Motivasyon Nedir?

Güdü veya motiv, bireyin hareket ve davranışlarını başlatan içsel güç. Davranışa enerji sağlayan organizmanın içindeki ve çevredeki güçler olarak tanımlanır. Bireyin içsel gücü ile davranışa hazır hale gelmesine güdülenme yani motivasyon denir.

        Motivasyon kavramı günümüzde sık sık karşımıza çıkar. Bu yüzden de merak konusu olmuştur. Motivasyon nedir? Çeşitleri var mıdır? Motivasyonu artırmak için ne yapmalıdır? Bu ve buna benzer sorulara cevap arar dururuz. Bugünkü yazım ile bu sorulara cevap niteliğinde olacaktır. 
        Motivasyon, bireyin içsel gücü ile davranışa hazır hale gelmesine denir. Aynı zamanda hedefe yönelik davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren süreç demektir. Bu terim daha çok kişinin bir şeyi neden yaptığını açıklamak için kullanılır. Kişinin eylemlerinin arkasındaki güç diyebiliriz. Kişinin hedeflenen sonuca ulaşması için onu teşvik eden motivasyon, ne kadar zorluklar ile karşılaşırsa karşılaşsın yine de bu yolda olan bağlılığı ile ilerlemesini sağlar. Başarının anahtarıdır. Engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmesine engel desek doğru olacaktır. Başarı hikâyelerinde motivasyonun etkisi çok fazladır. Buna dair çok örnek vardır.

            Motivasyona Neden İhtiyaç Duyulur?

        Motivasyon başarıya ulaşmak adına çok önemlidir. Dolayısıyla kişinin yaşamında daha düzenli ve daha verimli çalışması için yönlendirme yapan motivasyondur. Özellikle iş hayatında motivasyonun önemi çoktur. Kişinin daha verimli çalışmasını isteniyor isek motivasyonunu artırmak gerekir. Yoksa istenilen verim elde edilmez. Aksine daha kötü de olabilir. Özellikle yetkili ve amir kişiler bu noktada dikkat etmesi gerekiyor. Çalışanlarına motive edici şeyler yapmalıdır. Bu bazen bir söz ile olabilir iken, bazen de maddi olarak mutlu etmek olabilir. Bunu zaman içerisinde kavrayıp ona göre hareket etmelidir. O zaman çalışan kendini değerli ve önemli hisseder. Bu da çalışma hayatına olumlu etki eder. İşe gelip giderken daha verimli olmak için elinden geleni yapar. Öteki türlü maalesef mümkün değildir. Kişi iş yerinde mutlu değilse, bu çalışmasını ve verimini de düşürür. 

        Motivasyon Çeşitleri

        Motivasyon iki çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar, içsel motivasyon ve dışsal motivasyondur. 
  • İçsel Motivasyon: Bu motivasyonun en saf biçimidir desek yanlış olmaz. İsminden de anlaşıldığı gibi herhangi bir beklenti olmadan kişinin kendi içinden gelen motivasyon çeşididir. Kendisi için iyi olan ne ise onu o hedefe yönlendirmesini sağlar. Örneğin bir konu hakkında araştırma yapıp tez hazırlayan bir yüksek lisans öğrencisini düşünelim. Kendisini motive etmek adına içinden ''Bu tezi en iyi şekilde hazırlayabilirim.'' diye kendine söylemesidir. Kişi kendisinin bazı şeyleri başaracağını kendine hatırlatması ve bu nokta da ilerlemesini sağlamasıdır diyebiliriz. Tabi bunun için sağlam bir irade de gereklidir. Yoksa hemen pes eden biri kendine bunları hatırlatmaz aksine olumsuz konuşur. Ama içsel motivasyon ile kişi kendini olumlu yönde geliştirip büyütür. 
  • Dışsal Motivasyon: Bu çeşit ise içsel motivasyonun aksine kişi kendisi için istediği başarılar adına dışardan başkasından duymak istediği motivasyondur. Bu bir mevki olabilir. Yükselmek adına yapılan etkiler ona iyi gelir ve kendisini geliştirmesi daha kolay olur. Alacağı ödüller olabilir. Bu da kişi için önemli bir motivasyon örneğidir. Bir sınava girdiğinde ailesi tarafından desteklenen öğrenciyi de örnek verebiliriz. Aile desteği alan kişi daha planlı bir çalışma ile istediği sınavı kazanabilir. Dışsal motivasyon için etkiler dışardan olur. Kişi bundan etkilenip olumlu gelişmeler yapabilir. Aynı zamanda dışsal motivasyon sayesinde kişinin içsel motivasyonu da gelişir ve kendi kendini motive etmesi daha kolay olur. Özgüven dediğimiz olay burada başlıyor. 

        Motivasyon Nasıl Sağlanır? 

        Öncelikle içsel motivasyon nasıl sağlanır onun üzerine konuşmak isterim. Çünkü kişi kendisini motive etmeye başladıktan sonra dışa bağımlılığı azalır ve daha özgür olur. Bu yüzden önce içsel üzerine bazı yöntemleri sıralamak istiyorum. Şunlar;
  1. Kendinizi iyi tanıyın. Kendiniz ile ilgili iyi ve kötü olduğunuz noktaları keşfedin. Daha sonra hangi konuda güçlüsünüz ve hangi konularda zayıf kalıyorsunuz ona göre kendinizi geliştirin. 
  2. Zamanı iyi kullanın. Zamanın ne kadar değerli olduğunu ve ne kadar hızlı tükendiğini hepimiz biliriz. Fakat bu zamanı iyi kullanmaya geldiğinde herkesin takıldığı durumlar olur. Bu yüzden zaman sizin ve onu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Tabi zamanı kullanırken özen göstermeye gayret edin. 
  3. Hedefe ulaşmanın zor olabileceğini bilin. Hedeflerimiz bizim başarılarımız içindir. Bunu hiç unutmayın. Hedeflere kolay ulaşılmayacağını ve zor olabileceğini bilin ve bunu kabul edin. Fakat bunu yapacağınıza dair kendinize olumlu telkinlerde bulunun. Olumsuzluklara dair bir şey düşünmek yerine her zaman olumlu olun ve bunu kendinize sürekli tekrar edin. 
  4. Sonuca odaklanın. Hedeflerinizi planlar iken ona ulaştığınızda siz nasıl hissedeceksiniz diye hayal edip düşünün. Onun verdiği mutluluğu yaşayıp gerçeğini hissetmek için daha çok çaba sarf edeceksiniz. Bu sizi hedefe daha hızlı ulaşmanızı sağlar. 
  5. Motive edici kaynaklardan yararlanın. Motivasyonu artırmak adına birçok kitap, hikâye ve film mevcuttur. Bunları alıp okuyun, izleyin veya dinleyin. Bunların sizin üzerinizde olumlu etki yapacağını göreceksiniz. 
  6. Mola verin. Hedeflerimize ulaşmak bazen kolay olmayıp aksine çok zor olabilir. Bu da bizi yorabilir. Eğer yorulduğunuzu düşündüğünüz zamanlar oluyorsa, o zaman kendinize kısa molalar verin ve bu molalarda size iyi gelecek daha iyi nefes almanızı sağlayacak etkinlikler yapabilirsiniz. Bunlar, yürüyüş yapmak, yüzmek, müzik dinlemek veya hoşunuza giden herhangi bir hobi olabilir. Onu bulun ve yapın.
        Peki, dışsal motivasyon nasıl sağlanır? Özellikle çalışan insanların iş yerlerinde bunu nasıl uygulayabilir üzerine yazmak istiyorum. Belki birileri için bu yöntemler örnek olur ve etki eder. Şunlar;
  1. İletişimi geliştirin. İş yerinde çalışanların motivasyonunu artırmak arasında en önemli yöntem iletişimdir. İletişimin olmadığı yerde motivasyon beklenemez. En basit yöntem olmak ile birlikte en etkili yöntemdir. Bunu mailler yolu ile ya da kısa molalar verip çalışanlarınız ile zaman geçirip muhabbet kurmanızdan başlar. Bu da sizin çalışanlarınız ile etkili bir iletişim kurmanızı sağlar. Tabi bu iletişim ile çalışanların size karşı ve iş yerine karşı bağlılıklarını artırır. 
  2. Duygusal zekânızı geliştirin. Yapılan araştırmalara göre duygusal zekâsını geliştiren liderlerin çalışanlarını daha iyi motive ettiği görülmüştür. Bu da iş yeri için daha verimli olmalarını sağlar.
  3. Değerli hissettirin. Bir iş yerinde çalışan için en önemli nokta kendisinin değerli olduğunu hissetmesidir. Eğer bunu hissetmez ise iş verimi çok düşer ve iş yerine bağlılığı da kalmaz. İş yerinde çalışanlarının motivasyonu artırmak adına hem çalışanın kendisine hem de fikirlerine önem verin ve değerli olduğunu hissettirin. 
  4. Olumlu pekiştiriciler kullanın. Bu yöntemde iş yerinde çalışanların yaptığı işleri ve iş yerine sağladıkları faydaları görmezden gelmek yerine bunu fark edip onlara teşekkür edin. Teşekkür etmek, onların yaptığı çabayı görmeniz anlamına gelir. Bu da onlar için önemli bir durum olmak ile birlikte motivasyonlarını artırır. 
        Motivasyon hakkında yazacaklarım bunlar idi. Bu yüzden öncelikle kişi kendisine değer vermeli ve önemsemelidir. Daha sonra çevresinden ya da iş yerinden beklemelidir. Kendisine değer vermeyen bir insanı kimse fark etmez ve değer vermez. Bu bir gerçektir. Bunu göz ardı etmeyiniz. Motivasyon adına kendinizi her zaman geliştirin ve öğrenin. Daha sonra motivasyon ile ilgili hikâyeler de yazacağım. Belki bu yazılar birilerinin hayatına olumlu etki eder ve motivasyonunu artırıp hedeflerine doğru daha planlı bir yolculuk yapmasını sağlar. Hepimizin şunu unutmaması gerekir; hayat bizim ve çok değerlidir. İstediklerimizi elde etmek için de çok zamanımız olmayabilir. O yüzden daha mutlu ve daha huzurlu bir hayat için adımlarınızı hızlandırın. Dilerim o hayatı yaşarsınız. Mutlu kalın ve sevgiyle kalın. 😊💜🍀

Yorumlar

  1. biz türklerde içsel motivasyon hiç yok hiç. sonucunda bişey olmadan türkler hiçbişey yapmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla sonuç odaklı diyorsun. 😊Aslında haksız değilsin sonucunda bir kazanç yoksa hiç motive olmayız.😊

      Sil
  2. Muy interesante. Siempre es genial motivarnos a hacer mejor. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí, está en nuestras manos. Siempre deberíamos querer algo mejor. También te envié un beso. 😊

      Sil
  3. Sebagai manusia normal dalam hidup memang kita butuh motivasi/penyemangat diri untuk meraih sesuatu, jika tidak ada motivasi rasanya tak ada tujuan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayangnya memang demikian. Motivasi selalu penting untuk kelangsungan hidup ini dan mengetahui bahwa kita berharga. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221