Tatil Nedir? Tatile Neden İhtiyaç Duyulur?

Tatil ya da dinlence, çalışmaya ara vermek, çalışmayı durdurmak, izine başlamak; kesmek, son vermek anlamlarına gelen bir kavramdır. Tatil kavramı bugün eski dönemlerdekinden farklı olarak eğlence için yapılan seyahat ve etkinlikleri de kapsamaktadır.

        Tatil, çalışmaya ara vermek, çalışmayı durdurmak, izine başlamak anlamlarına gelen bir kavramdır. Tatil kavramı eğlence için yapılan seyahat ve etkinlikleri de kapsamaktadır. Hatta tatil bana kalırsa kendine zaman ayırmak ve o zaman diliminde istediğin şeyleri yapmak demektir. Çünkü o zaman zarfında özgürsün ve istediğini yapabilirsin. Özellikle çalışan insanlar için tatilin önemi çok fazladır.
        Yaz mevsimi gelmesi ise tatil sezonu başlıyor desek yanlış olmaz sanırım. Ülkemiz adına konuşmak gerekirse sıcağı ve yazı seven bir milletiz. O yüzden yaz ile birlikte bizimde kendimize zaman ayırma ve tatil planı kurma dönemi başlıyor. Yazın sıcağı ile çalışmaya ara vermek en güzeli. Sıcak günlerde çalışmaktan pek hoşlandığımız söylenemez. Ondan olsa gerek yazı genelde tatil için kullanırız. Tabi bu tatil 3 ay yazı kapsasa idi fena olmazdı. Ama maalesef öyle bir şans yok. Olan varsa ne mutlu onlara diyorum ve tadını çıkarın lütfen.
        Tatil dediğimizde ise genel olarak ilk akla gelen deniz, kumsal ve güneş oluyor. Eğer tatilde bunları yapmadı isen tatilin sayılmıyor gibi de görünebilir. İlla o denize girilecek, o kumsalda uzanılacak ve de güneşte mayışıp uyulacak. Yoksa tatilin tatil olmaz. Tabi bu herkes için geçerli değildir. Herkes illa denize girecek veya bunları yapmak zorunda değildir. Tatil ilk söylediğim gibi kişinin istediği şeyleri kendine göre ayarlayıp yapmasıdır bana göre. Bu şahsi bir deneyimdir. O yüzden biz ne istiyor isek ona göre tatil yaparız. Kimi ormanda geçirmek ister, kimi dağa tırmanarak, kimi yüzerek, kimi kamp yaparak gibi birçok örnek verilebilir. Belki de sadece kafasını dinlemek üzere kimsenin olmadığı bir yere gidip dinlenmek ile de geçirilebilir. Dediğim gibi tatil bizim kendi istek doğrultumuzda şekillenir. Nasıl istiyor isek onu yaparız. Tabi birde bunun maddi boyutu var. Umarım o konularda da sıkıntı yaşamayız. 
        Peki, ''Tatile çıkmaktaki amacımız nedir?'' ya da ''Tatile neden ihtiyaç duyarız?'' sorularına cevap bulmamız gerekiyor. Tatile çıkma amacımız çalışmaktan yorulup biraz ara verip dinlenmemiz gerektiğindendir. İhtiyaç duymamızın sebebi ise normal hayatımıza devam edebilmemiz ve kendimiz için nefes alabilecek, dinlenilecek bir ortam yapıp sonra tekrar kaldığımız yerden devam etmemiz içindir. Başka türlü tatilin anlamı olmaz. Tatile çıkarak kendimizi sıfırlamak ve motive etmek için de bunu yaparız. Tatil bizi resetler ve yeniden doğmuş gibi kaldığımız yerden devam ederiz hayatımıza. Yoksa hayatın zorlukları ve sıkıcı durumları atlatmamız pek kolay olmasa gerek. Belki de bundandır yılın kısa bir süresi için tatil yapıyor olmamıza rağmen, bunun için bütün yıl bekliyor ve plan veya hayalini kuruyoruz. Az olsa bile etkisinin ne kadar büyük olduğu gözden kaçırılmamalıdır. 
        Tatilin insan üzerindeki olumlu etkisi çok fazladır. Kişinin kendisini toplamasını ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Dinlenmek içinde birebirdir. Tatilin asıl amacı budur belki de. Dinlendikten sonra işe başlamak çok zor olmasa gerek. En azından bir süre daha sizi güzel götürür. Sıkılmaya başlandığınızda ise yine biraz ara vermek gerekebilir. Bunun zaman dağılımını ve süresini sizin izniniz ve ayıracağınız zamana bağlıdır. Bu kişiden kişiye değişebilir. Aynı zamanda bir kişinin yaşadığı bir günlük tatil bile çok iyi gelirken kimisinin bir aylık tatili etkilememişte olabilir. Buna nedenler ve şartlar etkilidir. En önemlisi de kişinin hissettikleri de etkili olabilir. Birde nasıl bir tatil yaptığı ile alakalıdır. Fiziksel olarak yorucu bir tatil yapan kişi, tatil dönüşü dinlenmekten çok yorulmuş olarak döner. Bu  da çok sağlıklı mı bilemedim. Tatilin geneli olmasa bile son bir kaç gününde kendinize zaman ayırıp dinlenin. Ayaklarınızı uzatın ve keyfiniz ne istiyor ise onu yapın. 
        Gel gelelim tatil çeşitlerine ve türlerine. Size uygun olan bir ya da bir kaçını seçip gidebilirsiniz. Seçim sizin elinizde ve hangisi size hitap ediyor ise onu yapın. Bunlar;
  • Eğitim için yapılan tatiller: Özellikle bunu yeni bir şehirde okula başlamak üzere olan kişiler için geçerlidir. O şehir hakkında daha fazla bilgi edinmek ve eksik oldukları noktaları belirleyip tamamlamak adına gittiği tatil türüdür. Buna kişi kendisi tek gidebildiği gibi ailesi ile de gidebilir. Hem eğitimi için bilgilenir iken hem de bir süre yaşayacağı şehir hakkında bilgi sahibi olur ve hazırlıklı gitmiş olur. Yabancı dil öğrenmek adına yurt dışına tatile gitmek için de olabilir. Hem eğitim hem de yeni bir ülke görmek fena olmaz bana kalırsa. 
  •  Sosyalleşmek adına yapılan tatiller: Bu daha çok kişinin veya kişilerin yakın ailesi ve akrabalarını ziyareti olarak tanımlanır. Bu tatil mi olur ziyaret mi bilmem ama genelde tatil olarak düşünülüp gidilir. Hem özlem giderilir hem de tatil yapılmış sayılır. Birde dönemin şartlarından birbirini göremeyen insanlar ancak tatil zamanı görüşebildiklerinden bu tatillerde daha çok bu planlar yapılır ve ziyarete gidilir. Hasta ve yaşlı insanları ziyaret etmek gibi.
  • Doğayı keşfetme üzerine tatiller: Bu tatil türü ise daha çok görmek istediğiniz bir orman, dağ, göl veya şelale gibi doğaya dair yerleri keşfetmek üzerine yapılan bir tatildir. Ki bu tatil türü oldukça fazla tercih edilir. Doğal güzellikler her zaman keşfedilmek üzere duruyor. Hala var iken görmekte fayda var diyorum.
  • Eğlence için tatiller: Bu tatil daha çok günü birlik ve kısa süreli tatil olarak bilinir. Konsere gitmek veya festivallere katılmak gibi olabilir. 
  • Kültürel tatiller: Özellikle yeni kültürlere merakınız var ise bu tam size göre diyebilirim. Farklı insanları tanımak ve onların yaşayış tarzını ve kültürlerini daha yakından tanımak adına vazgeçilmez bir tatil türüdür.
  • Kış (kayak) tatili: Bu tatil için kış dönemi tercih edilir. Tatil illa yazın olacak diye bir kaide yoktur sonuçta. Kaymak ve beyaz karın tadını çıkarmak adına güzel bir tatil türüdür. Arkadaşlarla eğlenceli bir tatil olabilir. 
  • Yurtdışı tatilleri: Dünyanın birçok yerinde harikalar vardır. Bunları gezerek bitirmemiz mümkün değildir. Buna hem zaman olarak hem de maddi olarak yetersiz kalma durumumuz olabilir. Fakat dünyanın belli yerlerine ve görmeyi istediğimiz ülkeleri gezmek adına bu tatili seçebiliriz. Yeni yerler ile birlikte yeni bir dili de keşfetmiş oluruz. Aynı zamanda yeni lezzetleri de tatmış oluruz. Bunun bize kazancı çok olur. Kültürel farklılıkları görür ve deneyimleriz. 
  • Gemi tatili: Mavinin derinliklerinde kaybolmak adına bu tatil türünü de seçebiliriz. Mavinin her tonunu yakalama şansımız olur. Aynı zamanda denizin üstünde gemide birçok eğlence yapmamız da mümkündür. Denize sınırsız sahip olma avantajımızda vardır. Denizde yolculuk bir başka güzel olur.
  • Kaplıca tatili: Bu tatil türü ile hem fiziksel hem de ruhsal rahatlama yaşamanız mümkündür. Tatil yapmanın yanı sıra sağlık açısından da çok tercih edilen bir türdür. Tatilin aynı zamanda sizin vücudunuzu rahatlaması bir başka güzel olur. Hem tatil hem de sağlık ikisi bir arada olan bir türdür. Sağlık tatili olarak da bilinir. 
        Tatil ve türlere verebileceklerim bunlar idi. Sizin eklemek veya üzerine konuşmak istediğiniz bir yer varsa yorumlarda buluşalım. Ben tatili seven ve sonuna kadar tadını çıkarmaya çalışan biriyimdir. Özellikle dinlenme konusunda oldukça dikkat ederim. Sizde kendi istek ve düşüncelerinize göre size uyan tatili seçin ve tatilin tadını çıkarın. Dilerim güzel ve hoş tatilleriniz olur. Sevgiyle kalın. 😊💙🌴      

Yorumlar

  1. Açıkçası ben tatil insanı değilim. Daha doğrusu insanların tatilden anladığı deniz - kumsal - güneş üçlüsünün insanı değilim. Denizde yüzmeyi bilmem ki deniz tatilini sevsem. Denizde yürüyengillerdenim ben. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz çok yaşasın. 😊 Bu noktada bende katılıyorum. Sıcak sevmem bende. Ama denizi çok severim o başka. Denizde yürümek kısmı da güzel bence. 😊👍🏻

      Sil
    2. Çocuklar eğlensin diye gidiyoruz işte. Yoksa tatilde evde oturmak en iyisi benim için. :)

      Sil
    3. Belli bir zaman sonra evde oturmak istiyor insan. Çocuklar için ise başka seçenek yok gitmek gerek. 😊

      Sil
  2. Bence tatil yapmak aşırı güzel insan o süreçte bütün yorgunluğu atıp tekrardan aynı telefon gibi şarj oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki öyle. Tatilin amacı kendini sıfırlamak ve tekrar başlatmak. O yüzden tatil çeşidi hangisi olursa olsun gerekli bir şey. 😊

      Sil
  3. Setiap orang butuh liburan, walaupun liburan itu gak harus selalu pergi jauh atau mengeluarkan biaya besar, sekedar berkunjung ke keluarga atau teman lama, atau menjelajahi alam sekitar ,yang penting otak dan tubuh kita kembali segar sesudahnya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. memang demikian. Saya setuju dengan kamu. Tujuannya adalah untuk mengistirahatkan pikiran dan tubuh. Selebihnya tergantung selera masing-masing orang. 😊

      Sil
  4. Siempre es bueno las vacaciones. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí. Siempre es bueno y hermoso. También te envié un beso. 😊

      Sil
  5. Berlibur termasuk kebutuhan jiwa dan raga. Manfaatnya, dapat dirasakan sendiri setelah kembali ke kediaman masingng-masing.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tepat. Orang-orang kembali dari liburan dengan perasaan santai dan bahagia. 😊

      Sil
  6. Tatilden döndüğünüz ilk anlar da "çok şükür evime kavuştum😂" deniyor ya hani benim en mutlu olduğum anlar işte o anlar 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bu kısma da katılmıyorum diyemem. 😊 Ev gibisi yoktur zaten o başka. Evim evim güzel evim deriz.😊👍🏻

      Sil
    2. Aynen Allah evlerimize bereket güzellikler gonullerimize huzur versin Âmin Âmin 🥰

      Sil
    3. Ne güzel bir dua. Amin inşallah. 🤲🏻😊 Evlerimizin huzuru hiç kaçmasın.😊🤲🏻

      Sil
  7. doğa kültür tarih gemi tercihlerim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221