Duyguları İfade Etmenin Önemi!

Duyguları ifade etmek, kişinin hissettiklerini tanımlayabilmesi ve dışa vurması anlamına gelir. Bireyin hissettiği duyguyu sözlü ve sözsüz anlatabilmesidir. Korku, öfke, üzüntü, mutluluk, hayret, tiksinme gibi duyguların ifade edilme biçimleri toplumumuzun sosyal ve kültürel beklentilerine göre değişir.

        Bu yazımda sizlerle duyguları ifade etmenin önemi üzerine konuşmak istiyorum. Bunun oldukça önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Hayatımızın her noktasında bizi etkileyen ve ona göre hareket etmemizi sağlayandır. Duygularımızı rahatça ifade edebiliyor isek bunda bir sakınca yoktur. Ama gel gelelim bu konuda rahat değilsek o zaman sıkıntı vardır. 
        Duygularımız bizim asıl kişiliğimize de etki eder. Dışardan nasıl göründüğümüz konusunda da yardımcı olur. Bir insanı duygularını ifade etmesinden de anlamamız mümkündür. Tabi gerçek duygularını yansıtıyor ise. Yoksa bunu anlamamız daha doğrusu yanılma ihtimalimiz daha çoktur. 
        Kişi kendini rahatça ifade etmelidir bana kalırsa. Hani derler ya gülmen gereken yerde gül, ağlaman gerektiği yerde ağla. Bunun gibidir duygu bana göre. Ağlamak geliyor ise içinden bunu rahatça ortam veya kişi düşünmeden yapabilmelidir bir insan. Yapamıyor ise çekindiği ve etkilendiği şeyler vardır demek ki. Belki de kendini güçsüz göstermek istemediği içindir de. Malum toplum arasında ağlayan kişi güçsüz ve aciz biliniyor. Ki ne kadar da yanlış bir şeydir bu. Ne mutlu ki rahatça ağlayabilene bence. Tabi bunu dedim diye sürekli ağlamayalım. Aman o da sıkıntı. Benim burada kastettiğim ağlama ihtiyacı duyduğunda insanın rahatça içini dökmesidir. Yoksa kimsenin ağlamasını istemem. Aksine hep mutlu olsun herkes. Tabi bu da mümkün olmaz ama umut edelim.
        Bir insan kendi iç dünyası hakkında bilgiyi duygularını ifade ederek belli eder. Başka türlü bunu anlamamız pek mümkün değildir. Bir insanın suratı asık ise canının sıkkın olduğunu düşünmemiz bundandır. Tam tersi mutlu ve gülen bir yüzü var ise de o zaman keyfinin yerinde olduğunu düşünürüz. Tabi bunu çok iyi manipüle eden insanlarda vardır. Buna da oyuncu demek daha doğru olur. Ya da kendi özelini paylaşma ihtiyacı hissetmeme de diyebiliriz. Bu kişiye bağlıdır ve bunda bir zorlama da olmaz. Ama ifadelerimiz ile duygularımızı yansıtırız. 
        Duygularımızı ifade ederken de herhangi bir söze de ihtiyaç duymayız. Yüz ifademizden her şey belli olur. İç dünyamızın dışa vurmasını sessiz bir şekilde yansıtır. Birde ifadesiz yüzler vardır. Eminim sizde denk gelmişsinizdir. Ne hissettiğini ya da ne düşündüğünü bilemez insan. Çözmeye çalışmak istesek de bunu anlamamız pek kolay değildir. Bu yüz ifadeleri de beni etkiler ve şaşırtır. Bana kalırsa duygularını en güzel yansıtan insan açıkça kendini belli edendir. Üzgün ise yüzü asılır, mutlu ise yüzü güler, endişeli ise gözler hareketlenir, korkuyor ise gözler büyür gibi örnekler ile anlamamızı sağlar. Başka türlü birini anlamaz isek ona nasıl yaklaşmamız gerektiğini de bilemeyiz sonra. Kişi mutlu olduğu zaman onunla iletişim kurmamız daha kolay olur. Fakat üzgün ise en azından sözlerinin anlamını düşünmemizi ve ön yargılı olmamaya gayret ederiz. Belki de bu yüzden duyguları ifade etmek önemlidir. Birine yaklaşım şeklimizi de etkiler bu. Yoksa başka türlü bilmemiz mümkün değil.
        Bazı insanların da en büyük problemi ne hissettiğini bilmemesidir. Duygusunu bilmeyen kişi kendini nasıl ifade edebilir ki? Kimi de duygularını çok iyi bilir ama bunu ifade edemez. O zaman da duygusunu bilmesinin önemi kalır mı? Kişi duygularını ifade ettiğinde daha kolay anlaşılır ve daha rahat hissedilir. Bu da o kişi için daha rahat bir ortam sağlar. Kendini rahatça anlatmaya ve ifade etmeye başlar. Duygularını rahatça ifade etmesine müsaade edilmeyen  bir ortamda bulunur ise o zaman kişi gerilir ve kendini rahat hissetmez. Buda ortamdan kaçmasına ve kendisini gizlemesine neden olur. Buna izin vermemek gerekir. Tabi bu bazen bizim de elimizde olmaz. Malum her ortamda yetkimiz ve ya tüm ortama yetişme durumumuz olmaz. 
        Kişi duygularını bastırır ise o zaman da daha çok sıkılır ve kendi içine kapanır. Dışa karşı bir duvar örme durumu başlar diyebiliriz. Kişi rahatlamak yerine daha çok kaygı ve sorun ile baş başa kalır. Yani bu anlık değil de hayatının geri kalanını da etkiler. Bu yüzden duygularımızı rahatça ifade etmek önemlidir. Hayatımızın geri kalan noktasında kendimizi daha rahat ve hafiflemiş olarak görmek istiyor isek duygularımıza sahip çıkıp onları güzelce dışarıya aktaralım. Etrafın veya birinin ne diyeceğinden ziyade biz ne istiyoruz kısmına odaklanalım. Başkalarını düşünüp veya ortamdaki durumumuzu düşünmek yerine o anda duygularımız nedir ve ne yapmamız gerekiyor ona bakalım. Daha sonra ikinci kısma geçip düşünelim. Bunun bizim için çok önemli olduğunu lütfen unutmayalım. 
        Duygularımızı hiç bir şeye takılmadan ve kendimizi gayet rahat ve özgür olarak ifade edelim. Ondan sonra bakın ne güzel oluyor. Kendimizi sevelim ve kendimize değer verelim. Bizi bizden başkası anlamaz. O yüzden ifadelerimizi net bir şekilde belli edelim ki karşımızdaki insan bizi daha iyi anlasın. O zaman iletişimde daha güçlü oluruz. Duygularımızı ifade etmenin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. O zaman rahat bir şekilde kendimizi ifade edelim. Duygumuz ne ise onu yansıtalım. Güzel duygularımız daim olması umuduyla. Sevgiyle kalın. 😊💜🌼          

Yorumlar

  1. Uzun bir aradan sonra hala genele ifade eden yazılar yazıyor olman çok sevindirici iznin varsa bu değerli yazını kopyalıyorum benden kesitler barındıyor olması ayrıca anlamlı kılıyor benim için🙌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Yazılarımı takip ediyorsunuz ve beğeniyor olmanız sevindirdi beni. Kendinize saklıyor olacaksanız tabi ki kopyalayın. Başka yerde paylaşım olmadığı sürece sıkıntı olmaz benim için. İyi okumalar. 😊

      Sil
  2. Tienes razón siempre es necesario. decir lo que sentimos. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Sí. De lo contrario, tendremos problemas para que nos entiendan. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  3. Ben bu konuda en çok oğluma kızarım. Aslında öyle içine kapanık falan değildir ama olay kendini ifade etmeye geldiğinde tutulur kalır. Haklı iken haksız duruma düştüğü çok olur böyle durumlarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu anlayabiliyorum. Tabi aynı zamanda sizi de anlıyorum. Biraz zaman verip onunla konuşsanız atlatma şansı olmaz mı? Bu arada yaş yaşındaydı?

      Sil
    2. 20 gün sonra 10 yaşına girecek. Çok konuşuyoruz ama olmuyor.

      Sil
    3. Daha yaşı küçük aslında. Çocuklarda bu durum biraz daha zaman alabiliyor. Her çocuk farklıdır. İnanıyorum ki sizin uğraşlarınız sonucunda olacaktır. Sadece biraz daha zaman tanıyın. Birde sabır. 😉

      Sil
  4. duyguları açıkça ifade etmek güzel bişi ama ne zor de mi yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki ifade edince sıkıntı yok. Ama etmeyince sıkıntı büyük. Kabul ediyorum bazen zor oluyor.😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221