Deprem Psikolojisi Nedir?

Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen, meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür.

        Depremi yaşayan insan için ciddi bir travma olduğu gibi, kayıp yaşayan insanlar için ise derin bir üzüntüye neden olur. Yaşamadan da seni etkileyen ve kaygılandıran bir durumdur deprem. Onun kendi korkusu ve etkisi vardır. Ülkemiz jeolojik olarak deprem bölgesinde bulunmasından dolayı bu doğal afetin yaşanması çok olasıdır. Yaşandığı halde etkisi her daim taze ve kötüdür. Belki de bu yüzden de korkuyoruz. Hatta bu yetmez gibi psikolojik olarak da derinden etkiliyor bizleri. Bunun düzelmesi ve toparlanması da çok zaman alabiliyor.
        Deprem travması yaşayan birçok insan bunu atlatırken epey çaba sarf ediyor. Deprem travması kişinin fiziksel veya ruhsal olarak kişinin bütünlüğünü tehdit eden bir olaydır. Deprem travmasını, depreme direkt ya da dolaylı yoldan maruz kişilerin yaşadığı bir travmadır.
        Peki, deprem psikolojisi nedir? Doğal bir afet olan deprem kişilerde şok, çaresizlik, şaşkınlık, güçsüzlük, güven kaybı, öfke ve en önemlisi  de ölüm korkusu gibi duyguları su yüzüne çıkartır. Her insan için en güvendiği yer evidir. Depremden sonra bu duygu yerini en güvensiz ortam olarak değiştirir. Bu ne kadar kötü bir şeydir. Yaşamayan bunu bilemez ve anlayamaz. Birde şöyle bir şey vardır. Depremi yaşamayan ama haberlerde ya da yakınları tarafından bunun bilgisine ulaşan kişiler içinde bu duygular yaşanabilir. Çünkü onlar içinde korku ve güvensizlik duyguları başlıyor anlamına gelir. Bu da yoğun bir şekilde korkmaya ve kaygılanmaya neden olur. Tabi bu durum ne kadar sürebilir dersek insandan insana değişiklik gösterir. Kimi insan bir ay içinde her şeyi unutup normal yaşamına dönebilir iken, kimisi için ise bu durum daha uzun sürebiliyor. Bunu neye göre olduğu kişiye göre değişkenlik gösterir. 
        Depremden sonra bir ay kadar etkisi geçmez ve stres durumu artıyor ise kişi psikolojik destek almak zorunda kalabilir. Yoksa toparlanması çok zor olur. Deprem insan üzerinde o kadar çok olumsuz etki yapıyor ki. Buna bir dur demek cesaret ister. Haliyle biraz da zaman alabiliyor. Bu yüzden uzun süre etkisinde olan birileri var ise muhakkak bir destek almalıdır. Yoksa kendi sağlığının bozulması an meselesidir. Depremin kolay olmadığını ve zor unutulan bir doğal afet olduğunu biliyoruz. Fakat bazen elimizden bir şey gelmez ve biz sadece izler ve yorum yapamayız. Bu da öyle bir konu. Konuşulacak şeyler vardır elbette. Ama maalesef yine de olacağı var ise engel olmamız pek mümkün değildir.
        Son zamanlarda yine gündemimize sert bir şekilde oturan bir konu oldu bu deprem. Üzülerek yine geldi ve kendini hatırlattı. Biz onu yeni yeni unutmaya başlamış iken o ben hala buradayım der gibi geldi ve kendini gösterdi. Keşke hiç gelmezse ve geri gitse. Ama sanırım bunun olması da pek mümkün değildir. Yine de biz bu deprem konusunda gerekli önlemi ve tedbiri alalım. Afet çantalarımız hazır durumda olsun. Ne gerekli ise onlar hazır olsun. Sonrasında ne gerekiyor ise de onu yaparız. Baştan bazı şeyleri dikkat edip sağlamlaştırmada fayda var diye düşünüyorum. Depremin kolay olmadığını ve kolay bir şekilde atlatılmadığını ısrarlı bir şekilde söylemek isterim. Korkutulup söylenen bu gerçekten kaçmamız pek mümkün değildir. Bazen başka seçeneğin yoktur. Ama şu yakın zamanda olan deprem ile hayatta sanki çalkalandı ve değişti. Umarım bu değişim bizim adımıza iyi olmuştur. Daha güzel günler görme umuduyla sağlık ve sevgiyle kalın. Depremin olmadığı güzel günler dilerim.  👍💜🍀

Yorumlar

  1. Es muy duro para una persona sobrevivir y pasar por esa experiencia. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciertamente lo es. No hay nada más difícil que vivir y continuar la vida. Gracias por enviar un beso. 😊

      Sil
  2. Semoga bagi mereka yang terkena dampak gempa, diberikan ketabahan dan psikologi yang kuat agar bisa melanjutkan hidup ini tanpa trauma yang mendalam. Meskipun itu terdengar sangat sulit.

    Terima kasih kawan untuk informasinya. Semoga hari-harimu menyenangkan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamat Datang di halamanku. Terima kasih atas komentar yang bagus dan harapan baik Anda. Seperti yang Anda katakan, saya harap Anda akan didukung dan dikalahkan dengan mudah. Bagi mereka yang hidup dalam situasi sulit.
      Semoga harimu menyenangkan juga. 😊

      Sil
  3. Sepakat dengan artikel ini. Saya pernah mengalai gempa hebat tahun 1996. Duh .... Trauma tingkat tingggi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semoga segera sembuh. Saya bisa tebak. Ini bukan situasi yang sulit dan mudah untuk dilupakan. Kalau saja tidak. 🙁

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Biraz aman doğru ama acı gerçekler maalesef. 🤷🏻‍♀️😊

      Sil
  5. Negara sayapun Indonesia adalah negara yg sering mengalami gempa, bahkan pernah terjadi gempa dan tsunami di Aceh,hancur luluh dan banyak nyawa hilang,semoga kita semua dalam perlindungan Allah..amiin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semoga segera sembuh. Itu juga terjadi pada kami, dan hilangnya nyawa membuat kami sedih. Kami tidak punya siapa-siapa selain ALLAH. Amin, semoga dia melindungi kita. 🤲🏻

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221