Baskı Altında Olmak!

Baskı Altında Hissetmek Nedir? Kendisini baskı altında hisseden bireylerde yapması gereken görevler ya da işler esnasında paniklemesi oldukça olası bir durumdur. Ayrıca baskı gördüğü kişi ve kişilerce kendini izah etmekte, açıklama yapmakta ve konuşmakta zorluk çekebilir.

        Yukardaki görseli görünce dikkatimi çekti ve ne demek istediğine bakmak istedim. Görselde görüldüğü gibi adamın altında bir çukur ve çukurda bir yılan olduğu görülüyor. Tabi adam bunu bilmiyor ve görmüyor. Aynı zamanda kadında adamın üstünde koca bir taşın olduğunu görmüyor. Haliyle görmeyince de fikirleri biraz önyargılı oluyor. 
        Kadının aklından geçen şudur: ''Düşeceğimi görüyor adam ve tırmanmak istesem de yılan beni ısırıyor. Adam neden daha kuvvetli beni yukarı doğru çekmiyor.'' diye. 
        Adamın aklından geçenler ise: ''Çok acı çekiyorum! Üzerimde kocaman bir taş var. Kadın neden biraz daha fazla tırmanmaya çalışmıyor.'' diye. 
        Aslında bakınca iki tarafta haklı görülür. Sonuçta ikisinin de çok zor durumda olduğu kesin. Tabi ikisi bunu görmediği için baskı altında olan kişinin sadece kendisi olarak düşünmesi bundandır. Bu doğru bir düşünce biçimi değildir. Bunu belirtmek isterim öncelikle. Sonuçta ne olursa olsun olayı tam anlamıyla bilmeden yargıda bulunmamak gerekir. Ama bazen mümkün olmayabilir sanırım. Bunu da anlamak gerekiyor. 
        İnsan baskı altında olunca düşünce yapısı değişebiliyor. Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda tepki vermesi farklı olabiliyor. Gücü bitebiliyor. Tam tersi agresif olabiliyor. Bunu ancak baskı altında olan insanlar bilir. Bazen işyerinde yaşadığımız stresli toplantılar buna örnek gösterilebilir. Belki de yapmak istemediğin ama yapmak zorunda bırakıldığın işler olabilir. Bunun baskısı oldukça fazladır. İnsanın istemediği bir şeyi yapmaya zorlanması kadar kötü bir şey yoktur bence. Sonuçta hem isteksizsin hem de baskı altındasın. 
        Bu sadece iş yeri için değil aile yaşantısı içinde geçerli bir durumdur. Ailede de bazen baskı altında olan biri olur. Bu durumu ailesine yansıtamaz. Daha doğrusu yansıtsa bile bunu anlayan bir aile değildir bu yüzden de bu durumdadır. Belki anlar ailesi. Bunu anlatmadan bilmemiz mümkün değildir. Ama bunu denemeden bilmeyeceği kesin. O yüzden bazen zor durumda olursanız bunu paylaşmayı ve karşınızdaki ailenin bunu bilip ona göre size yaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Sonuçta bilmeden onların kendince ulaştığı yargı pekte haksız olmaz. Şöyle düşünün sevgilinizden ayrıldınız ve çok kötüsünüz bunu ailenize demediğinizde hala var sanıp size onu sorarlar. Bu da sizin canınızı daha çok acıtabilir gibi. Biraz tuhaf bir örnek olmuş olabilir. Aklıma nedense bu geldi. Malum aşk acılarımız her zaman daha değerli olur ve bunun için nice savaşlar veririz. Para sıkıntısı aştan daha etkili biliyorum ama buna bir çare bulamadığımız için ve sık sık bahsetmek istemediğimden aşkı tercih etmiş olabilirim. 
        Aşk demişken bunu ilişkimiz içinde yaşamamız normaldir. Çiftler baskı altında oldukları halde bunu paylaşmayıp daha çok tartışmaya neden olabilirler. Kendilerini açıkça ifade etmediği için de yanlış anlaşılması daha kolay olur. Özellikle evlilik aşamasında bunu yaşar insanlar. Çünkü o zaman ilişkinin içine iki tarafın ailesi de dahil olmaya başlar ve buda ister istemez onları etkiler. Arada kalınca da ne yapacaklarını bilmezler. Bazı seçimleri ailelerine göre yaparlar ve buda ilişki için kötü sonuçlara neden olabilir. Nasıl anlatsın şimdi anne veya babasının öyle istediğini. Zor durum bu açıkçası. Bu durumda olanlara kolaylık dilerim. 
        Arkadaşlık konusunda da bunlar geçerlidir. Aslında hayatımızın her noktasında baskı altında olabiliriz. Buda bizi ve çevremizi etkiler. Bazı şeyler göründüğü gibi değildir. Bilinen ve bilinmeyenler vardır. Bunları da ancak paylaştıkça bilir insan. Bilmeden farklı tepki vermek çok doğaldır. Bunu unutmayalım. Anlatmadan çare bulunmaz bazı şeylere. Anlattıkça insanlar anlaşılır ve daha rahat olur. İletişim her zaman iyidir ve her koşulda bize gereklidir. İletişimin olmadığı bir ilişki düşünemiyorum. Daima net olun ve kendinizi açıkça ifade edin. Sonrası umarım daha kolay olur. Baskı altında olmadan geçireceğiniz günler dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💚🍁    

Yorumlar

  1. Es interesante uno no sabe lo que sufren los demás y no debe dar por sentado nada. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Así de fácil, no debes actuar sin saberlo. Ni siquiera nosotros deberíamos juzgarlo. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  2. ah bu önyargılaaar yaaa :) amanin baskı altında olmayalım amanin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sorma bitmez bu önyargılar. 😊 Baskı altında olmak kötü aman uzak kalsın. 😉

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221