Son Pişmanlık Fayda Vermez.

Son pişmanlık fayda vermez (etmez) atasözünün anlamı: İş işten geçtikten sonra pişman olmanın yararı yoktur. Önemli olan bir zarara uğramadan önce, yapılacak işi iyi düşünerek, tedbir alarak girmek ve kötü bir sonla karşılaşmamaya çalışmaktır.

        Son pişmanlık fayda vermez, atasözünün manası iş işten geçtikten sonra pişman olmanın herhangi bir yararı yoktur demektir. Burada önemli olan unsur pişman olmadan önce bunu fark edip değiştirmektir. Sonrasında yapılan şeylerin etkisi maalesef ki yoktur. Geç kalınan bir özür gibi.

        Bazı olaylarda düşünmeden ya da farkında olmadan ani kararlar alabiliyor insan. Tabi sonuçlarını hesaplamadığı için de ne ile karşılaşacağı pek bilinmiyor. Sonrasında yanlış yolda olduğunu anlıyor ama bunun için geç olduğundan artık bir önemi de kalmıyor. Kişi baştan vereceği kararda çok iyi düşünmeli ve sonuçlarını hesaplamalıdır. Sonrasından bunu değiştirme gibi şansı olmayabilir. Buna ne kadar dikkat edersek o kadar iyi olur bizim için.
        İnsan özellikle söyledikleri sözlere dikkat etmelidir. Ağzından çıkan sözün geri telafisi yoktur. Bazen farkında olmadan ya da bilerek isteyerek bazı sözler sarf ederiz. Ama bu sözlerin karşımızdaki insan üzerindeki etkiyi o an için düşünmeyebiliriz. Sonradan bunun farkına varır ve geri adım atmamız gerekebilir. Tabi hala bunun için bir şansımız varsa, ya yoksa? İşte bu noktada daha dikkatli olmamız gerekiyor. Sonradan gelen özrün de pek bir anlamı kalmıyor. Kırılan kalbi telafi etmemiz pek mümkün olmasa gerek. Pişmanlık yaşamadan daha detaylı ve farkında olarak konuşmaya dikkat etmemiz gerekiyor. Şuna şöyle kısa bir örnek vermek istiyorum. 

        Bir gün bir karı koca arasında bir tartışma çıkıyor. 
        Kadın alttan almasına rağmen adam durmuyor ve ağzına gelen her şeyi söylüyor. Kadın çok kırılıyor kocasına. 
        Tartışma sonrası adam hatasını anlıyor ve karısından özür diliyor. Özür diliyor ama kadın kırılmış bir kere öyle kolay unutulur mu o sözleri. Ama seste etmiyor ve  akşam yemeği yiyecekken kadın masaya tuzu bırakmıyor. 
        Sonra mutfakta iken kocası kadından tuzu getirmesini istiyor. Kadın ise bilinçli tuzu getirmiyor. 
        Adam yemeğini yiyip bitiriyor ve sonradan kadın tuzu getiriyor masaya.
        Kocası karısına doydum artık tuzu getirmenin anlamı kalmadı diye söylüyor. 
        Kadın da kocasına dönerek kalbimi kırdıktan sonra özür dilemenin ne anlamı var. Sonradan masaya gelen tuz gibi diye. 

        Ne kadar da anlamlı değil mi? Aynı zamanda ne kadar da üzücü. Geç kalmak bazı şeylere ve telafisi olmaması. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Hayatımız söz konusu olunca daha da dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de konu sevdiklerimiz ise onlar içinde detaylı düşünüp ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Bir şey söylerken veya bir karar almamız gerekirken bunun sonuçlarını hesaplayıp öyle devam etmemiz gerekiyor. Sonrasından gelen pişmanlığın pek bir önemi kalmıyor.
        Hayatı ne kadar güzel ve anlamlı yaşarsak o kadar mutlu oluruz. Hayata geç kalmamamız gerekiyor. Aldığımız kararları da ertelemek bazen bizi pişman edebilir. Bir planın olduğunda ve bu plan seni mutlu edecek ise bunu uygulamak için çokta beklememek gerekir. Çünkü hayat bunu beklemen için zaman vermeyebilir. Özellikle şu noktada dikkat etmemiz gerekiyor hayallerimiz söz konusu olduğunda. Hayallerimizi ertelemenin ne bize ne de başkasına bir faydası vardır. Bize zarar vermekten ve geç kalmaktan başka. Hayata geç kalıp pişman olunca zamanı geriye alma şansımız yoktur. O yüzden gönlümüze göre ve keyfimizce hayatımızı dolu dolu yaşayalım. Tabi hayatımızı yaşarken de hem kendimize hem de sevdiklerimize gereken değer ve önemi göstermeye gayret edelim. Sonradan pişman olunca pek önemi yok. Doyduktan sonra masaya gelen tuz gibi. 
        Pişmanlık yaşamadan hayatı yaşamanız dileğimle. Sevgiyle kalın. 😊💜🍁 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221