda anlatılacak bir şehir değildir. Hazmedilmesi ve anlaşılması gereken bir şehirdir. Ön yargın olmadan onu tanıman gerekir. Uzaktan sevmelisin onu öncelikle. Daha sonra tanıdıkça yaklaşıp daha derinden sevip ona saygı duymalısın. Sonra bana yaşadıklarını anlat olur mu? Bekliyor olacağım... 😊 

        İstanbul İçin Söylenen Bazı Sözler

        Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar… Güleni şöyle dursun ağlayanı bahtiyar.

        Bırak saçlarını rüzgârlarına İstanbul’un… Bu şehirde aşksız ve rüzgârsız yaşanmaz.

        Ah İstanbul! Beni büyüleyen isimlerden en çok büyüleyeni yine sensin.

        İstanbul böyledir. Yaşanmaz burada der çeker gidersin üç gün geçmeden özlersin.

        Bir şehir gibi ol. Mesela İstanbul gibi. De ki boğazım kuruyuncaya kadar seveceğim seni.

        Bir şehir gibi ol. Mesela İstanbul gibi. De ki boğazım kuruyuncaya kadar seveceğim seni.

        Dünyadaki bütün şehirler yok olabilir fakat İstanbul gönüllerde yaşamaya devam eder. 

        Eğer dünya tek bir devletten ibaret olsaydı başkenti İstanbul olurdu. 
Şu beyaz güvercinlerin semasında uçuştuğu ilahi şehri görüyor musun? İşte ona İstanbul derler!

        İstanbul bir gün elbet fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onun askeri ne güzel askerdir. Hz. Muhammed

        İstanbul gibiyiz be sevgili, 
        Gelmiyor iki yakamız bir araya,
        Uzaktan sevmek düşmüş payımıza, 
        Tıpkı kız kulesi ile Galata gibi…

        Seveceksen İstanbul gibi sev… 
        Yedi tepe şahit olsun… 
        Boğazın kurusun haykırmaktan… 
        Hey İstanbul… Seviyorum seni.

        Bekle bizi İstanbul... 💚

Yorumlar

  1. Bu güzel şehri başarısız yöneticiler yüzünden kaybedeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yorum yapamam. Ama güzelliği baki kalır ve yok olmaz umarım.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221