İki Dinle, Bir Söyle!

Çok konuşmak doğru değildir . Çok konuşan, gereksiz, yanlış sözler söyler. Karşındaki iki, on, yüz söylerse sen bir söyle. Yerinde cevap verebilmen için de hemen atılamaman, söylenenleri uzun uzun dinlemen gerektir.

        Dinlemek, söylemekten daha fazla olmalıdır. Ne kadar çok dinlenir ise o kadar çok anlamlı olur. Çok konuşup anlamadan dinlemeden söylenen şeylerin pek değeri ve önemi olmuyor. Bu yüzden insan daha çok dinlemeli. Belki ondan bu atasözü ortaya çıkmıştır. İnsan iki dinleyip, bir söylemeli. Buna dikkat ettiğinde daha güzel olur. 
        İnsan dinlemek yerine konuşmayı ve karşısındaki insanı anlamamaya odaklandığında, söylediklerinin pek bir anlamı olmaz. Önce dilemeli daha sonra konuşmalı insan. Kim bilir ondandır insanda iki kulak bir ağız olması. Demek daha çok dinlemeli ve az söylemeliyiz. Konuşurken söylediğimiz şeylere ve kurduğumuz cümlelere dikkat etmemiz gerekiyor. Ağzımızdan çıkan sözleri bizde duyarız ve dinleriz. Çok konuşmak bir marifet değildir. Tam tersi insanlar çok konuşanı sevmez ve geveze olarak nitelendirir. Tabi bu herkes için geçerli bir şey değildir. Kimi insan konuşurken her cümlesi ile anlam verir iken kimi insan ise saatlerce konuşmasına rağmen tek bir cümleden anlam çıkaramazsın. Bu yüzden konuşmaktan ziyade ne söylediğimize ve nasıl söylediğimize odaklanmalıyız. Kişi önce dinlemeyi bilecek daha sonra söyleyecek söylemek istediklerini.
        İnsan özellikle düşünmeden konuşmamaya dikkat etmelidir. Bazen söylediklerinin farkında olmayarak gereksiz paylaşımda bulunabilir. İstemediği sözleri söylemek zorunda kalabilir. Bu yüzden dinleyen her zaman avantaj durumunda kalır. Dinledikçe yeni bir şey öğrenmek ile birlikte gereksiz muhabbet etmiş olmaz. Zaten muhabbet karşılıklı olursa güzel olur yoksa pek bir anlamı kalmaz tek taraflı olunca. Dinledikçe kişi kendinde yaptığı yanlışları da fark eder ve onu düzeltmeye çalışır. İnsan dinlemeyi öğrenir. Dinlemeyi öğrenen kişi de gereksiz konuşmayı bırakır. Kendini tanıyıp ona göre hareket etmeye başlar. Her şeyi söylememeyi öğrenir.
        Sözün kısası çok konuşmak yerine az ve öz konuşmanın hayatımıza etkisi daha fazladır. Değer ve saygı duyulmak isteyen daha az ve öz konuşur. Çok detay her zaman ciddiyeti bozar. Saygı duymaktan ziyade daha gereksiz ve boş konuşmuş görülür. Atasözünde olduğu gibi insan ''İki dinle, bir söyle!'' kuralını hayatına uygulamalı ve dikkat etmelidir. Sevgiyle kalın. 😊💜🍀  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221