Ağaç Ev Sohbetleri 220

Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerini yazıyorsunuz. Bu etkinliğe ilk kez katılıyorum. Fakat oldukça dikkatimi çekti. Bakalım nasıl devam edecek. Bunu ilerleyen zaman içerisinde görmek mümkün. Sizde bir blog yazarı iseniz ve haftalık konular hakkında yazmak isterseniz etkinliğe katılabilirsiniz.

       Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerinizi yazıyorsunuz. Sizde bir blog yazarı olarak bu etkinliğe katılmak isterseniz, haftalık konular hakkında yazarak veya haftalık bir konu belirleyerek dahil olmanız yeterlidir.

        Bu haftanın konusuna gelirsek;

        "İyi bir komşu nasıl olur?"

        Bu soru kişilere göre değişkenlik gösterir bana göre. Sonuçta kapısı çalınmayan ve kimse ile bir komşuluk yapmayan nice insanlar vardır. Onlar için komşu demek yabancı insan demektir. Birde uzak durulması gereken insanlar. 
        Bir başka birisi için ise sürekli evinde olması gerektiği düşünen ve ayrılmaz kişiler olarak görülür. Birinden biri sürekli evde olur ve ayrılmazlar. Yemek, çay gibi şeyler birlikte yapılmalı. Her şey ince detayına kadar anlatılmalı ve yakın olmalıdır. 
        Bu iki türde fazla bence. Sonuçta her şeyin fazlası bana göre zarardır. Komşunun sürekli evde olması da doğru değil. Aynı zamanda senin sürekli onda olman da doğru değil. Bir sınır ve bir ölçü gerekli diye düşünüyorum. 
        Komşu bana kalırsa saygı gerektiren bir durumdur. Çünkü birlikte bir binada veya alanda yer alıyorsunuz. Bu da demektir birlikte zorunlu hareket etmeniz gerekiyor. Birbirine saygı duymak ile başlar komşuluk. Daha sonra ise samimiyet gerektiren bir durumdur. Bir sorunun olduğunda ilk kapısına gidecek kadar yakın olan komşudur. O yüzden samimi olmamız gerekiyor. Yoksa o kapı biraz zor çalınabilir. 
        Komşu dediğimiz karşılaştığında kafayı çevirmeyen olmalıdır. Bir günaydın veya iyi akşamlar diyebilmelidir insan. Sonuçta bu nezaket kuralı gereği olması gereken bir şeydir. Yoksa o kişiden komşu da olunmaz başka bir şey de olmaz. Birde şu çok ses çıkaran komşular olur. O da olmamalı. Her gün o sesi kimse çekemez. Komşularını rahatsız etmemeli komşu dediğimiz insan. Kendi özgür alanını çevresinin özgür alanını ihlal ederek kullanmaya hakkı yoktur. Bu ihlali hiç kimse yapamaz ve hakkı yoktur. Sadece komşuluk için geçerli değildir yani. 
        Eskiye oranlar komşuluk olayı azaldı hatta bitmeye doğru gidiyor. İnsanlara güven duygusu azaldı ve yabancı insan çoğaldı. Belki eskiden apartmanlarda asansör yoktu ve merdivende karşılaşmak daha kolay olurdu. Asansör olan evlerde denk gelmek çok zor. Denk gelince de birlikte asansöre binen insan azaldı. Bunun nedeni de yine oluşan güvensizlik. Haksız da değiller kabul ediyorum. O kadar çok kötü örnek var ki insan güvenemiyor. 
        Geçmiş yıllarda komşuya çocuk bırakma durumları vardı. O kadar güven duyulurdu. Şimdi bırak çocuğu insan bir eşyasını bırakmaya cesaret edemiyor. Evden nasıl bir çıkacağının garantisi yok. Kavga dövüşler desen ayrı artı. Buna müdahil olamadığımız gibi cesarette edemiyoruz. Can güvenliğimiz tehlikeye girer diye. 
        Tabi şu sürekli komşudan bir şey isteme olayını da doğru bulmuyorum. O yüzden evimde eksik bir şey olsun istemem ki kimsenin kapısına gitmeyeyim diye. Birde her şey istenmez sanırım buna da karşıyım. Arada olur ama her zaman ve kişisel eşya da istenmez. Bunu sağlıklı bulmuyorum. Sonuçta bazı eşyalar kişiye özeldir ve paylaşılmamalıdır. Hani ekmek veya yiyecek gibi bir şey olur bu normaldir istenir. Bunlar paylaşılabilir. Ki aslında artık sanaldan onları almakta mümkün. Tabi her yerde bu geçerli olmayabilir. O yüzden aç bir insanı doyurmak her zaman güzeldir. Sonuçta komşun aç içen senin uyuman dahi doğru değildir. Bunu artık kim uyguluyor tartışılır. 
        Komşuluk deyince aklıma gün yapan teyzeler de gelir. Bir curcuna olur o evde ver sohbetlerin ve gülüşmelerin sesi yankılanır. Arada güzel oluyor ve severim bu seslere denk gelince. Hala birlikte bir şeyler yapmaktan hoşlanan insanlar var diyorum içimden. Ben gün olaylarını pek sevmem o ayrı. Ama yapanları takdir eder ve saygı duyarım. 
        Komşuluk için olması gereken şeyler önce saygı, sonra samimiyet, anlayış ve hoşgörü şarttır. Tabi bunların yanında en önemlisi güven gereklidir. Malum güven sorunumuz var. Onu aşmadan iyi bir komşu olmamız mümkün değildir. Komşu gereklidir. Bazen bir yakınının sana gelmesi gerektiği yerde komşu ondan önce yanında olabilir. Bu yüzden insan hali ve hayatın bize ne göstereceği belli değildir. Bundan dolayı iyi bir komşuya her zaman ihtiyaç duyarız. Umarım hepimizin en az iyi bir komşusu olur ve sorunsuz bir muhabbetimiz devam eder. Sevgiyle kalın. 😊💜🍀

Yorumlar

  1. Un buen vecino no molesta, es amable y limpio y no tira cosas a tu jardín. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Es muy cierto lo que dices. De hecho, es algo que debería suceder. Por supuesto, lamentablemente también nos topamos de vez en cuando con malos vecinos. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  2. hımmm önce saygı sonra içtenlik o zaman galibaaa lazım olan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle lazım olan bunlar. Sonrası anlaşıp anlaşmamaya bağlı. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221