Çocuk Gelin...

Çocuk gelin, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik açılardan evlilik ve çocuk doğurma sorumluluğu taşımaya hazır olmadan evlendirilen kızlara verilen addır.

        Çocuk Gelin, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik açılardan evlilik ve doğurma sorumluluğu taşımaya hazır olmadan evlendirilen kızlara verilen addır. Çocuk ve erken evlilik kavramları toplumlara göre farklılık gösterse de Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası belgelere göre, on sekiz yaşının altında evlenen tüm kız çocuklarına ''Çocuk Gelin'' denilmektedir.

        Birbirine anlam olarak ne kadar da uzak iki kelimenin birleşimi gibi değil mi? Yan yana gelince anlam bütünlüğü yok oluyor sanki. Çocuk mu yoksa gelin mi olduğu belli değil. Aslında birinden birini seç demek istiyor. Daha doğrusu çocuk olmayı bırak ve hemen büyü de gelin ol der gibi. Çocuk olan birinin iradesi dışında büyütülmesi ve bedeninin kaldırmadığı sorumluklar yüklenmesi ne kadar da acı. Bunu hiç düşündünüz mü? Arada düşünürüz ya da buna benzer olaylar yaşanır ve görür öyle düşünmeye başlarız. Yaşamadan bilmemiz mümkün değildir elbette. Yaşamakta istemeyiz. Yaşanmamalı da. Çocuk olan birinin gelin olmasını istemem. O küçük çocuğun kalbinin kırılmasını da hiç istemem.

        Dünya genelinde küçük gelin sayıları oldukça fazla. Hatta bazı ülkelerde bu yaş çok düşük. 10 yaşında evlenen küçük çocuklar da mevcut. Bu evlilikler ile de hastalık ve ölüm oranları artıyor. Ne kadar acı bir tablo değil mi? Bu arada buna en büyük etkinin eğitimsizlik olduğunu da unutmayalım. Eğitim yoksa evlilik çok olur. Hatta şöyle bir kıyaslama yaparsak refah seviyesi yüksek olan ülkelerde evlilik yaş oranı düşük iken, refah seviyesi düşük ve gelişmemiş ülkelerde bu oran oldukça yüksek seviyelere ulaşıyor.

        Peki, bu küçük kızların erken yaşta evlendirilmesinin nedenleri nelerdir? Bunların başında ekonomik sorunlar geliyor. Daha sonra ise evlilik öncesi cinsel ilişki ihtimalinin azaltılması, kadınların kontrolü ve daha çok çocuk doğurabilmelerinin sağlanması sayılabilir. Ataerkil toplumlarda bu evlilikler yaygın olarak gözlemlenir. Bizim ülkemizde de hala devam eden bazı kesimler mevcut. Bunlar; başlık parası, berdel, beşik kertmesi ve kan bedeli evlilikleri gibi geleneksel uygulamalar maalesef ki hala görülüyor. Hatta yaşını biraz alan genç kızlara evde kaldın muamelesi de çok yapılır. Kime ve neye göre olduğu tartışılır.

        Bu arada sadece kız çocukları değil erkek çocukları da küçük yaşta evlendiriliyor. Tabi bu oran kız çocuklarına göre daha az oluyor. Kız çocuklarının evlendirilmesi erkek çocuklarının evlendirilmesinden 5 kat daha fazladır.

        Çocuk yaşta evlendirilen ve daha çocukluk evresini tamamlamadan çocuk sahibi olan ve anne rolü yüklenen çocuk gelinler; psikolojik açıdan birçok sorun ile karşı karşıya kalırlar. Çocuk gelinlerin çocuklukları ellerinden alınmıştır. Daha oyun oynayacak yaşta iken, bir yetişkin kadın gibi ve annelik rolüne bürünmek zorunda bırakılıyor. Daha kendisi çocuk iken çocuk sahibi olması ve ona bakması ne kadar da zor değil mi? Birde bu yetmez ki sosyal çevresinden de uzak tutulur. Ailesi ile görüşmesi az olur. Sonra da psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalır. Daha kendini savunmayı bilemeden evlendirildiğinden bu olumsuz olaylara maruz kalması çok olasıdır. Büyümeden büyümüş olması yeteri kadar iyi görünmez ve ondan daha fazlası istenir. Bu da o küçük beden için fazla gelir. 

        Buna izin veren aileleri de anlamıyorum. Kendi çocuklarını düşünmeyen bir aile başkasının onu düşüneceğini nasıl düşünür. Bunun çok kötü sonuçlara sebebiyet verdiğini unutmayalım. Bu konuda bilinçlenmeli ve eğitim şart olmalıdır. Çocuk gelin sayısını en aza hatta hiç olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bu hepimizin sorunu olmalı ve hepimiz bu konuda üzerimize düşen görevi yapmalıyız. Yoksa daha nice küçük çocuklar büyümeden evlendirilmeye zorlanır. Toplum olarak bunların karşısında olmalı ve buna müsaade etmemeliyiz. Bunun yaşanmadığı yarınlar diliyorum. Çocukların mutlu ve eğlendiği bir dünyada büyümelerini dilerim. Çocuklar çocuk olarak kalsın hemen büyütülmesinler. Sevgiyle kalın. 🍁

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221