Telli Duvaklı Gelin

Duvak, gelinlerin başlarını, bazen de yüzlerini kapayan dantel veya tülden oluşan süslü örtü. Elli yıl öncesine kadar pırlantalı elmasla taçlara tutturularak gelin başına konurdu. Kısa veya yere kadar uzun olabilir. Nikâh kıyılıncaya kadar gelinin başını örter, nikâhtan sonra damat tarafından açılır.

        Bugün arkadaşım ile konuşur iken bu cümle geçti; ''Telli duvaklı gelin.'' Bunun üzerine muhabbetini yaptık. Daha sonra bu cümle neden var, herhangi bir hikâyesi var mı diye merak ettik. Şimdi onunla ilgili öğrendiğim bir kaç bilgiyi sizinle paylaşmak isterim. Zaman içerisinde eski gelenek ve görenekler önemini kaybetmişken, hala eskisi gibi devam eden yöreler de mevcut. Tabi bu sayı gittikçe azalıyor. Bu da artık geçmişte olan bazı geleneklerimizi de alıp götürüyor.
        Şu anki zamanda evlenen gelinlerde tel takılma durumu yok maalesef. Bu artık eskide kaldı desek doğru olur sanırım. Eskiden gelin başlarından bellerine kadar inen simli, gümüş renkli uzunca olan sırmalar yani teller takılırmış. Bu tellerin sebebi ise düğüne gelen yakın akraba ve arkadaşlar arasında bekâr olan genç kızlara tellerden koparıp vermek için imiş. Bunun sebebi de bekâr genç kızların kısmetlerinin açılıp evlenmeleri için dilek niyetinde olurmuş. Birde bu tellerin şans getirdiklerine inanılırmış. Bu ne kadar doğru bilinmez ama inanç olunca olması muhtemel diye düşünüyorum. Bu tellerin kısa olanının evlenme zamanının da kısa olacağı anlamına geliyormuş. Bu yüzden benim telim daha kısa daha çok şanslıyım üzerine de şakalar yapılır imiş kızlar arasında. Şanslı olmak başka bir şey tabi.   
        Bu gelin teli muhabbeti şu zamanda gelin ayakkabısının altına yazılan bekâr isimleri gibi aslında. Gelin ayakkabısının altına bekâr olan kişilerin isimleri yazılır ve ayakkabıdan silinen ismin evlenmesi yakındır ya da kısmeti açılır inancı ile aynıdır. Zaman içerisinde bu gelin teli ortadan kalktı. Şimdi gelin ayakkabısı altına isimler yazılıyor. Bakalım ne kadar zaman sonra bu yazı da kalkar. Malum zaman içinde değişim ve gelişim içerisindeyiz. Bu geleneğinde kalkmayacağı anlamına gelmiyor. Bekleyip görelim. Birde bunun yerine yeni bir şey geçer mi onu da merak etmiyor değilim. Farklı bir gelenek olursa şaşırmam doğrusu. Zaman bize bunu da gösterir. 
        Peki, duvak neden tıkılır? Bu geleneğimiz de unutulmaya yüz tutmuş desek doğru olur. Bu geleneğe göre ise, düğün gününün ertesi günü damadın ailesinin evinde toplanılır. Tabi bu eve gelenler ve toplanan kişiler sadece kadınlar olur. Eğlence düzenlenir ve bu eğlenceye gelin duvağı ile girer. Ailenin kadınları gelini ortaya alıp, duvağını açarlar. Sonra da geline hediyelerini verip, geline sorular soruyorlar. Bu soruların amacı gelini daha yakından tanımak içindir. Çünkü önceden gelini daha yakından tanıma gibi bir şansları yoktu. Görücü usulü evlilik olduğu için bu duvak merasimi yapılır. Daha sonra evin yakındaki bir çeşmenin etrafına bir bıçak ile bir de tarak saklanır. Saklanan bu iki eşyayı gelinin bulması için aramasını isterler. Gelin ilk bıçağı bulur ise çocukları erkek, tarak bulur ise de çocukları kız olacağına inanılır. Sonra çeşmeden gelin su taşımaya başlar. Taşıdığı suyu eve doğru yavaş yavaş dökerek döner. Bunun nedeni yeni aile kurulan eve bolluk ve bereket getirmesi inancından geliyor. 
        Şimdi bu duvak merasimi pek yapılmıyor. Çünkü artık aileler gelini daha yakından tanıma fırsatını buluyorlar. Birde görücü usulü evliliklerde eskisi gibi yok. Birde bu gelenekleri hala devam ettiren küçük köy ve kasabalarda yapılıyordur. Belki oralarda da bitmiştir. Kim bilir. Gelişen dünya ve gelişen teknoloji sonucunda hala bunlar var mı bilmiyorum. Telefondan sonra da birbirini tanımama durumu da yoktur.  
        Telli duvaklı gelin hakkında bildiklerim bunlar idi. Sizin de bildiğiniz ve eklemek istediğiniz bir şey varsa yorumda yazabilirsiniz. İyi okumalar dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💜🌸   

Yorumlar

  1. Geniales tradiciones algunas no las conocía. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí, y tenemos muchas tradiciones por aquí. Por supuesto, algunos ahora están desapareciendo. Gracias. 😊

      Sil
  2. Ben bilmiyordum bunların hikayesini.Teşekkürler bizimle paylaştığınız için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ben teşekkür ederim yorumunuz için. 😊 Evet bazıları artık uygulanmadığından unutulmaya başlandı ve bilinmiyor ne yazık ki. 🤷‍♀️

      Sil
  3. Tradisii lama itu bagus. Sayangnya telah banyak yang musnah dimakan modernisasi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya. Anda benar sekali. Sebagian besar dari mereka sekarang dilupakan. Tradisi yang baik menghilang. Terima kasih atas komentarnya. 😊

      Sil
  4. teşekkür ederiz. geçende bir tweet vardı, kızın diş doktoru demiş kıza, dişlerindeki tellerle ne güzel işte telli duvaklı gelin olcan, diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben teşekkür ederim yorum için. İnanır mısınız bu yazı da ona benzer bir şeyden esinlendi. Bunun üzerine merak etmiştim. Gayet güzel hikâyesi varmış. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221