Güven

Güvenin sosyal bağlamda birkaç çağrışımı vardır. Güven tanımları tipik olarak şu unsurlarla karakterize edilen bir duruma işaret eder: bir taraf başka bir tarafın eylemlerine güvenmeye isteklidir; durum geleceğe yöneliktir.

        Güven Nedir?
        Güven, korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimat anlamında günlük hayatta sıkça kullandığımız bir kelimedir. İnsan birine güvenmeden yapamaz. Güven olmadan olmaz. Hatta sarılmak gibi bir ihtiyaç bile diyebiliriz bunun için. Nasıl sarılmak insana iyi geliyor ise güvenmekte aynı etkiyi yapabilir. Güvenmediğin biri ile görüşmez ve konuşmaz kimse. Çünkü duygularımızı ve düşüncelerimizi çekinmeden birine aktarmak için güven duymamız gerekiyor. Yoksa bazı şeyleri anlatmaktan çekinir ve anlatmak istemeyiz. Bu da bize iyi gelmez. 
        Güven olmadan bir ilişki yürüyemez. Bana göre bütün ilişkilerde en önemli yapı taşlarından biridir güven. Çünkü güven duyduğun insana kendini yakın hissedersin ve onunla yakınlaşırsın. Yoksa neden yakınlaşmak istesin ki insan. Birine sırtını rahatça dayamadıktan sonra onun arkadaşlığı veya sana yakınlığının ne önemi var ki. 
        Güven, tek kullanımlık bir şeydir. Bir kere güven kırıldı mı bir daha eskisi gibi olmaz. Öyle olduğunu söyleyen var ise kendine dürüst değildir bence. İçinde muhakkak kırgın olduğu ya da hatırladığı bir şey kalır. Ben güven konusunda oldukça hassas biriyim. Oradan yola çıkıp düşünüyorum da bir kere kırılınca bir daha güven duymam zor olur. Şans vermek isteyebilir insan ama bir kere yıkan ikinci kez de yıkar. Bu konuda düşüncem budur açıkçası. Belki öyle olmaz her daim. Fakat bunun aksini iddia eden de görmedim. Bu yüzden güven konusu hassas ve yıkılmaması gereken bir konudur. Yıkılınca toparlanmaz. 
        Birisine yakınlık duyduğunda ona kendini daha net açıklamak ve kendini ona daha yakın görmek adına kendinden bir şeyler paylaşmak ister insan. Tabi bunu herkes için yapamazsın. Özellikle arkadaş seçimleri için diyorum. Her insan ile arkadaş olmamız mümkün değildir. Birine yakın olmamız içinde güven duymamız gerekir. Ona bir şey anlattığımızda bir başkasına gidip anlatacağını düşünmek istemeyiz. Mesele bir şey anlatması da değil. Sizin için arkanızdan olumlu mu yoksa olumsuz mu konuştuğu da önemlidir. Güven duymak isteriz arkadaşlarımız tarafından yoksa onlarla yakın bir bağ kurmamız mümkün değildir.
        Son zamanlarda güven ile ilgili ciddi sorunlar var. Kimse kimseye güvenmez oldu. Eskiden komşumuza güvenir ona emanet edilen çocuklarımız vardı. Şimdi bırakın çocukları onlara emanet etmeye, onların evine girmeye bile cesaret edemiyor insan. Nerden nereye geldik dediğimiz noktadayız sanırım. Güven duyulan şeylerin zamanla tek tek yıkılması ne kadar üzücü. Yıkıldıktan sonra da yerine bir şeyin geçmemiş olması daha da üzücü. İnsanlar artık kimseye güvenemez oldu. Güvenden de ziyade korkar oldu insan birbirinden. Önceden rahatça hareket edilen noktalarda şimdi kimse hareket edemiyor. Bir kavga çıktımı yardıma gidenler artık ona da cesaret göstermiyor. Aman başıma bir iş almayım korkusundan. Aynı zamanda karşıdaki insanın nasıl tepki vereceği korkusundan. Ne kadar zor bir dönemdeyiz değil mi? Artık kimse kimseye güvenmiyor ve inanmıyor. Peki, böyle olunca yeni arkadaşlıklar veya dostluklar nasıl oluşacak. Güven duymadan olur mu bunlar? Olmaz bana kalır ise. Sonuçta insan güven duydukça karşısındaki insanı kendine daha yakın ve daha samimi hisseder. Yoksa maalesef ki içi boş bir top misali olur. Patlayınca da elinde bir şey kalmaz.
        Güven tek taraflı bir şeyde değildir. Bir insan nasıl güvenmek istiyor ise karşısındaki de onun gibi bunu ister. O yüzden güven duymak için güvende vermen gerekir. Alma verme dünyası dediğimiz şey oluyor. Ki karşılıklı güven gibisi yoktur. Bir taraf güven duymuyor ise tek taraflı bir yere kadar ilerler. Bir zaman sonra bu biter ve kötü sonuçlara neden olur. Güven hem güzel hem de iyi hissettiren bir duygudur. Umarım hayatımızda güvenebileceğimiz insan sayısı çok olur ve her daim artar. Güvendiğimiz güzel insanlar ile mutlu yıllarımız olsun. Sevgiyle kalın. 😊💜🍀

Yorumlar

  1. önemli temel konuları hatırlatıyorsun bize teşekkür ederiz iyi geliyoor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü bunlar önemli ve dikkat edilmeli. Rica ederim. Ben teşekkür ederim, iyi gelmesine sevindim. 😊

      Sil
  2. people who we can trust is limited

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yes, it is somewhat limited. It is out of the question for us to trust everyone. 😊

      Sil
  3. KİMSEYE TAM OLARAK GÜVENEMİYORUM BU DA BİR SORUN BENCE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki bu da bir sorun. Özellikle sizin için. Umarım bunu yakın zamanda atlatırsınız. Güvenmeden de olmuyor malum. 😊

      Sil
  4. Saya tipe orang yg susah untuk bercerita dan percaya sepenuhnya pada seseorang,hanya hal"tertentu saja, selebihnya lebih baik diam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maka saya harap Anda akan selalu memiliki seseorang di sekitar Anda yang dapat Anda percayai. Kemudian Anda bisa mengekspresikan diri Anda dengan bebas. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221