Schindler'in Listesi (Film)



Schindler’in Listesi, Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının 2. Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan film, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in en önemli yapıtları arasında sayılan ve ona Oscar kazandıran bir yapımdır. Film, 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştı. Filmin kazandığı Oscar’lar şöyle : En İyi Film, Yönetim, Kurgu, Sanat Yönetimi, Görüntü, Özgün Müzik ve Senaryo Uyarlaması.

        Schindler'in Listesi (Schindler's List) (1993 - 9,2/10) 

        Film 1993 yılı ABD yapımıdır. Film türü biyografi, dram ve tarih olarak karşımıza çıkıyor. Film 2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanya'sında girişimci bir Alman Oskar Schindler, askeriye için metal kapla üreten bir fabrika kurar. Bu fabrika işi için sermayeyi ve iş gücünü Yahudiler üzerinden sağlamaya çalışır İlerleyen zaman içerisinde Yahudilerin gördüğü baskıyı içine sindirmeyen Schindler, onları kurtarmak için uzunca bir liste yazar. Oldukça başarılı bir yapıt olduğu kesin. Tavsiye edebileceğim filmler arasında. 

        Film yönetmeni kimdir?

        Steven Spielberg

        Filmin yaş sınırı nedir?

        Film yaş sınırı  +18 yaş grubu için uygundur. İzledikten sonra buna katıldığımı söylemek istiyorum. Bazı sahnelerde çocukların çok etkileneceğini düşünüyorum. Hatta büyüklerin bile etkileneceğine inanıyorum.   

        Film kaç saat?

        Film 3 saat 15 dakika sürüyor. 

        Filmin ana konusu nedir?

        Filmde ana konu savaştır. Daha doğrusu savaşın insanlar üzerindeki etkisi desek daha doğru olur. Savaşın ne kadar yıpratıcı ve de acımasız olduğunu bir kez daha gözler önüne sürüyor. İzledikçe insanın tüyleri diken diken oluyor. Hatta boğazınız bile düğümlenir. Oldukça hassas ve dramatik olduğu kesin. Bunu hesaba katıp izleyin derim. Çok dram iyi gelmiyor ise eleyebilirsiniz. Duygusal kişileri ağlatan bir film. 
        Film genel olarak drama ve tarih üzerinedir. Tarihi bilgi vermesi de fazladır. O dönemde yaşanılan şeyleri gün yüzüne çıkarıyor diyebiliriz. Gerçek bir hikâyeden alınmıştır. Film İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin katliamlarını ele almıştır. Katliamlar gün be gün artar iken Schindler'in buna daha fazla dayanamaması ve buna bir dur demek adına yaptığı çabayı göstermektedir. Başlangıçtaki amacı kazanç olsa da zamanla bu fikrinden vazgeçer. Girişimci bir yapısı olan Schindler, savaşı kullanıp çok uygun bir fiyata fabrikayı açar ve Yahudileri çok ucuz maliyet ile çalıştırıp para kazanıp zengin olur. Bu zenginlik ve girişimci yapısı ile ortamda kendini belli eder ve çevre edinir. Askerler tarafından sevilen ve sayılan biridir. O da bunu çok iyi kullanır. Askerleri kendi çevresinde tutmak için bütün oyunları yapar. Sevdiği ve hoşlandıkları ne var ise askerlere hediye eder. Bu sayede güzel dostluklar kurulur. 
        Schindler, bulunduğu konum itibari ile sevilen ve sayılan biri haline gelir. Hatta Yahudiler tarafından da sevilen biri olur. Onun fabrikası ile ölüm azalıp sığınma yerine başlar. Başta o bunu kabul etmese de içindeki insani duygular ve merhameti daha fazla dayanamaz yapılan bu haksız katliamlara. Buna bir dur demek adına bütün varını yoğunu Yahudileri kurtarmak adına kullanır. Bütün parasını onları kurtarmak adına harcar. Normalde istese zengin bir adam olarak evine dönebilir ama vicdanı bunu kabul etmez ve o insanları kurtarmayı kendine amaç haline getirir. Tabi bunu tek başına yapamaz ve muhasebesine bakan kişi ile uzunca bir liste yapar. Listede bin yüz kişi vardır. Listedeki insanları kurtarmak için de elinden geleni yapar. 
        Bu listedeki insanları göstermelik bir fabrika yaparak onları orada çalıştırır. Aylarca herhangi bir üretim yapmaz. Onun buradaki amacı o insanları korumaktır. Bu yüzden üretim yapmaz. Böyle aylarca zaman geçer. Almanya'nın teslim olması ile savaş biter. Savaş bittiğinde Yahudiler artık özgürdür. Onları son gün toplayıp gece gideceğini söyler. Daha doğrusu kaçacağını belirtir. Çünkü onları köle gibi çalıştırıp kazanç sağlaması da bir suçtur. Askerlere isterse herkesi öldürebileceğini söyler. Tabi katil olarak evlerine dönme durumunu da hesaba katmalıdırlar. Bundan dolayı askerler kimseyi öldürmeden fabrikadan çıkıp giderler. 

2. Dünya Savaşı yıllarının Nazi Almanya'sında girişimci bir Alman Oskar Schindler, askeriye için metal kaplar üreten bir fabrika kurar ve bu iş için sermayeyi ve iş gücünü Yahudiler üzerinden sağlar. İlerleyen zamanda Yahudiler'in gördüğü baskıyı içine sindiremeyen Schindler, onları kurtarmak için uzunca bir liste yapar.

        Gece olunca işçiler ile vedalaşma başlar. İşçiler ise Schindler için gerekirse diye delil niyetine sunması için her birinin imzaladığı ve onlar için bir katil olmadığına dair bir mektup yazıp verirler. Sonrada Talmud'dan ''Kim ki bir insanın hayatını kurtarır, o tüm Dünyayı kurtarır.'' sözü ile işlenmiş, bir işçinin altın dişinden yaptıkları yüzüğü ona hediye ederler. O zaman çok duygulanır ve ağlamaya başlar. Gitmeden önce ise daha fazla insan kurtarabilecek iken bunu yapmamasına hayıflanır ve üzülür. Burada gerçekten gösterdiği duygu çok güzel idi. Fakat onun sayesinde o insanlar kurtulur ve oda kaçar başka bir ülkeye. 
        Film oldukça etkileyici ve güzel idi. Savaşın her türlüsünün her zaman için kötü olduğu gerçeğini bir daha gözler önüne sürüyor. İnsanların çaresizliği ve yaşadıkları karşısında diyecek bir şey bulamıyorum. İnsan canının bu kadar kıymetsiz olması ne kadar da üzücü. İzleyince bir kez daha savaşa lanet ediyor insan. Umarım bir daha böyle savaşlar yaşanmaz ve daha adil ve özgür bir dünyada yaşamımızı sağlarız. Muhakkak izlemeniz gereken bir başyapıttır. Size çok şey katacağına inanıyorum. İyi seyirler dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💚🌺

Yorumlar

  1. Bagaimanapun dan di manapun perang adalah sangat kejam dan buruk, banyak nyawa manusia yg mati sia"dan tidak berharga, ini mengajarkan betapa damai itu sangat indah, hidup berdampingan penuh cinta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, semua jenis perang itu buruk dan kejam. Ada banyak nyawa yang hilang. Tidak diketahui untuk apa atau untuk siapa. Tidak ada lagi perang. Sebuah film yang indah dan penuh makna. Saya menyarankan. 😊

      Sil
  2. Kitabını okuduğumu anımsıyorum ama detaylarını unutmuşum. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim kitabı da çok güzeldir. Onu okuyamadım ama film etkili. Rica ederim ben teşekkür ederim. 😊

      Sil
  3. Es una bella película la vi hace años. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sí, es una película muy significativa y hermosa. Cuando lo encontré de nuevo, quise compartirlo. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  4. liam neeson çook severim, taken adlı filmini sık sık izliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok başarılı bir oyuncu. O film de ayrı güzel hani. İyi seyirler. 😊

      Sil
  5. Sanırım bu filmi duymuştum.Anlatımınızla birlikte tekrar merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhakkak duymuşsunuzdur. Tavsiye ederim iyi seyirler dilerim şimdiden. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221