Ağaç Ev Sohbetleri 236

Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerini yazıyorsunuz. Bu etkinliğe ilk kez katılıyorum. Fakat oldukça dikkatimi çekti. Bakalım nasıl devam edecek. Bunu ilerleyen zaman içerisinde görmek mümkün. Sizde bir blog yazarı iseniz ve haftalık konular hakkında yazmak isterseniz etkinliğe katılabilirsiniz.

                              

       Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir sohbet konusu belirlenip o konu hakkında duygu ve düşüncelerinizi yazıyorsunuz. Sizde bir blog yazarı olarak bu etkinliğe katılmak isterseniz, haftalık konular hakkında yazarak veya haftalık bir konu belirleyerek dahil olmanız yeterlidir.

        Bu haftanın konusuna gelirsek;

        "Göçün toplumlara etkileri nelerdir?"

        Göçün genel olarak topluma etkisi çoktur. Bu ne yazık ki olumsuz olur daha çok. Olumlu etki gittiği yere fayda sağlamak için ise olabilir. Fakat göçün yapıldığı yerde ise sıkıntılar başlar. Bu yüzden toplum geneline olumsuz etki etmesi daha fazladır.
        Eskiden göçler daha farklı mıydı bilmiyorum ama şuan daha çok para yönünden göçler oluyor. Özellikle bir Avrupa'ya iş göçü artı. Bunun etkisi maddi yönden sıkıntı çeken ülkeler dışarıya fazla göç vermeye başladı. Bunun bir çözüm yolu bulunması gerekiyor ve ülkenin kendini toparlaması lazım. Yoksa bu gidişle kimse kalmayacak. Tabi şartlar kolay olmadığı için de gidemiyor çoğu insan. 
        Bizim ülkemizde de Avrupa'ya veya başka ülkeye gitme hayali çoktur. Özellikle şimdiki gençlerde bu istek çok fazla. Ellerine bu fırsat geçse hiç çekinmeden kullanacaklarını dile getiriyorlar. Bu durum bizim için iyi bir şey değil aslında. Çünkü gençlerimiz giderse ilerde genç nüfus oranımız azalır ve iş gücü de bununla birlikte azalma gösterir. Bu da daha çok dışarıya bağımlı olmamızı sağlar. Bu yönde daha planlı ve ülkede tutucu yöntemler geliştirilmelidir. Daha doğrusu daha çok iş istihdamı ayarlanmalıdır. 
        Üniversiteden mezun olan birinin iş bulamama derdi son bulmalı ve her öğrenci kendi okuduğu branşta iş bulması kolaylaşmalıdır. Öteki türlü herkes kendi istediği ve okuduğu bölümden ziyade daha farklı bir meslek ile hayatına devam etmek zorunda kalabiliyor. Bu da ilerde meslekten soğumaya ve farklı arayışlar içine girmesine neden oluyor. 
        Bu açıdan bakınca onlara da hak vermiyor değilim. Ama kendi dilini konuştuğun ve rahat olacağın bir yerden göç etmekte kolay olmasa gerek. Sonuçta gideceğin ülke seni hemen vatandaşı olarak kabul etmiyor ve çoğunluk giden mülteci olarak bulunuyor. Bu da pek sağlıklı görünmüyor açıkçası. 
        Bu göç durumundan ülkemizde nasibini almış. İller arasında da uçurum var. Özellikle İstanbul için konuşmak gerekirse artık içinde yer kalmayacak. Eskiden iş konusunda iyi bilinen ve sürekli göç alan bir il iken şuan kimse iş bulamıyor veya işi beğenmiyorlar. Tam olarak hangisi bilmiyorum ama nüfusu çok fazla olduğu kesin. Özellikle yabancı kesimin artması da normal değil. 
        Ülke içindeki göçler bile insanın kültürel birikimine ve hayat tarzına etki eder. Yaşadığı ve bildiği kültürü bırakmasına ve asimile olmasına neden olur. Bu açıdan bakınca da doğru bulmuyorum. Çünkü zaman içerisinde bu göçler devam ederse ve o kültürü yaşatan kimse kalmaz ise ilerleyen zamanda bu kültürler yok olacaktır. Bu da çok üzücü bir durum.     
        Ülkemizden birçok meslek sahibi insanlar farklı ülkelerde kafe veya temizlik bölümünde çalışıyor. Bu noktada üzülüyorum. Kendi mesleğini yapması gerekirken bunu yapması ve başka ülkede olması bana doğru gelmiyor. Başka seçeneği kalmamış bir insan bunu yapabilir. Belki de daha iyi kazanç sahibi olacağı için kim bilir. 
        Genel olarak göç durumu pek sağlıklı bir şey değildir. Çünkü göç demek eşitliğin genele yayılmadığı ve bazı yerlerde insanlar tok iken bazı yerlerde insanların hala aç kaldığı gerçeğini yansıtıyor. Aynı zamanda gelişme konusunda da eşitlik olmadığını da görüyoruz. Eğitim göçü de çok fazla oluyor. Bu da hala eşit bir eğitim ve öğretimin olmadığını gösteriyor. Göçe dur demek için her konuda ülkeler gibi şehirlerde de eşitlik sağlanmak zorundadır. Ondan sonra belki bu dışarıya veya tam tersi göç durumlarını durdurabiliriz. 
        Göç için dünya geneli buna bir çözüm bulmalı ve her ülke üzerine düşen görevi yapmalı. Yoksa bu yıllarca olduğu gibi yine devam edecektir. Umarım bizim ülkemizde bu durum daha iyiye ve daha güzel bir noktaya gelir. Dışarıya göç durumunu ve iller arasındaki nüfus dağılımını bir nebze eşitlemeye gideriz. Kimsenin kendi yurdunu terk etmesine gerek kalmamasını dilerim. Sevgiyle kalın. 😊💙🍁  

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, üzerine çok şey yazılır. 😊

      Sil
  2. La migración es un efecto muy duro que afecta al país que se deja como al país que se va. Las personas pueden sufrir mucho cuando dejan su tierra. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desafortunadamente eso. La inmigración no es algo bueno. Ojalá no sucediera. Yo también te envié un beso. 😊

      Sil
  3. vallahi yaa, bir yandan herkes avrupaya kaçarken, yani iyi eğitimliler kaçarken, diğer yandan da işsiz güçsüz suriyeli ve afganlar geliyor ülkemize pofff :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma bizde iyiler gider bizden. Gelenler fena bize yine kötü denk gelir. Umarım bu göçlerin iyi yönü de bize denk gelir. 😊

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer Günü

Kadıköy Boğa Heykeli

Buz Prenses - Camilla Läckberg (Kitap)

Ağaç Ev Sohbetleri 223

Ömür Dediğimiz Nedir?

Yazı Yazmak!

Ağaç Ev Sohbetleri 221