Verilen Bir İşi Zamanında Yapmanın Önemi

Zaman veya vakit, ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem, uzaysal boyutu olmayan bir süreklilik. Zaman kavramı, tarih boyunca felsefenin ilgi alanlarından biri olmasının yanı sıra matematik ve fizikteki önemli çalışma alanlarından biridir.

        Her şeyin bir zamanı vardır. Bu zaman dışında yapılan ne olursa olsun yeteri kadar verim alamayız. Bu bir kitap olabilir, bir film olabilir veya bir gezi olabilir. Bunları zamanı gelmeden ya da zamanı geçtikten sonra yapmak istenilen etkiyi veremeyeceği için verimli gelmeyecektir. Daha doğrusu istenilen duyguyu yansıtmayacaktır. Kitapların da bir zamanı var diye düşünüyorum. Her kitap belli bir yaş ve dönemde okunmalıdır. Gençlik yıllarında okumadığın bir kitabı yaşın ilerlediği zaman okuduğunda, genç olduğunda alacağın mesajı almak için artık geç kalmış olabilirsin. Şunu yapabiliriz bazı kitapları bir kaç dönemde tekrar okuyabiliriz. O zaman fark etmediğin yeni mesajları görebilirsin. Ama ertelemek kitap için de olsa belli kayıplar yaşanabilir. Keşke daha önce okusa idim dediğiniz bir kitap var ise ne demek istediğimi anlarsınız. O yüzden keşke dememek adına okumak istediğiniz kitapları muhakkak okuyun. Sonra okumak için zaman olmayabilir. Bir film içinde bu geçerlidir. Filmin çıktığı zamanlarda izlemediğinizde, belli zaman geçtikten sonra heveste kalmıyor. Gezmen gereken zamanda gezmediğin zaman içinde ilerde ya sağlık sorunları ile ya maddiyat ile ya da hava koşullarından dolayı gitme şansın olmayabilir. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Sonuçta etkilenen birebir hayatımız oluyor. 

        Şimdi asıl konumuz verilen bir işi zamanında yapmak olsa da yukarda verdiğim örneklerde bununla bağlantılıdır. Çünkü hayatımız sıralı bir düzen içinde ilerler. Bu yüzden yapmamız gereken bir işimiz varsa ertelemeden ve onu yok saymadan yapmaya özen gösterelim. Bu bizim ne kadar sorumluluk sahibi olduğumuz anlamına da gelir. Erteledikçe zamanımızdan da ödün vermiş oluruz. O zaman ilerde yapmak istediğimiz şeylere de geç kalmış oluruz. Buna bir başka örnek vermek isterim. Diyelim bu yıl içinde yeni bir dil öğrenmeniz gerekiyor. Sonra bu dil ile ilgili belli başlı planlarınız var. Bu yıl içinde bu dil için herhangi bir şey yapmaz iseniz olan şudur; zaman geçmiş olacak ve ilerde yapmak istediğiniz planlar ertelenmiş olacak ve siz bir yaş daha büyümüz olacaksınız. Aynı zamanda kendinizden ödün verdiğiniz içinde öz güven sorunu yaşayacaksınız. Akan zamana üzülüp geri getirmeyeceğinizi düşünecek ve bununla da bir zaman kaybı daha yaşayacaksınız. Bir de en kötü etki bir şeyi başaramayınca yeni bir şey yapma hevesiniz de azalmış olacaktır. Bu noktalarda daha dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum.

        İş hayatımızda da verilen işi zamanında yapmanın önemi çok fazladır. Hatta orada daha da özen göstermemiz bile gerekebilir. İşimizi daha düzgün ve zamanında yapınca daha çok verimli olduğunuz ve iyi bir çalışan olduğunuz izlenimi verirsiniz. Bu da size zamanla daha gözde ve örnek alınan biri olmanızı sağlar. Ama tersi olunca inanın kimsenin saygısı kalmaz size karşı. Size iş vermekte onlara eziyet olur. Hatta bu sizin gelişmenize engel olduğu gibi iş yerinizde yükselme şansını da yok eder. Belki her kurum ve çalışma ortamı için bu geçerli değildir kabul ediyorum. Ama insanın kendi öz saygınlığı için bu noktada daha dikkatli ve zamanında yapması gereken işlerini yapması gerekiyor. O zaman kişinin iş hayatı düzene girdiği gibi, özel hayatı da düzene girecektir. İşi eve taşıyan insanlar vardır mesela. Bu konu benimde çekindiğim ve korktuğum bir şeydir. Eve taşınan iş ev ortamını da bozduğu gibi özel alanın da bozulmasına neden olur. Bu da kişi için hiç iyi olmaz. O yüzden daha da dikkat etmemiz gerekiyor. 

        Hayatımızda verilen bir iş olduğunda bunu zamanında yapmaya özen göstermeli ve insanlar arasında farkımızı ortaya koymamız gerekiyor. Önemsenen ve daha saygı duyulan biri olmak istiyor isek buna önem vermeliyiz. Buna dikkat ettikçe zamanla hayatınızda düzene girecektir. Emin olabilirsiniz. Sevgiyle kalın. 😊💙🍀

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221