Tartışan Çift

Tartışan bir çift ön planda ne kadar kızgın, kırgın olursa olsun birbirlerine ve ilişkiye karşı umut besliyorlar demektir. Tartışmak karşıdakinin varlığını kabul etmek demektir.

        Bugün size yaşadığım daha doğrusu şahit olduğum bir olaydan bahsetmek istiyorum. Şahit olduğum olay karşımda tartışan bir çift idi. Tartışmanın nedenini bilmiyor olsam da etkisinin büyük olduğunu görebildim. 

        Caddede kenara çekilmiş bir araba içinde yükselen sesler duydum. Önce ne olduğunu anlamadım ama daha sonra iki kişinin çok yüksek sesle bağırdığını duydum. Sonra arabayı ve içindeki çifti fark ettim. Konu her ne ise baya güçlü bir tartışmaya sebep olmuştu. Arabanın içine bakarken arkada oturmuş ve korkmuş bir çocuk olduğunu gördüm. O anda daha da kötü oldum. Kavgaya o kadar kaptırmışlardı kendilerini arkada oturan ve korkmuş çocuğun bile farkında değillerdi. Bir şey yapmam gerekiyordu belki de ama benim elimden bir şey gelmiyordu. Daha ben düşünür iken birden kapının biri açıldı ve kadın arabadan indi. Küçük çocuğunu da aldı ve yürümeye başladı. Olaylar o kadar hızlı gelişti ki izlemek dışında başka tepki veremiyordum.

        Kavga bitti en azından diye sevinir iken hiç beklemediğim bir şey oldu. Ben o zaman daha da şaşırdım sanırım. Adam şoför koltuğundan inip kadına seslendi: ''Sen gitme bekle ben giderim. Arabayı sen al.'' Kadın da bu teklifi kabul etti ve arabaya binip hızla uzaklaştı. Adam da yolda gerisin geri gitti. Ben şaşkın bir vaziyette izliyorum hala. Her şey bir anda oldu ve bitti. Olay neydi, neden tartışıyorlardı ve nasıl sonuca bağlandı. O anki halimi tahmin ediyorsunuzdur. Bende tepkisiz kaldım ve sonra yoluma devam ettim. 

        Bu olayda etkilendiğim iki nokta vardı. Birincisi anne babanın duyarsızlığı. Tartışma yaşanırken o küçük çocuğu unutmaları ve onu görememeleri idi. İkincisi ise adamın arabayı kadına verip kendisinin yaya olarak devam etmesi idi. Yani bu iki nokta bende önemli etki yaptı. Adam bu kadar düşünceli ise neden çocuğu düşünmedi diye de düşünmedim hani. Sonra yorum da yapamadım. Fakat sonda yaptığı hareket gerçekten iyi idi. Sinir anında olsa bile kadın ve çocuğu öyle bırakmadı. Tabi bu ne kadar doğru muhakkak tartışılır. 

        Peki, biz şunu düşünelim. Bu tartışmalar ilişki için ne kadar zararlı ya da faydalı. Arada tartışmak iyi olabilir diye söylenir iken bunun şiddeti önemli midir? Yoksa fark etmez mi? Yapılan araştırmalara göre evli çiftlerde haftada birden fazla tartışmak uzun süren sağlıklı bir ilişki sağlamaya yardımcı olduğu düşünüyor. Buda ayrılmalara engel olmaya, sevgilerinin gerçek ve içten olduğunun işaretiymiş. Oldukça dikkat çekici bir konu. Peki, bu tartışmalar ilişkiye ne gibi faydaları vardır. Beraber gözden geçirelim. 

  • Tartışmak olgun bir ilişkinin göstergesidir.
        Anlaşmadığınız noktaları sürekli görmezden gelmeniz mümkün değildir. Hatta bu da uzun bir ilişki için mümkün değildir. Tam tersi tartışma esnasında aklına gelen şeyleri karşısındaki kişiye net bir şekilde söyleyebiliyor ise bu da sevginizi daha üst noktalara taşımanızı sağlar. 

        Aynı zamanda olgun insanlar kişisel saldırılara veya bağırmaya da başvurmaz. Aksi halde orta yolu bulmaya çalışır ve ilişkilerini korumak adına daha sağlıklı bir şekilde tartışır. 

  • Tartışmak umursamadığınızı gösterir. 
        Yani siz tartışarak karşınızdaki kişiyi önemsediğinizi gösterirsiniz. Buda ilişkiye verdiğiniz bağlılığı gösterir. Sürekli tartışıp üstesinden gelebiliyor iseniz, bu sevdiğiniz insana karşı duygularınızın büyüklüğünü gösterir.    
  • Tartışmak iletişimi kolaylaştırır. 
        İlişkide güven oluşması için sessiz kalınmamalıdır. Aksine açık ve net bir şekilde kendinizi ifade edip birbirinizi dinlemelisiniz. Tartışmak iletişimin en önemli şekli ise, bu durumda yakınlığı, güveni ve aranızdaki bağı güçlendirip ilişkinizde daha yapıcı bir şekilde nasıl anlaşmanız gerektiğini gösterir. 

  •  Tartışmak sağlıklı bir ilişkinin göstergesidir. 
        Psikologlara göre mutlu ve sağlıklı bir ilişkinin 7 yolu vardır. Bu yollardan biri de tartışmak olduğunu söylerler. Hatta bir çift tartışmıyor ise, bu bir şeylerin yolunda olmadığının göstergesidir. Tabi bu her ağzınıza geleni söylemeniz anlamına gelmiyor. Tartışma esnasında düşüncelerinizi kötü bir cümle kullanmadan ve ses tonunuzu yükseltmeden dile getirmelisiniz.

  • Tartışmak ilişki bağınızı güçlendirir. 
        İlişkide tartışır iken kazanmak veya kaybetmenin bir önemi yoktur. Önemli olan şey, sizin birbiriniz hakkında daha fazla şey öğrenmenizdir. Küçük karşıtlıklar ikinizin de gerçek kişiliğini yansıtmanıza ve sizin bununla nasıl başa çıkacağınızı öğretir. Tüm zorlukları birlikte aşarsanız, o zaman aranızdaki bağda güçlenmeye başlar.

  • Tartışmak kırgınlığınızı geçirir. 
        Bir ilişkiyi devam ettirmek kolay değildir. İlişki de karşınızdaki kişiyi önemsiyorsanız, sınırlarınızı her zaman genişletmeniz gerekebilir. Tabi o da sizin için aynısını yapmaz ise kırıldığınızı anlarsınız. Bunu aşmak için de en iyi yol tartışıp buna dışa vurarak ikinizin de isteklerine göre yön vermektir.

  • Tartışmak büyük ihtimal ile ayrılmayacağınız anlamına gelir. 
        İlişkilerde yapılan en büyük hata yanlış olduğunu düşündüğü şeyleri birbirlerine söylememeleridir. Bu da genel olarak ilişkinin son bulmasına neden olur. Bazı konular hassas deyip konuşmayı tercih etmeyebilirsiniz. Fakat bu her zaman doğru değildir. Tartışmak probleminize odaklanıp, onun büyümesine engel olarak çözmek istediğinizi gösterir. Bu yüzden de tartışan çiftler uzun süre ayrılmazlar. 

  • Tartışmak tutkunuzu açığa çıkarır. 
        Bazı çiftler tartışmayı çok sever. Bunun nedeni hormon seviyesini artırmasıdır. Fikir ayrılıkları daha tutkulu bir barışmaya yol açar. Eğer ilişkinizi güçlü ve heyecanlı tutmak istiyorsanız, ara ara duygularınızı içinizde tutmak yerine açığa vurmanızda fayda vardır. Tabi tartışmayı olumlu bitirmeyi unutmayın.

  • Tartışmak sıkıntınızı giderir.
        Yıllarca birlikte olunsa bile fikir ayrılıkları olabilir. Bu iyi bir şeydir ve ilişkinizi daha eğlenceli hale getirir. İlişki de her iki tarafta aynı fikir ve düşüncede olursa ne kadar da sıkıcı bir durum olurdu. Bu yüzden arada bir tartışma olunca hemen panik yapmayın. Aksine, bu tartışmayı ilişkinizi şekillendirmek adına iyi bir şekilde kullanın.

  • İlişkinizde sağlıklı tartışmalarınız olmalıdır.
        Tartışmanın da iki türlüsü vardır. İyi ve kötü tartışma diye. Bu ikisinin arasında fark olduğunu unutmayın. Kötü tartışmanın ilişkiye herhangi bir faydası yoktur. Aksine yıkıcı etkisi olur. İyi tartışma ise ilişkinizi korur ve daha uzun bir birliktelik yaşamanızı sağlar.

        İlişki de öncelikli olarak birbirinize saygı duyun. Saygı olmadan hiç bir şey olmaz. İki taraf içinde zayıf noktalar vardır. Bu noktalara değinmemeye ve belden aşağı sözler sarf etmemeye dikkat edin. Çünkü sonra bu sözlerin geri dönüşü olmayabilir.

        Özür dilemeyi bilin. Hatalıysanız kabul edip özür dileyin. Bu özür sizi zayıf göstermez, aksi halde karşınızdaki insanı önemsediğinizi gösterir.

        Tartışma esnasında konudan sapmamaya dikkat edin. Eski ilişkilerinizdeki deneyimleri ya da eski hataları gün yüzüne çıkarıp söz söylemeye çalışmayın. Konunuz ne ise sadece o konuda konuşun.

        İlişki de en önemli bir diğer nokta üçüncü bir kişiyi tartışmaya dahil etmeyin. Bu arkadaşınız ve çok yakın gördüğünüz aileden biri dahi olmasın. Bu karşınızdaki insanı dışlanmış ve saygısızlığa uğramış hissi verir. Bu yüzden tartışmalarınızı kendi aranızda yapın ve kimseyi dahil etmeyin. Özellikle de tartışmayı muhakkak çözüme ulaştırın.

        Tartışmanın ilişkiye olan faydalarını konuştuk. Tabi burada önemli olan güzel ve karşılıklı saygı ve sevgi ile olan tartışmadır. Gerisi pek önemli değildir ve yıpratıcı olur. Umarım bütün ilişkilerimizde daha sağlıklı ve saygılı bir şekilde ilerletmeye dikkat edelim. Buna dikkat ettiğimiz sürece her zaman kazanan taraf biz oluruz. Buna inanın. Çok mutlu ve güzel ilişkiler dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💕🌹 

Yorumlar

  1. Las discusiones siempre son terribles y peor si se hacen en la calle. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lo dijiste bien. Está mal discutir en la calle. Te mando un beso. 🥳

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221