Dünyada hiçbir dost, insana kitaptan daha yakın değildir.

Dünyada hiçbir dost, insana kitaptan daha yakın değildir.

        ''Dünyada hiçbir dost, insana kitaptan daha yakın değildir.'' sözüne sonuna kadar katılıyorum. En umutsuz veya en mutlu anınızda yanı başınızda duran ve sadece siz istediğinizde sizinle olan bir dosttur. İstenmediğinde sizi zorlamayan herhangi bir tepki vermeyen ama her zaman yakınınızda duran dosttur. Bu yüzdendir belki de vazgeçilmez oluşu. 
        Kitap bir insana en güzel hediyedir. Tabi bunu bilen ve gören için geçelidir. Yoksa kitap sevmeyen ve hayatına almayan birinin bunu anlaması pek mümkün değildir. Size koşulsuz varlığı ile yanınızda duran bu güzel dostu fark etmiyor iseniz yapacak pek bir şeyde yoktur aslında. Kitabı sevmek ve hayatının her noktasında yer etmesini istemek ayrı bir hassasiyet gerektirir. Bunu herkes başaramaz.
        Sakin ve güzel bir adada yaşadığınızı hayal edin. O zaman yanınıza alacağınız ilk beş şey ne olurdu. İlk beş arasında kitabın olması muhakkak gereklidir. Ben kesinlikle alırdım. Ve orada okuyacağım kitapların tadı da bir başka olurdu. Düşünsenize sahilde denize yakın sallanan bir sandalyede ve ayaklarınıza değen denizin suyu ile birlikte okunan kitabın tadı nasıl güzel olurdu. Şuan hayali bile iyi geldi. Yaşanınca bu duygu daha iyi gelecektir. 
        Peki, insanlar neden kitaba sarılır. Bunu hiç düşündünüz mü? Çünkü bir bakıma insan yalnızdır. Doğası gereği kalabalık içinde olsa da kendi iç dünyasında yapayalnızdır. Bunu anlamlandırmak ve o yalnızlığını doldurmak adına da kitaba sarılır. Kitap ile birlikte bir nebze kendini iyi hisseder ve yalnız olmadığını onun gibi düşünen insanların da olduğunu görür. Bu kitap ve konu olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bir de şöyle bir gerçek var ki bunun farkına varmaktır asıl önemli olan. Yoksa sözde herkes bilir ve görür. 
        Hayatımızda bir sürü dost edinmiş olabiliriz. Belki bazı dostluklarımız bizim için çok önemlidir de. Onlar için her şeyi yapmaya hazırızdır. Ama hangi dost yedi yirmi dört saat yanında olabilir ki. Sonuçta oda bir insan ve dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Artı bir yere kadar da sabrı vardır. Belki mükemmel olur ve dayanabilir. Fakat gerçek şu ki biz insanız ve bir yere kadar dayanabiliriz. Kitaplar için böyle bir sorun yoktur. Her an ve her zamanda yanınızda olurlar. Aynı zamanda hayatımıza renk katmak adına da birçok etkisi olur. Bilmediğimiz şeyler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Bazen de gezip görmek istediğimiz ama buna fırsatımız olmayan yerlere götürür bizleri. O zaman kitap ile birlikte düşsel gezintilere çıkarız. Hayatımıza dokunur ve donuk görünen renksiz hayatımıza renk verip ışıklandırır bizi.
        Kitap bize verdikleri ile bize değer katar ve bizi yüceltir. Tabi birde okuyamadığımız ve sanırım bir ömür okumaya çalışsak da okuyamayacağımız kitaplar olacaktır. Bunu düşününce ne kadar kötü oluyorum anlatamam. Okumadığım kitabın olması ve okuyamamış olmak beni derinden etkiliyor. Sanırım ince çizgim kitaplar oluyor. Bir yere gittiğimde yanımda muhakkak bir kitap alırım. Bazen okurum, bazen buna fırsat bulmam ama onun yakınımda ve yanımda yer alması bile bana iyi bir enerji veriyor. O zaman tek olmadığımızı ve istediğim anda kitabıma sarılabileceğimi biliyorum. O anda verdiği huzur bir başka güzeldir. İçim kıpır kıpır olur ve engin diyarlara dalmış gibi hissederim. Gerçek dünyadan az da olsa kopmamı sağlar. O zaman içimdeki ya da aklımdaki dert, sıkıntı veya kötüye dair ne varsa hepsini alıp götürür benden. Yerine sıfırlanmış ve arınmış bir ben ile baş başa kalırım. 
        Daha önce okunan kitapları okumak ayrı zevk verir bana. Benden önce okuyan kişi bu satır aralarında ne düşündü ne hissetti diye düşünürüm. Sizde de böyle olur mu? Ben o kitap sayfaları arasında kaybolurken benden önce okuyan kişi de benim gibi kayboldu mu? Benim hissettiklerimi hissetti mi? Ne güzel duygudur bu. Birde o kitabın sayfalarının kokusu ayrı güzel gelir. Özellikle eski kitapların kokusu. Tabi yeni baskıdan çıkan kitap konusuna da çok severim. Sanırım kitabı çok sevince onu her şekli ile seviyor insan. O zaman ayrı bir güzellik oluyor. Her hali ile kitabı çok severim. Herkesin onu sevmesini ve kitabın hak ettiği değeri görmesini isterim. Umarım kitap sever sayısı artar ve görürüm. Kitaplar ile huzur ve sevgiyle kalın. 😊💜🌷                  

Yorumlar

  1. Ada pepatah yang mengatakan "buku adalah jendela dunia"..dengan buku engkau akan tau segalanya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, saya tahu kata itu dan saya menyukainya. Berkat buku itu, dimungkinkan untuk mengetahui dan mempelajari segalanya.

      Sil
  2. Ya, dari buku banyak memahami si penulis dalam menyampaikan sesuatu, karena tiap orang itu berbeda dan spesial, buku adalah cara mengenal orang lain. Karena gak semua orang bisa menulis buku.

    Salam kenal ... ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terima kasih atas komentar Anda yang baik. Tentu saja saya setuju. Saya salah satu dari mereka yang mengatakan bahwa tidak mungkin tanpa buku.
      Senang bertemu dengan kamu juga. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221