Küçük insanlar kişileri, normal insanlar olayları, büyük insanlar fikirleri tartışırlar.

Küçük insanlar kişileri, normal insanlar olayları, büyük insanlar fikirleri tartışırlar.

        Hayatımızda çok fazla insan çeşidi ile karşılaşırız. Karşılaştığımız her insan da çok farklı özelliklere ve düşüncelere sahip olur. Kimisi çok akıllı iken kimisi de çok saf olabiliyor. Hatta daha farklı birçok özelliğe de sahip olabiliyor. Bunların neler olabileceğini sizler de tahmin ediyorsunuzdur. 
        Peki, tanıdığımız her insan bize neler katar? Her birinin bizim hayatımızda olma nedeni nedir? Belki de gereksiz yer kaplayan bile vardır. Bunun ne olduğunu en iyi yine biz biliriz. Bize hitap etmeyen bakış açısına sahip birini hayatımızda tutmanın bir mantığı yok sanırım. Her insan özeldir. Buna sonuna kadar katılıyorum. Fakat özel kelimesinin detayı her insan için değişir diye düşünüyorum. Bunun ne olduğunu da en iyi yine bizler biliriz. Bize uyan kim ise ona yakın oluruz. Değil ise de en uzağa geçeriz. 
        Bir söz vardır; ''Küçük insanlar kişileri, normal insanlar olayları, büyük insanlar fikirleri tartışırlar.'' diye. Çok anlamlı ve değerli bulduğum bir söz. Şimdi size soruyorum. Siz hangi çeşit insansınız? Küçük mü, normal mi yoksa da büyük insan mı? Bunu soruyorum çünkü çoğu insan kendini her zaman büyük görür. Tabi onun kendini büyük insan görmesi ile büyük bir insan olduğu anlaşılmaz. Yaptığı ile büyük insan olup olmadığı anlaşılır. İnsanları algılama tarzı kişisel bakış açısına bağlıdır. Bu bağlamda karakteri ortaya çıkar ve hangi kategoride olduğu anlaşılır. Bu kategorideki insanlara bakacak olursak şöyle sıralayabiliriz. 
        Küçük insanlar, kişileri tartıştığı noktasına katılıyorum. Ufku gelişmemiş ve dar görüşlü insan dersem yanlış olmaz sanırım. Onlardaki amaç insanlarda gördükleri kusurlardır. Bu kusurları görünce mutlu olurlar ve bunu herkese söylemekten zevk alırlar. Bu küçük insanlar ile yakın olmak istemem açıkçası. Ne kadar kötü düşünceye sahipler. Başka meziyetleri de yoktur. Onlar için insan hakkında öğrendikleri ve onlar hakkında konuşmaktır. İyi niyette pek bulunmaz. İnsanların davranışları ve yaptıkları ile ilgilenirler. Dedikodu yapmakta da iyidirler ve çok severler. Laf taşımak konusunda da iyi olurlar. Maalesef ki bu tarz insanlar çoğunluktadır. Çevremizde muhakkak denk gelmişizdir. 
        Normal insanlar, kişileri bilmekten ziyade haktan ve doğrudan yana olan insanlardır. Haksızlığı kabul etmeyen ve bu noktada dikkatli olan insanlardır. Küçük insanların aksine kişi ile değil olay ile ilgilenirler. Olaylar hakkında tartışırlar. Bu da daha makul olmalarını sağlar. Olaylar hakkında fikirleri bulunur ve ona göre yorumlar yaparlar. İnsanların davranışları veya yaptıkları ile ilgilenmezler. Olaylar onlar için daha dikkat çeker. Olayların neden olduğu ve sonuçların nasıl olduğunu bilmek isterler. Bu tarz insanların küçük insanlardan daha iyi oldukları kesindir. Normal insanlarda çoğunlukta olan bir kategoridir. 
        Büyük insanlar, kişilerden ve olaylardan ziyade fikirler konusunda tartışmayı severler. İki tür insana göre daha az bulunurlar. Malum fikirleri tartışan insan sayısı azalıyor. Hatta ilgi çekici bile gelmiyor. Fikirlerin önemi artık pek yok sanırım. Fakat yine de fikirleri tartışan insanlar çoğunluk olmasa da vardır. Bu tür insanların algıları oldukça yüksektir. Sorumluluk bilinçleri çok fazladır. Kişileri ve olayları konuşmanın bir faydası olmadığını bilirler. Bunun üretkenliğe bir faydası olmadığının farkındadırlar. Üretken insan gereksiz konuşmaktan ziyade fikirleri konuşmayı tercih eder. Bunun sayesinde ilerleme kaydedeceğini bilir. Fikirlerin tartışıldığı toplumlarda daha özgür bir birey olma ve daha üretken olması normaldir. Ufku geniş insanlardır. Fikirlerini tartışır iken insan kendini en net biçimde ifade eder. Düşünen ve bu düşüncelerini ifade eden insan özgür bir bireydir. 
        Büyük insanlar, fikirlerin insan üzerindeki etkisini incelemeyi tercih eder. Fikirlerin doğruluğunu ve geçerli olup olmadığına bakarlar. İnsanların fikirlerinin insan davranışlarına etkisini bilmek ister. Araştırmaya ve yeniliğe açık insanlardır. Kendini geliştirmeyi, zamanını mantıklı ve doğru kullanmayı bilirler. Gereksiz konuşmalardan uzak olurlar. Kişiler veya olaylar ile ilgilenmezler. Fikirler içinde yeni fikirler yapmayı başaran insanlardır. Bu tarz insan sayısı diğer iki kategoriye göre daha azdır. 
        İnsanların çoğunluğu üretken olmaktan ziyade hazıra konmayı ve hazır şeyler hakkında söz sahibi olmayı tercih eder. Zoru başarmak ve olmayanı düşünmek herkesin harcı değildir. Bu yüzden büyük insan olmak zordur. Fikirlerden çok insanlar hakkında konuşmayı ve olayların neden olduğunu araştırmayı seven insan çoğunluktadır. Bize fayda getirecek fikirler daha çok olsa idi. Bu sanırım bize yeni kapılarda açardı. Bu noktada sen hangi insan olmak istiyor isen ona göre davran. Sana uyan ve ilgini çeken ne ise sen osundur. Bunu değiştirmek veya devam ettirmek senin elindedir. Umarım büyük insanlar daha da artar ve kişiler ve olaylardan ziyade yeni fikirleri tartışırız. Yeni şeyler öğrenmeye ve bilmeye diyorum. Sevgiyle kalın. 😊💜🌹 

Yorumlar

  1. Yo creo que cada persona que pasa en nuestra vida tiene un papel importante. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yo también lo creo. De lo contrario, ¿por qué entrarían en nuestras vidas? Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  2. bizim ülke dedikodu sevdiğine göre ilk gruba giriyoruzzz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki haklisin bu konuda. 😊 Dedikodu sevmem diyen bile o anda bir şey buluyor.😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221