Ferrari'sini Satan Bilge - Robin Sharma (Kitap)

On yıl önce bir kitap yayınlandı ve milyonların yaşamını değiştirdi. Kariyerindeki başarısı, içindeki derin boşluğu gizlemeye yetmeyen ünlü avukat Julian Mantle'ın hikâyesini anlatan Ferrari'sini Satan Bilge, hayatta neyin önemli olduğuna ve sonunda gurur duyacağınız bir yaşam sürmenizi neyin sağlayacağına dair unutulmaz bir ders veriyor ve okurların refah, mutluluk ve iç huzuruna kavuşmalarını sağlayacak çözümler öneriyor.

        Bu kitap her zaman dikkatimi çekmiştir. Hep okumayı istemişimdir. Okuduktan sonra da daha erken okusa idim diye düşündüğüm kitaplar arasında geçiyor. Muhakkak okumanızı öneririm. Hayatınıza ve size çok şey katacaktır. Şimdi kitabımıza dönelim. Kitabın ana konusu, kariyerinde oldukça başarılı olan bir avukatın içinde yaşadığı boşluğu nasıl doldururum çabasını anlatıyor. Avukat Julian Mantle'ın hikâyesinde, bu hayatta bizim için önemli olan şeyin ne olduğunu ve kendi istediğiniz ve mutlu olduğunuz bir hayatı nasıl yaşarsınız üzerine, bir ders niteliğinde ve size iç huzuru yakalamanıza yardımcı oluyor. 
        Julian Mantle, elli yaşlarında ve ülkenin en ünlü avukatları arasından biridir. Mesleğindeki başarısı sayesinde hayatında her şeye sahiptir. Kariyer, şöhret, kırmızı bir Ferrari ve para ile alınacak birçok lüks eşyalara sahiptir. Sürekli çalışan biridir. Bu yüzden de sağlık konusunda fazla dikkatli davranmaz. Bu da bünyesine uyarı verir ve sonunda bir duruşma esnasında kalp krizi geçirir. Bu kriz ile hayatı değişmeye başlar. Hastaneden çıktıktan sonra bir daha işe dönmez ve kimse onun nerede olduğunu bilmez. Bir anda ortadan kayboluverir. Sahip olduğu her şeyi satmıştır. Bu eşyalar arasında en çok kırmızı Ferrari'sini sever ve onu bile satar. Sonra da Hindistan'a ne zaman döneceği hiç belli olmayan bir seyahate çıkar. 
        Julian Mantle, üç yıl ortadan kaybolduktan sonra bir anda en yakın arkadaşı olan John'un ofisinin kapısına gider. Tabi gittiğinde görüntü ve duruş olarak o kadar farklı ve genç görünür ki John onu tanımaz. Karşısında duran adam otuzlu yaşlarında görünen, enerjik, mutlu ve de çok sağlıklı görünüyor. Kendini tanıtmadan onu tanıması pek mümkün değil. Kendini tanıtınca da John neye uğradığını bilemez. Karşısında evrim geçirmiş biri duruyor resmen. Bunun nasıl olduğunu sorar. Bunun üzerine Julian Mantle başından geçenleri anlatmaya başlar. Akşam onda kalır ve sabaha kadar hikâyesini anlatır.
        Hikâyesine göre, Hindistan'da Himalayalarda yaşayan Sivana Bilgeleri ile tanışmak için zorlu bir yolculuk yaptığını anlatır. Bu yolculuğun sonunda elinde sepet içinde çiçekler bulunan bir adamla karşılaşır. Bu Sivana Bilgeleri ile ilk karşılaştığı andır. Bilgeye başından geçenleri anlatır ve bunu değiştirmek istediğini söyler. Bu bilge adam Yogi Raman, Julian Mantle'nin hayatının değişmesine yardımcı olur. Yogi Raman, Julian Mantle'yi kendi yaşadıkları yere köye götürür. Orada yaşayan diğer bilgeler ile tanıştırılır. Bu sayede Julian Mantle üç yıl boyunda orada yaşar ve bilgeler ile uyum içinde olmayı öğrenir.
        Julian Mantle, orada yaşadıklarını ve Yogi Raman'ın ona anlattığı bütün hikâyeleri arkadaşına anlatır. Bütün detayları ile birlikte bilgi verir ve onun da kendi yaşamına uygulamasın ister. Kitabı okuduğunuz zaman bütün detayları öğrenmeniz mümkün. Şimdi size kişisel gelişim açıcısından hayatınıza ışık veren on ritüeli yazacağım. Bu ritüeller şunlardır;
  • Yalnızlık Ritüeli: Her gün aynı saatte yalnız kalarak ruhu dinlendirmek insana iç huzuru sağlar. İç huzur sayesinde iç sessizlik, derin iyilik hali ve sınırsız enerji gibi faydaları olur. Gün içerisindeki olumsuz etkileri de yok eder. Kendiniz ile baş başa kalırsınız.
  •  Fiziksel Ritüel: Bedenimizi egzersizler ile beslemek ve vücudun doğal canlılığını geri kazanmasına yardımcı olur. Bu yüzden günlük egzersiz yapmaya özen göstermeliyiz.
  •  Yaşam Gıdası Ritüeli: Beslenmemizde doğal gıdaları tercih etmemizi ister. Doğal gıdalar, taze sebze ve meyve, tahıllar ile beslenmemizi ister. Daha sağlıklı beslenmek her zaman bize iyi gelecektir. Sağlam vücut ile yapamayacağımız şey yoktur. 
  • Bereketli Bilgi Ritüeli: İnsan hayatı boyunca öğrenmeli ve öğrendiklerini de kendisinin ve çevresindeki insanların iyiliğini esas alarak geliştirmelidir. Düzenli olarak okumak bunun için en iyi yöntemdir. Benimde en sevdiğim ritüellerden biridir. 
  • Kendin Hakkında Düşünme Ritüeli: Günün sonunda kendine zaman ayır ve tüm davranışlarını gözden geçir. Burada amaç doğru yanlışlarını fark edip bir daha tekrar etmemek. Güzel bir ritüel. 
  • Erken Uyanma Ritüeli: Sağlıklı bir insan bedeni için altı saatlik uyku yeterlidir. Güneşin doğuşunu izleyerek güne başlamak, kişinin enerjisini ortaya çıkartır. Duygusal ve fiziksel canlılığını tazeler. Uykunun süresinden ziyade uyku kalitesi daha önemlidir. Hiç bölünmeden uyulan altı saatlik uyku beden için yeterlidir. Bunu alışkanlık haline getirmek güzel olur. Hayatımızı düzene koyar ve daha sağlıklı olmamızı sağlar. 
  • Müzik Ritüeli: Müzik bilindiği üzere ruhun gıdasıdır. Olmazsa olmazımızdır. Her gün mutlaka müzik dinlemek için zaman ayırmamız gerekiyor. İnsan motivasyonunu en iyi şekilde motive eden araçlardan biridir. Müziksiz bırakma kendini.
  • Sözcükleri Tekrarlama Ritüeli: Kelimeler insan zihni için güçlü etkilere sahiptir. Duymak istediğiniz ve mutlu olduğunuz kelimeleri, cümleleri sesli olarak kendinize söyleyin. Etkisini zamanla göreceksiniz. 
  • Ahenkli Karakter Ritüeli: İnsan her gün kendisini geliştirmelidir. Bunu sürekli olarak yaptığı zaman alışkanlık haline gelir. Alışkanlıklar da hayatımızı yönlendirir. Bu noktalarda dikkat edip hayatımızı şekillendirmek bizim elimizde.
  • Sadelik Ritüeli: Hayatımızda önceliklerimize ve önem verdiklerimize odaklanarak yaşamımızı sadeleştirmeliyiz. Gereksiz şeylere odaklanmayı bırakmayı ve kendimize dönmeye başlamalıyız. 
        Okumanız gereken bir kitap. Severek okuyacağınızı ve bir sürü not alacağınızı biliyorum. İyi okumalar dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💚🌹  

        
Kitaptan birkaç alıntı
        
        Hayatı, size gülmeyi unutturacak kadar ciddiye almayın.

        Bazı kitaplar tadına bakmak, bazıları önce ağızda iyice çiğnemek ve bazıları da bütün halde yutmak içindir.

        Güçlükten güç doğar. Acı bile mükemmel bir öğretmendir.
    
        Bir dağın zirvesinde olmanın keyfini önce eteklerinde yürümeden nasıl yaşayabilirsin.

        "Bugün harika bir gün olacak",  diye düşündüm. "Geri kalan hayatımın ilk günü."

        Başka insanlardan üstün olmanın asil bir tarafı yoktur. Gerçek asalet önceki yaşamında olduğundan üstün biri haline gelmekte yatar.

        Çok büyük sorunları olan bir dünyada yaşıyoruz...

        Kendine duyduğun güven, zekândan üstündür.

        Başarının sırrı, amaçtaki istikrardır.
       
        - Yaşamda komik olan ne, biliyor musun? 
        - Söyle. 
        - Çoğu kimse gerçekten neyi istediğini ve bunu nasıl elde edeceğini anladığında artık çok geç olmuştur. "Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilse" deyişi o kadar doğru ki.
    
        Ancak her şeyin bir nedeni olduğunu öğrendim. Her olayın bir amacı ve her yenilginin verdiği bir ders vardır. Kişisel gelişim için kişisel, mesleki, hatta spiritüel anlamda olsun. Bir başarısızlık yaşamanın gerekliliğini kavradım. Geçmişinden asla pişmanlık duyma. Bunun yerine onu bir öğretmen olarak kabul et. 

        İyiden zevk almak için kötüyü tanımalısın.

        Mutluluğun sırrı ise basittir. Gerçekten yapmayı sevdiğiniz şeyi bulun ve sonra tüm enerjinizi onu gerçekleştirmeye yöneltin. Bunu yaptığınızda yaşamınız zenginleşir ve tüm arzularınız kolayca ve fazlasıyla gerçekleşir.
    
        Amaçlarına ve hedefine giden yolda ilerlerken eğlenmeyi ihmal etme. Hiçbir zaman geçmişte yaşadıklarından pişmanlık duyma.

        Kendine yatırım, yapabileceğin en iyi yatırımdır.

Yorumlar

  1. Don't take life so seriously that it makes you forget to laugh.
    thats trueeeee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. First of all, welcome to my page. 😊 That's right. Life is very valuable and it is necessary to know its value. 👍🏻

      Sil
  2. zamanının enn popüler kitabıydı :) görünce mutlu oldum birdeen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfama hoşgeldiniz. 😊 Mutlu olmanıza sevindim. Evet benimde sevdiğim bir kitap. 😊

      Sil
  3. ilk 3 ü ne kadar önemliii :) gıda yalnızlık fiziksel :) biz de oyuncaklarımızı satalım madem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli gerçekten. Tabi bunu hayatımıza uygulamak daha da önemli. 😊👍🏻 Oyuncaklar satışa sunulsun mu diyorsun.?🙃

      Sil
  4. Gracias por la reseña. Tomo nota . Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. De nada Gracias. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221