Ağaç Ev Sohbetleri 230

Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerini yazıyorsunuz. Bu etkinliğe ilk kez katılıyorum. Fakat oldukça dikkatimi çekti. Bakalım nasıl devam edecek. Bunu ilerleyen zaman içerisinde görmek mümkün. Sizde bir blog yazarı iseniz ve haftalık konular hakkında yazmak isterseniz etkinliğe katılabilirsiniz.

       Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerinizi yazıyorsunuz. Sizde bir blog yazarı olarak bu etkinliğe katılmak isterseniz, haftalık konular hakkında yazarak veya haftalık bir konu belirleyerek dahil olmanız yeterlidir.

        Bu haftanın konusuna gelirsek;

        "Geleneksel kültürü korumak önemli midir?"

        Bana kalırsa önemlidir. Çünkü insan zaman içerisinde edindiği kültürü yaşamak istediği gibi yaşatmak ister. Bu yüzden gelenekselleşir. Bunu da ancak kültürü koruyup ilerdeki nesle aktarmak ile mümkündür. 
        Hayatta olduğumuz müddetçe yeni şeyler görürüz. Aynı zamanda sürekli tekrar ettiğimiz şeyler de olur. Bunlar zaman içerisinde kültürümüz olup çıkar karşımıza. Bu kültürü de hayatımızda olan insanlara gösterip onların da kültürümüzü devam etmelerini isteriz. Bu da alışkanlık ve değerleri koruma gayemizden dolayıdır.
        Aynı zamanda geleneksel kültürü korumak gerektiğine inanıyorum. Çünkü zaman ile birlikte her şey yok olup gidebilir. Mesela eski bayramlar diye bir söz vardır insanlar arasında. Neden bu söz geçiyordur sizce? Çünkü bayramlarımız da değişime uğradı da ondan. Eskiden bayramlaşmak ve ziyaretlerin çok olduğu bir şey iken şimdi kimse bayram olduğunu bilmiyor. Bayramı bilmediği gibi ziyaretler de yok oldu. Bu da geleneksel kültürümüze olan bir zarardır. Eskiden bayramda kapı çalınır ve şeker toplamaya gelen çocuklar olurdu. Şimdi çocukları dışarıya salmakta korkar oldu insan. Güven duygusu azaldı. Bu da bir etken kabul ediyorum. Ama bu kültürümüzü bırakmamız anlamına gelmiyor. Aksine başka bir çare bulmamız gerektiği anlamına geliyor. 
        İnsanlar gelişim ile birlikte yeni şeyler öğrenip ona uyum sağlar iken eskiyi bırakmak daha kolay oldu. Bir yönden iyi iken bir yönden kötü olduğunu düşünüyorum. Teknoloji gelişti ve herkes ile kolay iletişim kurduğumuz için yan yana gelmeye ihtiyaç duymayan insan sayısı da artı. Bu açıdan bakınca ne kadar kötü oldu diyorum. Yoksa iletişimin kolay olması bizim için çok önemli. 
        Hayatı kolaylaştıran teknoloji bazen olumlu değil diye düşünüyorum. Mesela kitap okumanın anlamı ve verdiği mutluluk bir başkadır. Fakat teknoloji ile e kitap çıktı bu bana daha soğuk ve uzak geliyor. Kitabın sayfalarına dokunmadan okuduğumdan zevk almayacakmışım gibi geliyor. Daha doğrusu yetersiz geliyor. Ki kitaptan okumayı tercih ederim. E kitap okumayı sevmem. 
        Birde yemek kültürümüzde değişime uğradı. Güzelim yemekleri elediğimiz ve yeni yeni yemekleri edinmemiz de doğru gelmiyor bana. Tamam, yeni deneyimler edinelim ve yemek listemize ekleyelim. Buna karşı değilim. Hatta yeni tatları denemeyi çok severim. Ama sağlıksız bir yemek kültürü almış başını gidiyor. Bu da önceden sağlıklı olan fakat zaman içerisinde önemini kaybeden yemekleri dışlamamız anlamına gelmiyor. O yüzden buna da dikkat etmek gerekiyor. 
        Genel olarak bakınca kültürümüze sahip çıkmalıyız. Fakat yeni kültürlere de açık olabiliriz. Edindiğimiz yeni kültürü öğrenirken de eski kültürümüzü yok saymamakta fayda var. Tabi şunu da eklemeden geçmek istemiyorum. Eski kültürümüzde olup doğru olmayan ve kesinlikle uygulanmaması gereken şeyleri de bırakmanın zamanı gelmiştir. Her kültür uygulanacak ve korunacak diye bir kaide yoktur. Bize faydalı ve bizi iyi gösteren kültürlerimiz devam etsin. Gerisi ise tarih kitaplarında bile yazmasın. 
        Yeni deneyimler edinmeli ve aynı zamanda sevdiğimiz ve bizim için önemli olan geleneksel kültürleri devam ettirmede fayda var. Her zaman iyi olan şeyleri devam etmeli insan. Daha güzel kültürlerin oluşmasını dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💚🌸

Yorumlar

  1. Yo también creo que es importante cuidar de nuestra cultura y tradiciones. . Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estoy de acuerdo con esto también. Gracias, te envié un beso. 😊

      Sil
  2. Kitap okumak gibisi var mı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yok! Sonuna kadar katılıyorum size. 👍🏻 Bu arada sayfama hoş geldiniz. 😊

      Sil
  3. teknoloji gelenekleri bozuyor yaniii :)

    YanıtlaSil
  4. Selamlar,

    Özellikle yemek konusunda kesinlikle katılıyorum. Mis gibi tencere yemeklerimiz vardı bizim. Annelerimiz ananelerimiz yapardı bizler de afiyetle yerdik.
    Artık dondurulmuş, konserve ürünler kısaca fast food hayatımızın ortasına gelip yerleşti.

    Sevgiler,
    MyReal

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar, sayfama hoş geldiniz. 😊
    Maalesef öyle, bende yemek konusunda biraz hassas biriyim. Doğal yemeklerin tadı bir başka iken şimdi pek belli olmayan şeyler var. Umarım dikkat edilir. Sevgiyle kalın. 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221