Öfkeyle kalkan zararla oturur.

Öfke, tehditlere karşı doğal ve içgüdüsel bir tepkidir. Öfkenin kontrol edilmesi zorlaştığında, kişi kendisine ya da başkalarına yönelik incitici veya zarar verici şeyler söyleyebilir ya da yapabilir. Bu durum olası bir öfke bozukluğunun işaretidir.

        Öfke, engellenme, saldırıya uğrama, tehdit edilme gibi durumlarda hissedilen ve genellikle neden olan kişiye ya da şeye yönelik saldırgan davranışlarla sonuçlanabilen yoğun duygusal tepkidir. Aynı zamanda, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve evrensel bir duygusal tepkidir. Öfke, kişiler arası ilişkilerde sorunlara, boşanmaya, çalışma hayatında üretkenliğin, işlevselliğin bozulmasına, fiziksel ve ruhsal sağlıkta önemli sorunlara neden olabilmektedir.
        Peki, öfkemizi tetikleyen nedenler nelerdir? Düşününce buna her zaman için bir sebep bulmamız pek mümkün değildir. Bazen anlık bir bakış ya da bir söz bile bizi öfkelendirebilir. Hatta hiç umulmadık bir anda patlamaya bile başlarız. Bu illa tanıdığınız veya geçmişten gelen bir öfke olmayabilir. Hiç tanımadığı insana bile öfkelenen nice insan vardır. Bunun herhangi bir sebebi olmak zorunda değildir.
        Öfke, kimi zaman anlık olsa da kimi zaman da uzun süreli olabiliyor. Buna neden olan iç sıkıntıyı çözmek gerekir. Her zaman için bu mümkün değildir. Sakinleşmenin yollarını öğrenmek gerekir. Öfkelenmek yerine nasıl daha sakin olabilirim diye bir şeyler yapmak gerekir. Bu bir terapi olur veya sevdiği ve hoşlandığı bir şey ile uğraşmak gerekiyor. Bunun ne olduğunu en iyisi siz bilirsiniz. Kendinize yakışan ve size iyi gelen hobiler edinin. O zaman bir nebze de olsa öfkelenmenize engel olabilir. Daha kontrollü ve sağlıklı düşünmenizi sağlar. Bu da hemen etkilenmenizi engeller ve hemen tepki vermenize engel olabilir. Başka türlüsü pekiyi sonuçlar doğurmaz.
        Biz insanlar öfke konusunda biraz kötüyüz sanırım. Yeter ki sebep olsun hemen etkilenir tepki veririz. Keşke daha duyarlı olmayı ve daha sakin kalmayı başarsak. Özellikle öfke ile yaptığımız bazı hareketler sonucu yaşadığımız pişmanlığı bilip hareket edebilsek, o zaman öfkeyle kalkıp zararla oturmamış oluruz. Bu konuda ne kadar dikkat edersek o kadar kazançlı oluruz. Kazanç bizim için ise o zaman öfkeyi bir kenara bırakıp sakin bir kafa ile düşünmeli ve ona göre davranmalıyız. Yoksa sonuçları bizi mutlu etmeyebilir. Hayatımız düşündüğümüzden ve gördüğümüzden de çok değerlidir. Ona gereken değeri ve önemi vermemiz gerekiyor. Yoksa hayatımız ellerimizden kayıp giderken bizlerde sadece uzaktan seyreden olarak kalırız. Bu duruma düşmemek adına daha dikkatli davranalım. Kendimizi sevelim ve sakin kalmaya dikkat edelim. Öfkenin bize fayda sağlamak yerine zarar verdiğini de unutmayalım.
        Öfkenin olmadığı, daha güzel ve daha sakin bir dünya dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💚🌹  

Yorumlar

  1. Matah tidak akan menyelesaikan masalah. Malahan menambah masalah. Latihlah diri untuk tidak cepat marah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, kemarahan tidak menyelesaikan apa pun, sebaliknya malah menempatkan seseorang pada situasi yang lebih buruk. Saya setuju dengan persyaratan pendidikan. 👍🏻

      Sil
  2. öfkeden bağırmadan gerilimden çok korkarım ve bizim ülke bunlarla dolu. avrupa çok sakin sessiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hiç hoşlanmam. Sesin yüksek olması bile kötü. Avrupa bize uzak mı ne.😊😊😊

      Sil
  3. Hay que aprender a controlar la ira. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí, esto se aplica a todos. Entonces el control es importante. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  4. Bloğunuzu Deep sayesinde keşfetmiş oldum. Çok güzel bir bloğunuz var. Bu yazınızı da keyifle okudum. Son zamanlarda herkes çok öfkeliymiş gibi geliyor bana yada gerçekten öyle. Özellikle toplu taşıma kullandığım zamanlarda insanların bu kadar öfkeli olmasına şaşırıyorum. En ufak şeye sinirleniyorlar. İnsanların hobi edinmesi fikrinize kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar hoş geldiniz sayfama. Beğenmiş olmanıza çok sevindim. Evet Deep sağolsun. 😊 Öfke noktasına gelince bende sizinle aynı fikirdeyim. Sanırım kimse de sabır ya da anlayış kalmadı. Herkes pimi çekilmiş bomba misali. Toplu talimatlarda çok fazla öfkeli insan var maalesef. Hobi bir nebze fayda eder diyr düşünüyorum. Daha sakin bir topluma diyelim o zaman.👍🏻Güzel yorumunuz için de teşekkür ederim. 😊

      Sil
  5. Marah itu reaksi jika kita terpancing suatu masalah, hanya saja ada orang"yg dapat menahan marah / emosinya ada juga yg tidak bisa menahannya, perlu berfikir tenang supaya emosi kita gak membabi buta, marah berlebihan akan merugikan diri sendiri dan berefek ke tubuh, semoga kita semua di beri kesabaran

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anda mengatakannya dengan sangat benar. Jika tidak dikendalikan maka akan berdampak buruk. Kami harus melakukan yang terbaik untuk tetap tenang. 😊

      Sil
  6. İnsanların en büyük sorunlarından

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ki öyle. Bitmeyen bir öfke var. 🤷🏻‍♀️

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221