Kahveye Dair İlginç Bilgiler

Kahve, kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

        Kahve sevenler burada mı? Kahve hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum. Daha doğrusu pek bilinmeyen yönleri hakkında ilginç bilgilerim var. Okuyunca sizin de oldukça dikkatinizi çekecektir diye düşünüyorum. Dünyanın en pahalı kahvesi kedi dışkısından üretiliyor olabilir mi? Peki, kahve bir dönem yasaklanmış mı? Çok tuhaf değil mi? Bunların cevabı yazımda okumaya devam edin. 😉

  • Dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinen ve çok az üretilen Luwak Kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretiliyormuş. Gerçekten buna bende çok şaşırdım ve yorum yapmamayı seçiyorum. Peki, nasıl olduğunu anlatayım. Misk kedileri kahve çekirdeklerini yutar. Kahve çekirdekleri kedinin yutması ile değişime uğrar ve dışkılama ile tekrar alınır. Dezenfekte edildikten sonra kavrulup ve pişirmek için hazır hale getirilir.  
  • Baristalar, Beethoven'ı hiç sevmezlermiş. Nedeni de Beethoven'ın kahve ile ilgili katı kurallarının olmasından dolayıymış. İçeceği kahvenin 60 kahve çekirdeğinden hazırlanmasını istermiş. Haliyle hoş karşılanmaz sanırım.
  • İngiltere Kralı II. Charles döneminde insanlar toplanıp dedikodu yapıyor diye 1675 yılında kahvehaneleri kapatıyor. Kapatmasındaki asıl neden insanların onun hakkında ileri geri konuşuyor olduğunu düşünmesi imiş. Oldukça şaşırdığım bir yasak olmuş.
  • Kahve kelimesi Arapçadan gelir. Kahve Etiyopya'dan Mısır'a, oradan da Arap bölgesi üzerinden Anadolu'ya geldi. Bu çekirdeğin asıl adı ''qahwah'' olarak biliniyordu. Zamanla halk arasında kahve olarak değişmiştir. Osmanlı'dan Avrupa'ya da bu isim ile geçti. Önceden kahve içilmiyor çiğneniyordu. Bu da ilginç bir detay.
  • Espresso İtalyanların üretiminde oluşmuştur. 1800'lerin sonunda, İtalya'da öğütülmüş kahve preslenip kaynar su üzerinden geçirerek bir tarif ortaya çıkarırlar. Espresso kelimesi İtalyanca preslemek anlamına gelir. Bu şekilde tüm dünyaya bu tarif yayıldı.
  • 1511 yılında Mekke'de kahve yasaklandı. Nedeni ise radikal düşünceye ve tembelliğe ittiğinden dolayı yasaklanmış.
  • Amerika'da daha önceleri kahvaltıda içecek olarak bira tüketilirdi. Kahvenin bulunması ile artık en çok tüketilen içecek olarak kahvaltıda bulunur.
  • Kahveyi en çok Finlandiya'da içilir.
  • 1600'lü yıllarda Fransız bir doktor kahvesine süt ekleyerek ilk içen insan olmuştur. Kahveye sadece sıcak süt ekleyerek içermiş ve bunu hastalarına da önerirmiş. Fransızca ismi ''Cafe au lait'' yani sütlü kahve anlamına gelirmiş.
  • Eski Arap kültüründe eve az kahve götüren kocayı boşama sebebi olarak görülürmüş. 16. yüzyılda kadınlar bunu sebep bulup boşanıyormuş. Buna da oldukça şaşırdım açıkçası.
  • Tarihte dondurulup saklanan ilk gıda kahvedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında yiyeceklerin dondurularak saklanmaya başlanmıştır. 
  • Kapuçino ismini Kapuçin rahiplerinin Kapusen cübbesinin renginden aldığı için bu isim verilmiştir. 
  • Yemen'de ilk kez 13.yüzyılda fırınlanan kahvenin ortaya çıkması, keçilerini otlatmaya götüren çobanın yorgun ve uyuşuk keçilerinin kahve ağacının meyvelerini yedikten sonra canlanmasına dayanır. Çoban bu durumu fark etmesi ile bu olay yayılmış olur. Keçi bile kahveden anlıyor demek.
  • Peki, en güzel noktaya geldik. Kahve falı nasıl ortaya çıktı? Osmanlı dönemlerinde sarayın vazgeçilmez içeceği olan kahve bu dönemde çıktığı düşünülür. Saraydaki cariyeler, birileri hakkında dedikodu veya gizli bilgi paylaşacakları zaman bunu direkt söylemekten çekindikleri için günün belli zamanlarında toplu içilen kahve vakitlerinde kahve fincanına bakarak söylerlermiş. Tabi bu zamanla yayılmış ve kahve içtikten sonra fincana bakarak bir şeyler söylenmeye başlanmış. Buna da ''Kahve falı'' olarak isim verilmiş. Gerçekten etkilendim bundan. Düşününce insana isteyerek diyemediğini faldan rahat diyebilirsin. Çok zekice.
  • Kahve dünyanın en çok ticareti yapılan ikinci ürünü olarak bilinir. Merak eden olacaktır ilk sırada ne var diye. Tabi ki petrol var birinci sırada. Birde kahve sudan sonra en çok tüketilen bir içecektir. Çaydan önce olmasına şaşırmadım nedense.
  • Bu arada kahve aslında bir meyvedir. Şöyle kahve çekirdekleri bir çalı üzerinde büyür ve meyve sınıfına girer. 
  • Dünyanın en yaşlı kedisi unvanına sahip olan 38 yaşındaki Creme Puff adlı kedi, hayatı boyunca her sabah kahve içermiş. Gerçekten bu da oldukça etkiledi beni. Her sabah kahve içen insanı anladım da kedisi bilmedim yani. Birde ona özel hazırlayan kişiyi düşünemiyorum.
  • Yeni bir bilgi bilim insanları kahvenin yağından biyodizel üretmeye çalışıyorlar. Bu da bir gün benzin yerine geçebilir. Bekleyip görelim.
  • Düzenli tüketilen kahvenin kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi hastalık riskinde azalma sağladığı söylenmektedir. 

        Kahve hakkında oldukça farklı bilgiler yazıyor değil mi? Benimde fazla şaşırdığım ilginç bilgiler oldu. Kahvenin dünya çapında oldukça etkili bir yanı var. En çok içilen içecek olmasından da görülüyor. Tabi insan üzerindeki olumlu etkisi de var sanırım. Özellikle sabah içilmesi bundan olsa gerek. İnsanın kendine gelmesini ve daha dinç hissetmesini sağlıyor. Güzel bir şey olduğu kesin. Kahve üzerine daha çok şey yazılır. Ama ben daha çok bilinmeyen ya da az bilinen ilginç yönlerinden bahsetmek istedim. Yoksa çeşitleri ve tatları hakkında yazı yazmak ile bitmez. Hayatımıza güzel bir tat olduğundan vazgeçilmezimiz. Birde bir söz var kahve için bilirsiniz kırk yıl hatırı var malum. Ondan daima hayatımızda ve bize iyi gelmekte. Güzel ortam ve muhabbetlerde içilen kahvelerimiz bol olsun. Sevgiyle kalın. 😊💜🌼

Yorumlar

  1. Kebetulan jenis kopi luwak berasal dari negara saya Indonesia, tepatnya ada di Bali dan beberapa kota lainnya di negara saya, saya sendiri belum pernah coba karena harganya sangat mahal,kopi luwak berasal dari kotoran hewan luwak, bukan kucing...karena hewan luwak hanya memakan buah kopi yg sudah matang dan biji kopi tidak di makannya...biji kopi tersebut di olah dan di bersihkan berkali-kali dengan proses yg ketat dan di olah menjadi kopi luwak yg terkenal itu..semoga sedikit ulasan dari saya bisa bermanfaat😊🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terima kasih banyak. Tentu saja itu sangat berguna. Saya tidak tahu, saya mempelajarinya berkat Anda. Informasi baru selalu bagus. Anda selalu dapat meninjau. 😊🍀❤

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221