Ağaç Ev Sohbetleri 237

Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerini yazıyorsunuz. Bu etkinliğe ilk kez katılıyorum. Fakat oldukça dikkatimi çekti. Bakalım nasıl devam edecek. Bunu ilerleyen zaman içerisinde görmek mümkün. Sizde bir blog yazarı iseniz ve haftalık konular hakkında yazmak isterseniz etkinliğe katılabilirsiniz.

                            

       Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerinizi yazıyorsunuz. Sizde bir blog yazarı olarak bu etkinliğe katılmak isterseniz, haftalık konular hakkında yazarak veya haftalık bir konu belirleyerek dahil olmanız yeterlidir.

        Bu haftanın konusuna gelirsek;

        "Kürtaj cinayet midir?"

        Bu haftanın konusu oldukça zor. Belki benim için zor görünüyor. Çünkü nasıl bir yorumda bulunmam gerektiğini biraz düşünmem lazım. Anlamak ve anlamlandırmadan yazmayı düşünmüyorum. O yüzden biraz üzerine tartışmada fayda var. 
        Kürtaj, genel anlamı ile gebeliğin tıbbi operasyon ile sonlandırılmasıdır. Hamilelikte rahim içerisinde oluşan ceninin uzman doktor tarafından alınarak gebeliğin bitirilmesi işlemidir. Ancak bilinmeyen bir diğer şey ise, rahimden kazınarak örnek alınmasına da kürtaj denir. Kısacası bilimsel açıklaması budur. 
        Peki, biz kürtaj için ne diyebiliriz? Cinayet demek mümkün müdür? Kısmen olabilir sanırım. Tabi bunun belli bir zaman dilimi de olması gerekiyor sanırım. Bebeğin hala cenin olması ile biraz büyümesi arasında fark var diye düşünüyorum. Bebek hali ile alınması ve parçalanması bir cinayet olarak görmek mümkün. Biz dışardan biri olarak yorumlarız bunu. Fakat yaşayan kişi neden bunu yaptı diye sorgulama ya da anlama duygumuzu da yok edebiliriz. 
        Kürtajı doğru bulmayabiliriz. Ama bunu yapmaktan başka seçeneği olmayan birini de anlamadan yargılama yapamayız. Hani şöyle bir söz vardır; ''Her koyun kendi bacağından asılır.'' diye. O mesele. Doğru bulmamak başka yargılamak başka. Ki yargılamak bize düşmez diye düşünüyorum. Engel olmak adına bir şeyler yapabilir miyiz? İşte bu noktada bir şeyler yapmak daha mümkündür. Tabi buda geniş çaplı bir çalışma ve eğitim ile mümkün olur.
        Kürtaj olarak değil de, bebek cinayeti olarak isim değişmesi ile insanların algısının değişmesi bekleniyor. Doğru olabilir ama bu sadece bu işlemi yapan doktorlar için geçerlidir. Sonuçta bu kararı alan bir anne bunu bilip almıyor mudur? Kolay bir karar mıdır sizce? Ya da onu bu karara iten neden nedir? Bunu düşünmemiz gerekmiyor mu? Tecavüze uğrayan bir kadının hamile kalması sağlıklı mıdır? Ruhsal olarak sağlıklı mıdır? Ya da aldığı bir kararda sağlıklı mıdır? Hiç sanmıyorum. Bu yüzden ona ne diyebiliriz. O yaşadığı şeyi unutmak ve atlatmak için bunu yapmayı kendinde hak görüyor. Doğru veya yanlış olarak bakmayın. O an hissettikleri ile bunu yapmaktan başka çaresi yoktur. Travmadır bu ve atlatmak kolay değildir. Ki her insan da güçlü olamıyor. Daha doğrusu her kadının arkasında duran birileri bazen olmayabiliyor. Tek kalan bir kadın ne yapabilir?
        Hayatta insanın başına her şey gelebilir. Bu yüzden yargılamak istemiyorum. Kürtaj doğru değil kabul ediyorum. Fakat doğum yapıp ölüme terk edilen bebekleri görmektense kürtaj bir nebze daha insanı geliyor. İstenmeyen çocuk her türlü ölüme terk ediliyor. O zaman ne olacak? Anne kürtaj yapmadı diye iyi ama ölüme terk etti diye katil olmuyor mu? Bence asıl bunları düşünmek gerekiyor. Çünkü bu tarz haberleri görmek insanı üzüyor. Baba bilinmiyor çoğu zaman. Anne bırakıyor. O bebek büyüdüğünde ne olabilir? Sağlıklı bir büyüme söz konusu olabilir mi? Daha doğrusu koşullar buna mümkün müdür? Hiç sanmıyorum. Daha doğrusu buna imkân yoktur.  
        O yüzden her şeyden önce şu doğum kontrol konusunda bir eğitim şart. Sonrasında istenmeyen gebeliklere hamile kalmadan buna son vermenin yollarını bulmalı. Belki o zaman kürtaj için gerekçe kalmaz.  
        Bir yanda çocuk isteyip çocuğu olmayan nice insanlar varken, bir yandan da çocuk istemeyen ama hamile kaldıkları için aldırılan çocuklar var. Ne kadar tuhaf şey. Rabbim isteyenlere çocuk sahibi olmayı nasip etsin. Başka diyecek bir şey bulamıyorum. İstemeyene de vermesin ki aldırmasın diyeceğim ama belki onunda sınavı odur. Bilinmez. O yüzden bir şey diyemiyorum. 
        Genel olarak onaylamıyorum ama yargılama hakkını da kendimde bulmuyorum. Umarım kürtaj olayına gerek kalmaz ve her çocuk istenilen ve sevilen olur. Her çocuk özeldir. Unutulmamalıdır. Sevgiyle kalın. 😊💛🌹

Yorumlar

  1. Es una pregunta compleja. Y no se si es peor traer a un niño que en realidad no se desea y se ama . O aun niño enfermo que podría sufrir por el resto de su vida. Para tomar esa decision tanto si lo hace o no es algo muy comp0lejo que no se de tomar a la ligera. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí, definitivamente es una pregunta muy difícil. No es fácil para una persona tomar esta decisión. O en qué condiciones lo recibió también es muy importante. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  2. bizler eğitimli insanlarız da işte diyelim köylerde filan cahil kızlar hamile kalınca durum zor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o kısımda doğru. Sıkıntılı durum. Kimse buna mecbur kalmaz umarım diyelim o zaman. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221