İki Seçenek Arasında Kalma! - Karar Verme!

İkilem ya da dilemma (Yunanca: δίλημμα), ikisi de kesin olarak kabul veya tercih edilemeyen iki olasılıklı bir çelişki durumunu ifade eder. İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu.
 
        İki seçenek arasında kaldığınız oldu mu? Bir elbise alırken çok sevdiğiniz iki renk var ve birini seçmek durumunda kalınca ne yaparsınız? Basit gibi görünen ama oldukça meşakkatli bir seçim olduğu kesin. Bir de bunun üzerine karar vermede zorlanan biri iseniz o zaman durum daha da karışır ve seçim yapma konusunda daha da zorlanırsınız.
        İkilem ya da dilemma olarak bilinen bu iki kelime mana olarak; ikisi de kesin olarak kabul veya tercih edilemeyen iki olasılıklı bir çelişki durumunu ifade etmekte kullanılır. İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla da iki seçenekten birini seçmeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumudur. (Usa vurma; Akıl süzgecinden geçirme, muhakeme. Bilinen veya doğru olarak kabul edilen belirli önermelerden başka önermeler çıkarma, uslamlama, muhakeme.)
        Bir ikilem meydana geldiğinde, bir kişi istenen iki seçenek veya aksine, istenmeyen iki seçenek arasında zor bir seçim yapmak zorundadır. Hani yukarda elbise örneği verdik ve bu iki seçenekte sevdiği bir şey için geçerliydi. Peki, aksine istemediği iki seçenek olursa ne yapacak insan. Hangisi az etkisiz diye mi bakacak ya da neye göre karar verecek. Bu ikilem arasında kalmak oldukça zordur. Sonuçlarını hesaplayıp karar vermek gerekir. Bu her zaman için kolay bir karar vermen anlamına gelmiyor.
        İkilemi en çok kararsız insanlar yaşar. Akşam yemeğinde ne yemek isteğini bile düşünürken karar veremez ve bu düşünce bile ona ağır gelebilir. Çok basit görünen bir yemek yeme olayı bile onlar için zamanı etkileyen ve düşünmeye iten bir sebep olarak görülebilir. Hadi yemek sıkıntı değil de daha hayati kararlar konusunda karar verme noktasında daha da zorlanırlar. Hangisini seçeceklerini bilemedikleri gibi yanlış bir karar almaları çok olasıdır. Bazı insanlar ise karar verme noktasında gayet rahat olurlar. Hiç endişelenmeden istedikleri kararları verirler ve bunu düşünmelerine bile gerek yoktur. Bunun nedeni ne olabilir sizce?
        Karar alma konusu hakkında bir kaç soruyu yanıtlamak istiyorum. Belki bu cevaplar sizin alacağınız kararlar için de yeterli cevap olabilir. Sorulara gelirsek;

        Karar verirken duygularımız kararlarımıza etki etmesi normal mi? diye düşünüyor olabilirsiniz. Evet, duygularımız kararlarımızı etkiler. Ama bu noktada dikkat etmemiz gereken bir husus vardır. Oda kararımızı kötü etkileyecek sonuçlar elde etmesine müsaade etmememiz gerekiyor. Mesela şuna şöyle bir örnek vermek istiyorum. Çok sevdiğiniz biri ile birliktesiniz. Fakat bu kişi ile ilgili geleceğe dair bir yön vermeniz gerekiyor. Tabi sevginiz çok diye ona ait kötü veya olumsuz özelliklerini göz ardı etmemeniz gerekiyor. Bu noktada bir karar alırken duygularınızı kontrol etmenizde fayda olacaktır. Yoksa istemediğiniz sonuçlar elde etmeniz çok muhtemeldir.

        Doğru kararı verdiğime nasıl emin olabilirim? diye soruyor olabilirsiniz. Öncelikle tüm seçenekleri değerlendirin ve ona göre bir karar verin. Daha sonra bu kararınızı birilerine danışarak veya geri dönüp sürecin detaylarını gözden geçirerek kararınızın güvenirliğini artırabilirsiniz. Tekrar aynı kararı veriyor iseniz doğru karar vermişsiniz demek oluyor. 

        Ya yanlış karar verirsem? Bu ihtimal de pek mümkündür. Tabi bu demek değildir en kötüsü olacaktır. Bazen yanlış alınan kararların sonucunu beklemek gerekir. Daha sonra bunu fark etmek mümkündür. Hatta çok büyük gördüğümüz yanlış kararlar bile bazen göründüğü gibi olmadığını da gösterir bize. O yüzden hemen tepki vermek yerine bekleyip ona göre sonuçlarını hesaba katmalıyız. Yanlış olsa da ona göre harekete geçmemiz gerekiyor.

        Kararlarımdan pişman olmaya nasıl engel olabilirim? Bunun için de yapacağınız şey şu olacaktır. İlk olarak pişman olamayacağınız kararlar vermeniz gerekiyor. Bu konuda oldukça dikkatli olmanız gerektiğini biliyorsunuz. İkincisi olarak şunu söylemek isterim. Karar verdikten sonra ona karşı bakışınızı değiştirin. Verdiğiniz kararın en iyisi olduğuna ve bütün seçenekleri değerlendirdiğinize emin olun. Gerisi kendiliğinden gelir. 

        Karar verdikten sonra o karara nasıl sadık kalabilirim? Bu gerçekten önemli bir durum. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Öncelikle verdiğiniz karara sadık kalıp alternatifleri var mı diye düşünmeyi bırakmalısınız. Bu aldığınız kararı başka insanlara söyleyerek kararınıza olan bağlılığınızı artırabilirsiniz. Başka alternatif varsa bile onları aklınızdan çıkarın ve kararınıza odaklanın.

        Bütün bunları yaptıktan sonra verdiğiniz karar konusunda sorun yaşamazsınız. Bazen istediğiniz gibi olsa da, bazı kararlar istediğimiz sonuçları bize vermeyebilir. Bunda her zaman sakınca yoktur. Deneme yanılma ile kendimizi tanır ve ona göre kararlarımızı veririz. Tecrübe ettikçe de daha hızlı karar verme aşamasına geçeriz. Bu da zamanımızı çok fazla düşünmek yerine daha pratik, hızlı ve de doğru karar almamızı sağlar. Bunu zaman içerisinde öğrenmemiz mümkündür. Kişi kendisini tanır. Bir başkası onun adına bir karar alamaz ve buna emin olamaz. O yüzden aldığımız kararların arkasında durmalı ve iki seçenek arasından bize en uygun olanını seçmede daha hızlı olmalıyız. Her zaman en iyisini ve bize en iyi geleni seçme umuduyla. Sevgiyle kalın. 😊💛🍀 

Yorumlar

  1. Uno siempre tiene que ver los pros y contras de lo que debe elegir. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí, hay que calcularlos. De lo contrario, puede tomar la decisión equivocada. Yo también mandé un beso. 😊

      Sil
  2. Memang sulit mengambil keputusan yang tepat, kadang keputusan di pengaruhi juga oleh emosi..salah"pilih akan menyesal belakangan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya seperti itu. Kita harus melakukan yang terbaik untuk membuat keputusan yang tepat. Kalau tidak, kita yang akan menyesal nantinya. 😊

      Sil
  3. Selamat malam kawan... semoga akhir pekanmu menyenangkan 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terima kasih dan selamat petang. Masih belum malam untuk kami. Saya ucapkan selamat berhujung minggu. 😊

      Sil
  4. biz türkler genelde kararsızız galiba :) kendine güven eksikliğinden olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani biraz ondan olabilir. Kararsızlık kadar kötü bir şey yoktur bence. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221