Uyku Felci (Karabasan) Nedir?

Karabasan (uyku felci), uyandığınız durumda ya da uykuya yeni geçtiğinizde geçici olarak hareket edilemeyen, konuşulamayan bir durumdur. Uyku felcinin fiziksel açıdan bir zararı olmasa da bazı kişiler için korkutucu olabilmektedir.

     Uyku Felci (Karabasan) Nedir?
        Uyku felci (karabasan), uyandığınız zaman ya da uykuya yeni geçtiğinizde geçici olarak hareket edilemeyen, konuşulamayan bir durum demektir. Uyku felcinin fiziksel açıdan bir zararı olmasa da bazı kişiler için bu korkutucu olabilmektedir. Uykunun aşamalarında vücut, bir rüyayı gerçekleştirmenizi engelleyebilecek geçici bir felç içerisine girer. Uyku esnasında bu çok normal bir durumdur. Fakat uykuda olduğunuz için bunun farkına varmayabilirsiniz. Uyandıktan sonra bir kaç saniye sürse de felçli olma hissi, hareket edememe ve konuşamamak insanı rahatsız edebilmektedir.
        Halk arasında ''al basması'' ya da ''karabasan'' olarak bilinse de, bilim dünyasında buna uyku felci denmektedir. Uyku felci korku hikâyelerine de ilham veren bir olgudur. Uyku felcini yaşayan birinin anlattığına göre;

        ''Uyku felcini ilk olarak genç bir kız iken yaşadım. Sabahın erken saatlerinde, okula gitmek için yataktan kalkmak için daha zamanım vardı. Uyandım ve yatakta dönmeye çalıştım ama hareket edemiyordum. Sanki bütün vücudum felç olmuştu.
        Beynim uyanık olsa da kaslarım hala uykudaydı. Yatak odam sanki daralmaya başladı, duvarlar da üzerime doğru gelmeye başladı ve ben panik içinde hareketsiz duruyordum. Yaklaşık olarak 15 saniye sonra felç hali geçti.
        Sonra bunun uyku felci olduğunu öğrendim. Vücut geçici olarak felç kalırken beynin bir kısmının uyanık kaldığı bu durum oldukça yaygın. O ilk korkutucu deneyimin ardından, iki-üç gecede bir olmaya başladı ve her defasında daha az korkutucu hale geldi.''

        Yukarda anlatılan hikâye biraz daha normal sanırım. Kimi insanlarda bu durum daha korkutucu ve daha kötü boyutlarda olabiliyor. Rüya durumunun devam etmesi ve yarı uyanık yarı uykuda olmanın etkisi oldukça fazla zorluyor. Kişi o anda yaşanılan şeyi gerçek sanabiliyor. Kimi insanlara göre üzerine bir şey geldiğini ve ağırlık olduğunu anlatır iken kimisi daha hafif şekilde bu durumu yaşar. O anda yaşadığı şeyin de ne kadar gerçekçi ve canlı olduğu da ayrı bir konu.
        Uyku felci olarak değil de daha çok halk arasında karabasan olarak bilinen bu durumun kötü olmasının bir diğer nedeni, insanların bu konuda oldukça korkutucu ve fazlaca hikâyeler anlatmasından dolayıdır. Halk arasında bunun muhabbetini muhakkak duymuşsunuzdur. Aynı zamanda sanat ve filmlerde de bu konu hakkında detaylı bir şekilde işlenmiştir. İnsanlar üzerinde korkusu ve etkisi zamanla daha da artmıştır. 
        Uyku felcini bir rahatsızlık olarak görülmekten ziyade bir korku faktörü olarak görülmüştür. Kişi o anda yaşadığı şeyin vücudunun kendisini koruması için aldığı bir önlem olduğunu bilse daha az korkmuş ve rahatlamış olacaktır. Ancak o anda yaşadığı ve aklına getirdiği şeyleri daha ön plana atınca bunun etkisi haliyle az olacaktır. Birde daha önce duyduğu ve bilinçaltında olan korkutucu hikâyeler vardır. Yakınından biri ya da bir yerden duyduğu korkutucu hikâyelerden esinlenip o anda aklına o şeyler gelip gözünde canlandırma durumu çok fazladır.
         Gece uyumadan önce yenilen yemeklerinde etkisi çok fazladır. Bu konuda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Çalışma saatlerimizde etkili olur. Düzensiz bir çalışma saatine sahip iseniz vücut buna da tepki verir. Stresli bir yaşamınızın olması gibi uyku sorunu yaşayanlarda da bu durum oldukça sık karşılanır. 
        Peki, bunun bir tedavisi var mıdır? Evet öncelikle bununla ilgili terapi alınabilir ve uykudan kaçmaması sağlanabilir. Tabi bu fazla ileri seviye olmayan kişiler için yeterli bir tedavi yöntemidir. Ama bir de daha ileri seviyede olan, daha çok etkisinde kalan insanlar için ilaç tedavisi kullanılır. Alınan ilaçlar ile birlikte daha rahat bir uyku çekmeleri sağlanır.
        Uyku felci sıkıntılı ve zor bir durumdur. Bu konuda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Uyku kalitemize dikkat etmemiz gerektiği kadar hayatımıza ve kendimize de çok önem vermeliyiz. Stresten oldukça uzak durmalıyız. Daha sağlıklı beslenmeli ve daha düzenli bir hayat yaşamamız gerekiyor. Buna dikkat ettiğimizde bu durum ile karşılaşma ihtimalimiz en aza iner. Kendimize dikkat edelim. Sağlıklı günler dilerim. 😊💙🌼

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221