Hayatın Anlamı Nedir?

Felsefi bir soru olan "Hayatın anlamı nedir?", farklı insanlar tarafından farklı şekillerde algılanabilir ve "anlam" sözcüğünün buradaki belirsizliği farklı açıklamalara yol açar: "Hayatın kökeni nedir?", "Evrenin ve yaşamın doğası nedir?", "Hayatı değerli kılan şey nedir?", "İnsanın hayattaki amacı nedir?".

        Sizce hayatın anlamı nedir? Bu soruyu daha önce hiç düşündünüz mü? Bunun hakkında duygu ve düşünceleriniz nedir? Hayat neden var oldu diye merak etmişliğiniz var mıdır? Ben bu soruları kendime sorar ve cevap bulmaya çalışırım. Tabi kendimce ve bana mantıklı bir açıklama ile. Ne kadar doğru olduğunu ise araştırmalarım sonucunda karar veririm. 
        Bu sorulara net bir cevap bulmak zordur açıkçası. Daha doğrusu buna verilen cevaplar ve çıkarılan anlamlar herkes için farklılık gösterebilir. Benim için hayatın anlamı ne ise bir başkası için daha farklı bir anlamı olabilir. Bunda eşit anlamlar beklemek doğru olmaz. Buna bir örnek vermek gerekirse şöyle düşünün; bir yolculuk sırasında sağda oturan ve solda oturan kişilerin gördükleri çok farklı olabilir. Aynı yerde otursalar bile aynı şeyleri görmeleri mümkün olamayabilir. Kimi gökyüzünü fark ederken, kimi ise ağaçları görebilir. Bunda bile çok farklılıklar çıkar. O anki duygu ve düşünceler de önemlidir. Bulunduğu ruh hali gibi etki alanları çoktur. Bu yüzden hayatın anlamına bakar iken hepimizin aynı sonuca varmamızı beklememiz doğru olmaz. 
        Hayatın anlamı bir nebze hayatta var olmamız ile ilgilidir. Hayatta olduğumuz süre zarfında yaşadıklarımızın etkisidir. Hayatımızın her gün yeni bir şekle girmesidir. Belki de nefes alıyor olmaktır. Daha nice anlamlar olduğu kesin. Bunu bilmek ve öğrenmek için görmek gerekir. Yaşadığımız bu anın tadını çıkarmak gerekir. Hayatın ne kadar kısa ve hızlı geçtiğini bilmek gerekir. Bu yüzden her anın ne kadar anlamlı olduğunu ve ne kadar özel olduğunu bilmek gerekiyor.
        Hayatın anlamı belki de ölümden sonrasını işaret ediyordur. Sonuçta bu dünyaya geçici olarak geldik ve sonrasında ölüm ile bu dünyayla bağımız son buluyor. O zaman ölümden sonraki hayatta önemlidir. Asıl anlamı o zaman da görebiliriz. Bu dünyada hayatta iken bir düzen var. Daha doğrusu bu dünyada olmamız için bazı nedenlerimiz var. Daha sonra bunun son bulacağını ve biteceğini hepimiz biliyoruz. Peki, ya sonrası nedir? Buna dair net bir cevap ya da net bir bilgi var mıdır? Bence buda kişisel duygu ve düşüncelerimiz ve hayattan çıkardığımız anlamlar sonucu çeşitli cevaplar olarak karşımıza çıkıyor. Buna kesin cevap vermek mümkün olmasa gerek. Çünkü hepimizin bakış açısı ve dünya görüşü aynı değil. O zaman bu da demektir ki ölümden sonrası da farklılık gösterebilir. Evet, bilinen tek gerçek var ise o da ölümden sonrasının muğlak olduğudur. Kesinlik ya da garanti edilecek bir şey söz konusu değildir.
        Ölümden sonrası için şunu düşünürüz; bu dünyada nasıl yaşadı isen ve ne yaptı isen ona göre bir değerlendirme yapılacak ve bunun karşılığında ise öteki dünya da sana geri dönüş olarak sağlandığıdır. Net cevap bana göre budur. Nasıl bir hayat sürdü isen karşılığını alacaksın. Aslında ilahi adalet dediğimiz nokta bu olsa gerek. Bunun var olması güzel bir şey. En azından öteki dünyada hesaplar net diye düşünüyor insan ve rahatlıyor. Tabi görmeden sadece yorumda bulunduğumuzu unutmamak lazım. Malum oraya gitmeden tam olarak bilmemiz mümkün değil. Sadece duyum veya edinilen bilgiler ile kafamızda şekiller oluşabilir. Netlik söz konusu değildir.

Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir. Doğa, fiziksel dünyanın olgusunu ve genel olarak yaşamı belirtmek için de kullanılır. Doğayı inceleyen bilim alt kümesine doğa bilimleri denir.

        Hayatın anlamında ölüm olduğuna da inanan biriyim. Çünkü bu dünyaya geldiğimiz gibi ölüm gerçeğini de biliyoruz. Günün birinde ölme korkusu ile baş başa kalmamızın nedeni bu olsa gerek. Sonuçta bu dünyaya çivi çakmıyoruz ve bir gün hepimiz bu dünyayı terk edeceğiz. Ne zaman ve nasıl kısmı ise bilinmez. Net olan bir şey varsa oda ölümün gerçek olmasıdır. Aynı zamanda çok acı olmasıdır. Tabi şuan buna daha fazla değinip üzülmek ve üzmek istemiyorum. Hayatın anlamına devam edelim. 
        Hayatın anlamı onu aramak ve onu anlamlandırmak ile eş değerdir. Biz bu hayatta isek ve bu evren ile bütün halinde yaşıyor isek bunun bir anlamı olmalıdır. Bu evrenin var olma nedeni ile bizim bu hayatta olma nedenimiz aynıdır. Yoksa bu evrende bizim bulunma nedenimiz yok bence. Evrendeki her şeyin var olmak için bir nedeni vardır. Yaşadığımız bu doğanın nice güzellikleri ve anlamı vardır. Doğanın sırrını çözdüğümüzde hayatın anlamını da çözmüş oluruz. Sonuçta her şeyin var olmasında büyük bir mana veya anlam vardır. Yerdeki küçük bir taşın bile bulunmak için bir nedeni ve anlamı vardır. Onu anlamlandırıp kabullendiğimizde bizde hayatı daha iyi anlamış oluruz. Bu yüzden çok araştırmalı ve çok okumalıyız. Yoksa bunu anlamamız ve kabullenmemiz mümkün değildir. 
        Hepimiz bu hayatı anlamlandırmaya ve yaşamak için bir nedene bağlanmaya ihtiyaç duyarız. İnsan hayatı anladıkça ve yaşamdan beklentisini çözdükçe o zaman daha mutlu ve daha pozitif bakmaya başlar. Yaşadığı bu hayatı daha çok sevmeye de başlar. İnsanın var olma nedenini bilmek ister. Sonuçta bu hayat insan için var oldu ise, insan önemli ve değerli bir varlıktır. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. Şöyle düşününce insan olmasa idi hayat olur muydu sorusu aklıma takılmıyor değil? Sizce de öyle değil mi? Her şey bizimle mi bağlantılı yoksa biz mi fazla anlam yüklemeye çalışıyoruz. Başta da dediğim gibi çok farklı ve nice anlamlar olduğu kesin. Bunu çözmek her zaman mümkün değildir. Mümkün olsa bile zamanımızın yeteceğini düşünmüyorum. Hayat güzel ve anlamlı bunda netiz. Birde bu hayatı ne kadar anlamlı ve değerli kılarsak bizim için o kadar güzel olur. Tabi her insan için bu anlam değişkenlik gösterir. 
        Peki, hayatımızın anlamını bulduk ve yaşamımıza yön verdik. Ondan sonra ne olacak? Olan şudur daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürmeye başlayacağız. Hani şuna şöyle derler yaşam kalitesi ne kadar yüksek ise hayattan aldığın mutluluk o kadar fazla olacaktır. Tabi yaşam kalitesi kişiden kişiye ve koşuldan koşula farklılık gösterebilir. Dünyanın her yeri aynı özelliklere sahip değil. Bu yönden bile bakınca ne kadar çok çeşitlilik söz konusu olduğunu anlıyoruz. Mevsimler bile bu kadar farklı iken yaşam kalitesi nasıl aynı olabilir ki. İnsanı bu dış etkenler etkilediği gibi en önemli etki ise kişinin mutlu olmasıdır. Mutlu olan bir insanın yaşam kalitesi çok fazla demektir. Mutlu değil ise nerede veya ne koşulda olursa olsun yaşam kalitesi yeterli olmaz. Bunun için öncelikle kişinin mutlu olması gerekir. Daha sonra koşullar ve yaşadığı yer etki eder.
        Hepimizin unutmaması gereken bir konudur mutluluk. Hayatı anlamlandırmak için önce mutlu olduğumuza bakalım. Daha doğrusu bizi mutlu eden şeylere bakalım ve onu hayatımızda çoğaltalım. Sonra kendiliğinden gerisi gelir. Her şeyden önce kendi mutluluğumuzu bulalım. Ondan sonra diğer anlamları çözmeye çalışalım. Hayatın anlamı bana kalırsa mutlu olmaktadır. Ne kadar mutlu olursan o kadar anlamlı olursun. Her daim mutlu ve anlam dolu olmaya diyorum. Sevgiyle kalın. 😊💜🌹  

Yorumlar

  1. Muy buenas preguntas. Yo creo que es vivir y dejar vivir a lo demás. Te mando un beso

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gracias. Creo que es necesario vivir. Por supuesto, debemos elegir vivir como queremos. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  2. çok zor bir konu bu yaa :) güzel anlatmışsın yani olumlu :) huzurlu yaşamak olabilir bencesi de anlamı :) severek yaşamak da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğendiğin için. 😊 Zor doğru ama mühim olan nasıl yaşadığımız. Daha doğrusu içine neler barındırdığımız. Bol sevgi ve huzur olsun tabi ki. 😊

      Sil
  3. Zamana göre değişebilen bir şey de olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ee tabi ki ona da katılıyorum. Zaman içinde zevklerimizin değişmesi olduğu gibi. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221