Ludwig van Beethoven (Piyanist)

Ludwig van Beethoven (vaftiz: 17 Aralık 1770, ölüm: 26 Mart 1827), Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir. 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu, 32 piyano sonatı, 16 yaylı dörtlüsü ve hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

        Gelmiş geçmiş en ünlü bestecilerden olan Ludwig van Beethoven'in bugün ölüm yıl dönümü. Bugünün önemli olmasına sebep olan kendisinin bize bıraktığı eserlerin hala dinlenip bilinmesindendir. Ludwig van Beethoven'in müziğe olan tutkusu, yeteneği ile klasik müziğin efsanesi olmuştur. Şimdi onu yakından tanıyalım.
        Ludwig van Beethoven, Almanya'nın Bonn şehrinde 17 Aralık 1770'te doğmuştur. Ailesinin maddi durumu pek iyi olmadığından kendi kendini yetiştirdi. Beethoven'nin çok hüzünlü bir hayatı olmuştur. Toplamda yedi kardeş olan Beethoven'ın üç kardeşi sağır, ikisi görme özürlü ve biri de zeka özürlüymüş. İlerleyen yıllarda sadece iki kardeşi hayatta kalmıştır. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethoven'a piyano eğitiminde çok sert ve acımasızca davranır. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkı sağlamak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır. 
        Küçük yaşta 1783 yılında saray orkestrası azalığına, 1785'te ikinci saray organistliğine getirildi. Bu görevleri sayesinde müzik ve sanat dünyası tarafından tanınmasını sağladı. Hocasının yardımı ile 1787 yılında Mozart'a talebe olmak için Viyana'ya gönderildi. Ancak oraya gitmesinden iki hafta sonra annesinin hastalığı yüzünden geri dönmek zorunda kaldı. Annesini o yıl içinde kaybetti. Tekrar Viyana'ya dönmek yerine ailesine bakmak zorunda olduğunu düşünerek beş yıl gitmemeyi kararlaştırdı. Buna sebep olan alkolik babasının kardeşlerine bakmadığını bilmesidir.
        Aradan geçen zaman sonra 1792 yılında Viyana'ya tekrar döndüğünde Mozart'ın ölmüş olduğunu öğrendi. Daha sonra Beethoven, klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn'ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven'in üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek olmaya karar verdi. Beethoven, başlarda besteci olarak değil de piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.
        Beethoven'in dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini (Eroica olarak da bilinir), Napolyon'a Avrupa'ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator olarak ilan ettiğinde, Beethoven bu adamayı geri almıştır. 9. senfonisi ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir. 
        Beethoven, Haydn ve Mozart'tan devraldığı prensipleri geliştirdi. Onlardan daha uzun besteler yazdı. Hatta daha tutkulu ve daha dramatik eserler oluşturdu. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik dönemini başlatmıştır.
        Beethoven, yaşamı boyunca sağlık problemleri çekmiştir. 1801'de işitme problemleri yaşamaya başlamıştır. İlerleyen zamanlarda bu gittikçe kötü olmaya başlamış ve 1817 yılına geldiğinde tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde olumsuz etkilememiştir. 9. senfoniyi bu sağırlık döneminde bestelemiştir. 
        Beethoven ömrü boyunca birkaç kadını sevmesine rağmen hiç evlenmemiştir. Bunlar içinde evlenmeye en çok yaklaştığı ve en çok sevdiği Ölümsüz Aşık'tır. Kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kadının, Frankfurtlu bir tüccarın karısı olan Antonie Brentano olduğu sanılmaktadır.
        26 Mart 1827 yılında 56 yaşında iken, dünyaca tanınan bir besteci olan Beethoven, siroz hastalığı nedeniyle vefat etmiştir. O gün cenazesine otuz bine yakın insan gelmiştir.
        Beethoven Anıtı, bestecinin doğum yeri olan Bonn'daki Mnsterplatz'da bulunan Ludwig van Beethoven'ın büyük bir bronz heykelidir. Beethoven'ın doğumunun 75. yıldönümü onuruna 12 Ağustos 1845'te açıklandı.    

Beethoven Anıtı, bestecinin doğum yeri olan Bonn'daki M nsterplatz'da bulunan Ludvig van Beethoven'ın büyük bir bronz heykelidir. Beethoven'ın doğumunun 75. yıldönümü onuruna 12 Ağustos 1845'te açıklandı.

        Beethoven'nın hayat hikayesine baktığımda ne kadar zor bir hayattan geldiğini görüyorum. Aile konusunda şansız, sağlık konusunda şansız ve o yetmez gibi aşk konusunda da şansız olduğunu fark ettim. Ama bunların yanında müzik dehası olduğuda görülüyor. Bu kadar engele rağmen onun bu kadar iyi bir müzisyen ve besteci olması insanı şaşırtıyor.  Düşünün ki  sağır ama en ünlü besteci. Bu ikisi bir araya gelmez diye bakar insan ama aksine çok iyi uyum sağlamış. Hatta bana şunu düşündürdü; engeller yolunu kapatmaz. Önemli olan sen o yolda ilerlemek iste ve devam et. Bir kez daha şunu anladım ki imkansız diye bir şey yoktur. Yeter ki sen iste ve çabala gerisi kendiliğinden gelir. Hepimizin içinde keşfetmediğimiz nice yetenekleri olabilir. Bunları en yakın zamanda keşfedip su yüzüne çıkarmak gerekir. Güzellikler her zaman kurulu düzende doğmaz, bazen de düzensiz bir ortamda güzellik doğabilir. Bizde bu güzellikleri keşfetmeye başlayabiliriz artık.

        Eserleri;   
        Senfoniler: 3. Senfoni, Eroica ; 5. Senfoni; 6. Senfoni, Pastoral; 7. Senfoni; 9. Senfoni, korolu (Neşeye övgü).

        Konçertolar: piyano konçertoları, 3., 4. ve imparator; keman konçertosu.

        Oda müziği: Keman ve piyano sonatları ilkbahar ve Kreutzer; 3 numaralı viyolonsel ve piyano sonatı; Arşidük Triosu; yaylı çalgılar için 4 ve 11 numaralı dörtlüler (kuartetler).

        Piyano sonatları: 8 numaralı, Patetik; 14 numaralı, Ay Işığı; 18 numaralı; 23 numaralı, Appassionata.

        Ludwig van Beethoven'ın sözleri...

        Asıl müzik gerçeğin kendisidir.

        İnsanı sadece bilim ve sanat yüceltebilir.

        İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde, ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği, içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.

        Müzik... Her bilgelik ve felsefeden daha yüksek esin verir.

        Olmalı mı? Olmalı.

        Alkışlayın arkadaşlar, komedi bitti.
    
        Cennette duyacağım!  (Bu cümlesi beni benden aldı.😔)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221