Suyun Vücudumuza Faydaları Nelerdir?


Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir. Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür.

        Su, iki hidrojen ile bir oksijen atomunun birleşiminden oluşan, doğal sıcaklıkta sıvı durumunda bulunan, renksiz, kokusuz ve tatsız bir maddedir.
Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunur. Tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmezdir. Doğada su katı, sıvı ve gaz hallerinde bulunur.

        Su önemli bir besin kaynağıdır ve insan vücudu için de önemli bir rol oynar. Yiyecek olmadan birkaç haftaya kadar yaşayabilir iken, su olmadan ise uzun süre yaşamamız pek mümkün görünmüyor. Vücudumuzdaki bütün organların sağlıklı bir şekilde çalışması için suya oldukça fazla ihtiyaç duyarız. Aynı zamanda insan vücudu su depolayamaz. Her nefes alıp verişimizde, terlediğimizde, idrar veya dışkı yolu ile su kaybı yaşarız. O yüzden de sürekli olarak su takviyesi yapmamız gerekiyor. 

        Peki, hayatımız için bu kadar değerli olan suyu günde ne kadar içiyoruz? Buna cevap olarak sadece susadığımız zaman içiyoruz ise çok yanlış olur. Çünkü susadıkça içilen su yeterli olmayabilir. Özellikle yaz aylarında sıcağın bol olduğu ve suya oldukça ihtiyaç duyduğumuz bu anlarda bol bol su içmemiz gerekiyor. Su ile ilgili konularda birçok haber ve yayın yapılıyor. Sürekli olarak su içmenin ne kadar faydalı olduğu konusunda bilgiler veriliyor. Bizde bu konuda dikkat etmeli ve ihtiyacımız olan ve bize birçok faydası dokunan suya gereken önemi verip tüketmemiz gerekiyor. 

        Suyun vücudumuza faydaları nelerdir? Bunları sırayla açıklamak istiyorum. 

  • Su içmek enerji verir ve yorgunluğu alır. 
        Suyun bize en önemli etkisi bu diye düşünüyorum. İnsan için önemli olan enerjili olması ve kendini yorgun veya hasta hissetmemesidir. Bu yüzden suyun bize bu noktada faydası çok fazladır. Vücudumuz susuz kaldığında kaslarımızda büzülmeler meydana gelir bu da bize kas yorgunluğu olarak geri dönüş sağlar. Özellikle egzersiz veya spor yapan kişilerde susuz kalmaya bağlı olarak halsizlik görülmesi bundandır. Gün içerisinde fazla efor sarf eden kişiler su tüketimine oldukça dikkat etmeleri gerekir. Çünkü spor, egzersiz veya fazla efor sar eden bir işle uğraşır iken, solunum sıklığının ve terlemenin artması nedeniyle daha fazla su içmelidirler. 

  • Su içmek zayıflatır.
        Su içmenin zayıflatmaya yardımcı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Su içmek kilo verdirir ve sabah aç karnına su içmek vücudumuza oldukça faydalı olacaktır. Tabi bu sadece su ile olacak bir şey değildir. Sağlıklı beslenmenin yanında su içmenin de etkisi olduğunu unutmamamız gerekiyor.

  • Su içmek yaşlanmayı geciktirir.
        Su içmenin en önemli faydalarından biri olan ciltte oluşan yaşlanma belirtilerini geciktirmesidir. Yeteri kadar su içildiğinde cilt kuruluğu önlenir ve cilt daha nemli kaldığından ince kırışıklıkların belirginliğinin azaltılıp yenilerinin oluşmasına engel olur. Tabi sadece bunu yapmak ile kalmayıp cildin daha parlak ve daha canlı bir görünüm elde etmesini de sağlıyor. Ki bu bence çok önemli bir fayda ve güzel bir etkisi var.

  • Su içmek eklem ve kasları güçlendirir.
        Eklem ve kaslarımızı güçlendiren bir etkisi var. Kaslara yeteri miktarda oksijen ulaşması için su tüketiminin önemi çok fazladır. Eklem hareketliğini sağlayan sıvı bileşenini korumaya yardımcı olan şey sudur. Vücudumuzdaki su oranı azaldığında eklemler arasındaki bu sıvı da azaldığından eklem ağrılarına neden olur. Aynı zamanda eklem hareket ettiğinde çıkan ses bu yüzdendir. Böyle bir ses ile karşı karşıya kalırsanız su tüketiminizi bir gözden geçirin. Birde su tüketimi az olduğun da kasların büzülmesine neden olur. Bu da kas ağrılarına ve de kas kramplarına neden olur.

  • Su içmek baş ağrısına iyi gelir.
        Bazı insanlarda dehidrasyon sonucu baş ağrısı ve migren tetiklenebilir. (Dehidrasyon, vücutta su ve elektrolitlerin kaybına neden olan bir durumdur. Dehidrasyon, vücuttaki su dengesinin bozulmasına neden olur ve vücut suyunu kaybeder. Genellikle yeterli miktarda su ve elektrolit alınmaması veya sıvı kaybının fazla olması nedeniyle ortaya çıkar.) Dolayısıyla yeterli miktarda su içmemek sonucu baş ağrısı olur. Buna engel olmak adına su içmeye önem verelim. Yeteri kadar su tüketimi sağlandığında baş ağrısı ve migren gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırmak veya en aza indirmek mümkündür.

  • Su içmek emziren annelerde süt üretimini artırır. 
        Hamile olan anneler ve doğum yapan anneler için su tüketimi oldukça önemlidir. Bu konuda oldukça hassas olmamız gerekiyor. Bebeğin daha sağlıklı büyümesini sağlamak ve kendi vücut sağlığı için su tüketimine dikkat etmelidir. Doğumdan sonra emziren annelerin sütü artması adına su içmek çok faydalıdır. Emzirmeden kaynaklı vücut susuz kalabilir bu yüzden su içmeyi ihmal etmemelidir.

  • Su içmek böbreklere iyi gelir. 
        Bol su içmek böbrek sağlığına da oldukça faydalıdır. Böbrek taşının oluşmaması adına su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Az miktarda içilen su sonucunda böbreklerde taş oluşması riski oldukça fazladır.

  • Su içmek kabızlığı engelleyebilir. 
        Sindirim sisteminin düzenli ve sorunsuz çalışması için su tüketimi ile sıkı sıkıya bağlıdır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan insanlar için önerilen şey sıvı tüketiminin artırılmasıdır. Su tüketimi yeterli olmadığında kabızlık sorunu ile karşılaşma riskimiz daha fazladır. Ki bunu yaşayan birçok insan vardır.
  • Su içmek stresi azaltır. 
        Vücudumuz yeteri kadar besin ve su almaz ise kendisini stres altında hisseder. Susuzluk olduğu zaman gün içerisinde daha gergin ve huzursuz hissetmemize neden olur. Bunu azaltmak için de su tüketmemiz önemlidir. 
  • Su içmek ağız sağlığını korur. 
        Yeteri kadar su içmemek tükürük salgısını azaltır. Bu da ağız içinin temizliği için yeterli olmaz. Temiz olmayan ağız da koku yapmaya başlar. Kokan ağızda hiç hoş bir durum değildir. Ortamlarda rahat konuşmaya da engel olur ve insanı rahatsız eder. Bu yüzden gün içerisinde su içimine dikkat etmemiz gerekiyor.
  • Su içmek mide asidini önler. 
        Reflü ve gastrit kişinin yaşam kalitesini kötü etkileyen ve zamanında tedavi edilmez ise kansere dönüşebilen hastalıklardır. Bu hastalıklara neden olan en önemli sebep midenin aşırı asit salgılamasıdır. Fakat yeteri kadar su içince midenin asit salgısının mide ve yemek borusu duvarlarına zarar vermesini de önlemiş oluruz. Bu yüzden suyun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kavramış oluyoruz. 
  • Su içmek kan hacmini artırır. 
        Su içmek kan hacmini artırıp, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşımasını sağlar. Bu sayede de kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Kalbimiz için su çok önemli bir yere sahiptir.
  • Su içmek kırık, kepek ve dökülme gibi saç problemlerine engel olur. 
        Bunun bizim için önemi tartışılamaz sanırım. Saçlarımız bizim için çok önemlidir. Kadın olsun veya erkek olsun fark etmez saç konusunda hassas olduğumuz gerçeği vardır. Saçlarımızın daha sağlıklı bir şekilde uzaması ve güzel görünmesini istiyorsak su içmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde saç kaybı  ile karşı karşıya gelebiliriz. 

        Suyun vücudumuz için faydalarını maddeler halinde sıralamaya çalıştım. Suyun yazmadığım birçok faydası olduğunu biliyorum. Suyun bizim için ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz. Su bizim için vazgeçilmez olmak ile birlikte çok önemli olduğunu da fark etmiş oluyoruz. Yeteri kadar tüketilmediğinde sağlığımızı etkileyeceğini ve bizi hastalıklarla baş başa bırakacağını biliyoruz. Kendi sağlığımız için su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Yetişkin biri için günlük su tüketimi üç litre olmalıdır. Bu konuda gereken hassasiyeti gösterelim ve sağlığımızı koruyalım. Daha güzel günler ve daha sağlıklı bir vücut için suya dikkat edelim. Sağlıkla kalın. 😊💙🍀  

Yorumlar

  1. El agua es vida y hay que cuidarla. También debemos tomarla siempre y cuidar nuestro cuerpo. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. El agua es una cosa muy saludable y hermosa. Debemos prestar atención al consumo diario de agua. Gracias, yo también te mandé un beso. 😊🍀

      Sil
  2. günde en az 2 litre içmeli de mi :) hastalara ise daha çok için diyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en az 2 litre içilmesi gerekiyor. Yazın daha fazla. Hasta olanların daha çok ihtiyacı var demek ki. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221