İnsan Hayatı Sınırlıdır, Sınırsız Olan Bilgidir.

Bilgi, genellikle, geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek. Bilginin tanımı kullanıldığı alana ve bakış açılarına göre değişiklik göstermektedir.

        İnsan hayatının sınırlı olduğunu, bilginin ise sınırsız olduğunu biliriz. Bilgi, genellikle, geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek demektir. Bilginin tanımı kullanıldığı alana ve bakış açılarına göre farklılık göstermektedir. Bilgi, ucu bucağı olmayan bir şeydir. İnsan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden insan hayatı sınırlı iken bilgide sınır tanınmaz. Bilginin çokluğu ile insan hayatının yaşam kalitesi de o derece artar. Ne kadar çok bilirsek o kadar kaliteli yaşarız.

        İnsan yaşamı boyunca öğrenmeye ve öğrendiklerini hayatına uygulamaya çalışır. Tabi bunu bütün hayatına sığdırma ve yaşatma imkânı yoktur. Çünkü bilginin bir sınırı yoktur. Haliyle de bir insan yaşamı boyunca bilginin bir kısmını hayatında öğrenip uygular. Tabi bunu genişletip büyütmek bizim elimizde. Daha çok bilgi öğrenmek ve sınırımızı zorlama konusu bize bağlıdır. Ne kadar çok öğrenir isek o kadar bilgili oluruz. Her konuda biraz da olsa bilgi sahibi olmamız bize kolaylık sağlar. Yaşamımızda yeni yollar ve yeni seçenekler çıkarır. Aynı zamanda, günün birinde bu dünyadan göç ettiğimizde arkamızda bir şeyler bırakmak içinde sebebimiz olur. Sonuçta insan bu dünyaya kendinden bir parça bırakmak ister. Bu bir eser olabilir ya da bilgi sahibi olduğun bir konuda bıraktığın herhangi bir şey olabilir.

        İnsanlar kendi adının anılmasını ve yaşatmasını çok sever. Sanırım bundan olsa gerek marka isimleri oluyor. Bu da ancak bilgi yoluyla mümkündür. Yoksa bilmediğin bir konuda bir şey paylaşma durumun olmaz. Genellikle okumaya ve öğrenmeye açık insanlar daha çok bilgi sahibi olur. Yaşamlarında da daha dikkat çekici olur. Bugün bizde bilgi sahibi olan biri ile muhabbet etmeyi bilmeyen birine tercih ederiz. Bilginin insan üzerindeki etkisi ne kadar da fazla değil mi? O yüzden hayatımızda fırsat buldukça bilginin peşinde koşmamız gerekiyor. Her güne yeni bilgiler ile başlamak kişi içinde olumlu bir etki yapacaktır. Yeni keşifler her zaman iyi gelir.

        İnsan hayatının beli bir sınıra sahip olması bu dünyada uzun süre kalınmayacağını ve maddi anlamda sahip olduğumuz her şeyin belli zaman sonra yok olacağı anlamına geliyor. Bitmez dediğimiz paranın bile bir sonu vardır. Hatta hayatımızda kullandığımız her şeyin bir sonu vardır. Sonuçta dünyada olan her şeyin bir sınırı var ve bitmek gibi bir durum ile karşı karşıya kalabilir. Tabi bunu bilgi için diyemeyiz. Bilgi tükenilir bir şey olmadığından sınır tanınmaz ve ne kadar istersek o kadar çok olur. Ömrümüz boyunca öğrenmeye çalışsak bile bilginin sonunu getiremeyiz. Bunun olması imkânsız sanırım. Sokrates'in bir sözü var: ''Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir.'' Ne kadar da anlamlı değil mi? Bende buna inanan biriyim ne kadar öğrenirsen o kadar çok öğrenecek şeyin olduğunu keşfedersin. O zaman bilginin gücü karşısında sesin çıkmaz ve kabullenirsin. 

        İnsan hayatı sınırlıdır, sınırsız olan bilgidir, sözünü hayatımıza uygulayıp yaşamaya dikkat edelim. Bilgi dışında geri kalan çoğu şeyin geçici ve kalıcı olmadığını unutmayalım. Bilginin güzelliğini keşfedip yaşamaya devam edelim. Sağlık ve huzurla kalın. İyi okumalar. 😊💚🍁

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221