Anneler Günü

Anneler Günü, anneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla bütün dünyada farklı zamanlarda kutlanan özel gün.

Anneler Günü

            Mayıs ayının ikinci Pazar gününde kutlanan ‘’Anneler Günü’’ İlk olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıktı biliyor musunuz? Anneler Günü birçok ülkede kutlanıyor. ABD’de 1914 yılında kutlanmaya başlarken Türkiye’de ise 1955’te kutlanmaya başlanmıştır. 5 Mayıs 1955 yılında yılın annesi Nene Hatun seçilerek anneler günü kutlanmaya başlandı. Kadınlar Birliğinin çalışması sonucunda bu kutlama yapıldı ve hala devam ediyor.

            Peki, asıl kutlanmasına vesile olan olaya odaklanalım. Annesini çok seven ve annesini hatırlamak isteyen bir çocuğun, Anna Jarvis’in mücadelesini anlatalım.

            Bir mücadelenin öyküsü

         Dünyanın farklı ülkelerinde farklı gün ve tarihlerde kutlanan anneler günü olsa da, genelde yaygın olan tarih Mayısın ikinci Pazar günü kutlanır. Anneler Günü annesini çok özleyen bir çocuğun mücadelesinin eseridir. Bu çocuk ABD’nin Virginia eyaletinde yaşamış olan Anna Jarvis’in öyküsü. Anna Jarvis 1864’te doğan, 13 çocuk sahibi olan bir annenin onuncu çocuğudur. Anna Jarvis’in kardeşlerinin büyük kısmı ölmüş, geriye sadece dört kardeş kalmıştır.

            1876 yılında Anna Jarvis’in annesi öğretmen Ann Reeves Jarvis, 12 yaşında olan kızının da aralarında olduğu öğrencilerine bir sabah ‘’Umuyorum ki bir gün birileri insanlığa yaptığı yardımlarından dolayı unutulmaz bir anneler gününde anılır.’’ Demiş. Bu cümle, Anna Jarvis’in zihnine kazınmıştır o gün. Yıllar sonra da Anneler Günü’ne ilham olmuştur bu sayede.

            Anna Jarvis 1905 yılı Mayıs ayının ikinci Pazar gününde annesi Ann Reeves Jarvis’i kaybetmiştir. Annesine karşı, ona yeteri kadar özeni gösterilmediğini düşünen Anna Jarvis, 1907 yılında acısını dindirmek adına arkadaşlarıyla birlikte Mayıs ayının ikinci Pazar günü, hayatta olan ya da hayatını kaybeden bütün anneler için kutlama yapmaya başlamıştır. Bu kutlama hızlı bir şekilde gelenek haline gelmiştir. 1908 yılında ilk Anneler Günü, Anna Jarvis’in annesinin 20 yıl öğretmenlik yaptığı klişede düzenlenen etkinlik ile 407 çocuk ve annelerinin katılımıyla kutlanmıştır. Gelen herkese Anna Jarvis, annesinin en sevdiği çiçek olan beyaz karanfil dağıtmıştır. Anneler Günü’ndeki beyaz karanfil böylelikle anlamını kazanmıştır.

            Bu yapılan kutlama Temsilciler Meclisi tarafından kabul görmeyince, Anna Jarvis bu günün resmiyet kazanması için bir dava açmıştır. Bu dava için Anna Jarvis, Ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlattı. Anna Jarvis ve destekçileri bugün için dilekçe yazdılar. Dilekçelere 1911 yılında olumlu dönüş yapıldı ve her yerde Anneler günü kutlanmaya başlandı. Daha sonra davanın sonucunda bugün Anneler Günü resmiyet kazanmıştır. ABD başkanı Woodrow Wilson da 1914 yılında bugünü resmi Anneler Günü olarak ilan etti. Böylelikle de Anneler Günü, her Mayıs ayının ikinci Pazar gününde kutlanmaya başlandı.

            Annelik, dünyanın en meşakkatli ve en zor mesleğidir. Dinlenemediğin, tatil yapmadığın gibi emekli olma şansın de yoktur. Sadece bir insanın doğuşuna tanıklık etmekle sınırlı bırakılamaz. O çocuğun büyümesine emek vererek, zor zamanlarında yanında olarak, her anında var olması ile annelik çok kutsal bir görevdir. Anneler günü de bir nebze bunları hatırlayıp teşekkür etme adına yapılan özel bir gündür.

            Her sene Mayısın ikinci Pazar gününde kutlanan bu özel günde, annenize hediye alacağınız, çiçek alacağınız, hatırlanıp onurlandırma adına yapılan bir gündür. Sadece annenizin var olmasına da teşekkür ederek, ona içten sarılıp öperek ve ya ona güzel duygularınızı paylaşarak da yanında olabilirsiniz. Annenizi çok sevdiğinizi her daim söyleyin bir güne de sığdırmayın. Özel olduğunu her zaman bilmesi gereken bir kişidir anne. Onların varlığı ile ne kadar mutlu ve huzurlu olduğumuz aşikâr. Anneler Günü, annemiz ile aramızdaki bağı hatırlatan bir gün. Onları onurlandırmak ve mutlu etmek için özel bir gündür. Tabi bir güne sığdırma taraftarı değilim. Her gün özel olduklarını ve her gün onları onurlandırmak gerektiğine inanıyorum. Çünkü annelerimiz bunu sonuna kadar hak ediyor. İyi ki varlar ve her zaman sağlık ve huzur ile var olmalarını dilerim.

            Kalbi güzel olan bütün annelerin ve anne adaylarının Anneler Günü kutlu olsun. Nice güzel günlere. Sağlıkla. 😊🌼💝

    Anneler Günü için bir kaç söz...

    “Hiç unutulmayacak yüz, anne yüzüdür.” Hz. Muhammed (sav)

    "Cennet anaların ayakları altındadır." - Hz. Muhammed (S.A.V)

    "Kadına saygılı ol. Çünkü, o insanoğlunun anasıdır." - Hz. Ali
    
    "Hiçbir süs ve makyaj bir kadını, analık sevgisi kadar güzelleştiremez." - Emile Brachvogel
    
    Analık sanatının ilk şartı çocuk uyuduktan sonra uyumaktır. - Anatole France

    "Hiç kimse kollarında bir çocuk tutan anne kadar muhterem ve saygıdeğer değildir." - Johann Wolfgang Von Goethe

    Anne bir sanatçıdır, en güzel eseri de yavrusudur.

    Paha biçilemeyen tek şey anne sevgisidir.

    Anne ile evladı arasında kopan tek bağ göbek bağıdır.

    "Anne kalbi, çocuğun okuludur." - Henry Ford

    Bir çocuk doğduğu anda, bir anne doğmuş olur.   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221